Kademeli faiz artırımı yolda‏

04.12.2015 16:13

İstihdam güçleniyor ve faiz artırımını destekliyor

Kasım ayına ait ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin bir miktar üzerinde 211K olarak açıklandı. Beklentiler 200K seviyesindeydi. Buna ek olarak Ekim ayı verisi 271K’dan 298K’ya ve Eylül ayı verisi ise 137K’dan 145K’ya yukarı yönlü revize edildi. Mevcut veriler istihdama yönelik güçlü algıyı destekliyor. Rakamlar tekrar 200K seviyesinin üzerine oturmuş durumda.



İşsizlikte sorun yok

İşsizlik oranı %5 seviyesi ile artık Fed’in hedeflediği seviyedeyiz. Yellen’ın ve diğer Fed üyeleri yaptıkları açıklamalarda bunu açıkça ifade etmişlerdi. Fed’in faiz artırımı için koyduğu iki şarttan birisi artık gerçekleşmiş bulunuyor. Hem de bir süreden beri. Gelen veride uzun dönem işsiz sayısında 2,050K seviyesine gerileme bulunuyor. Bu veri geçen ay 2,142K seviyesindeydi. Fed’in yakından izlediği uzun dönem işsizlikteki gerilemede istihdamdaki güçlenmeyi destekliyor.

Saatlik kazançlar enflasyonu destekliyor

Saatlik kazançlarda yukarı trend ılımlı bir şekilde devam ederken aylık artış %0.2 seviyesine oluştu. Geçen ay 25.21$ olarak ortalama saatlik kazanç rakamı Kasım ayında 25.25$ düzeyine yükselmiş durumda. %0.2’lik artış beklentilere paralel. Bununla birlikte yıllık artış %2.3 seviyesinde bulunuyor ve buda beklentilere paralel. Geçen ay yıllık artış %2.5 seviyesinde gerçekleşmişti.  Ancak saatlik kazançlardaki artışlar enflasyonu desteklemeye devam ediyor ve bu Fed’in faiz artırımı için ikinci şartı.



Perakende sektörü güçlü, Madencilik hala zayıf

Detaylara bakıldığında perakende sektöründe geçen ay oluşan istihdamdaki yüksek seyir bu ayda devam etmiş. Ulaşım ve konaklama sektöründe son iki aydır işten çıkarmalar olurken, Kasım ayında istihdam yaratmış görünüyor. Madencilik sektöründe işten çıkarmalar devam ediyor. İnşaat Ekim ayındaki güçlü istihdam yaratma kabiliyetini Kasım ayında da sürdürmüş. Sağlık ve sosyal yardım birimleri yine güçlü istihdam sağlıyor. Madencilik, motorlu araçlar ve geçici yardım faaliyetleri Kasım ayında işten çıkarmaların olduğu sektörler olmuş. Ancak genel anlamda diğer alanlarda güçlü seyirler gözleniyor.

Kademeli faiz artırımı yolda ancak büyük oranda fiyatlanmış görünüyor

Gelen veri Aralık ayında Fed’in faiz artırımını destekliyor. Zaten büyük oranda FOMC toplantısında sinyalini veren Fed bu verilerle daha rahat bir şekilde karar alabilir. Her toplantıda 25 baz puanlık  artırım yapılacak bir ekonominin şimdilik mevcut olmadığını ve buna paralel olarak Fed’in yavaş adımlarla ve kademeli olarak artırım yoluna devam edebileceğini bekliyoruz. Bu senaryo ise büyük oranda piyasalarda fiyatlanmış olabilir.

Verinin ardından Dolarda kısa bir süre güçlenmenin görülmesinin ardından fiyatlar tekrar dolar aleyhine dönmüş durumda. EURUSD paritesi 1.0860 seviyesine gerilemesinin ardından şu sıralarda 1.0943 seviyesine yükseldi. Ons Altın ise 1060 seviyesine sınırlı bir gerilemenin ardından şu sıralarda 1074 seviyesine yükselmiş durumda. Piyasalardaki seyirler yukarıdaki beklentimizin büyük oranda fiyatlandığını gösteriyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Tuncay Turşucu/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com