Piyasalardaki endişe devam edecek mi?

08.02.2016 15:57
Piyasalar yeni haftaya küresel endişelerin devamı neticesinde satış baskısı altında başladı. Petrolde yaşanan geri çekilmeler piyasalardaki satışları derinleştirmektedir. Bu kapsamda Dax endeksindeki satışlar yüzde 3,20’ye ulaştı. Endeks içerisinde yer alan 30 şirket de değer kaybı yaşamaktadır. Petrolde yaşanan geri çekilmeler piyasalardaki satışları derinleştirmektedir. Bu kapsamda Dax endeksindeki satışlar yüzde 3,20’ye ulaştı. Endeks içerisinde yer alan 30 şirket de değer kaybı yaşamaktadır. Stoxx Europe 600 endeksinde ise satışlar yüzde 3’ü bulurken, endeks içerisinde bulunan 19 ana endüstri grubunda da satışlar etkili olmaktadır. Bilgi teknolojileri grubunda görülen yüzde 6 ve enerji grubunda görülen yüzde 3,10 oranındaki geri çekilmeler dikkat çekmektedir. ABD vadelileri ise küresel piyasalarda yaşanan satışlara paralel olarak sert satıcılı seyretmektedir.

Dolardaki negatifliğin gelişmekte olan ülkelere de etkisini görmüştük. Bu bağlamda içeride de kurda aşağı yönlü bir hareket söz konusu olmuştu. Son dönemdeki seviyelere bakıldığında şu anki seviyelerin tahammül sınırından bir miktar aşağıda olduğunu gözlemlemekteyiz. 2.95 seviyeleri üzerinde kalıcı olunamazsa kur tarafında 2.90 seviyesi önemli destek, aşağısında ise 2.87 seviyesi destek olarak izlenecektir.

Haftanın geri kalan bölümünde Fed Başkanı Yellen’in yapacağı konuşma ve Euro Bölgesi’nden gelecek olan büyüme verileri piyasalar açısından önemli olacaktır. Euro Bölgesi’nin GSYH verileri ekonomik durumu net bir şekilde ortaya koyacak, dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası spekülasyonları üzerinde etkili olabilecek verilerdir.

ABD’de ise ekonomik aktivite açısından; tasarruf, gelir ve ücret artışlarının harcama veya tüketime dönüp dönmediğini gösteren sorunlu kalemlerden perakende satışlar verileri açıklanacaktır. Olumsuz verilerde yine Fed’in faizi artıramayacağı beklentilerinin fiyatlanmasını bekleyebiliriz. Çarşamba günü de Fed Başkanı Yellen bir konuşma yapacak. Yellen’in son gelişmeler ışığında Mart ayına dair bir sinyal verip vermeyeceği mühim olacak. Benim beklentim, Yellen’in temkinli bir konuşma yapması yönündedir.

Teknik olarak yorulduğu görülen BIST 100 endeksinde geniş resimde  75.000 seviyesi aşağısında kalındığı sürece teknik açıdan olumsuz görünüm devam edecektir. Dünya geneline paralel olarak seyri zayıflayan endeks, 2015 yılının son çeyreğinden itibaren görülen bant hareketini devam ettirmekteydi. Ancak BIST 100 endeksi geçtiğimiz hafta içerisinde görülen alımlar ile birlikte söz konusu düşüş trendini yukarı yönlü kırmıştır. Ancak hafta içerisinde 75.000 seviyesine dayanılmış olup, kırılamaması kaynaklı 75.000 seviyesi önemini korumaktadır. Bu hafta endekste yükseliş denemelerinin devam edebilmesi için 75.000 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmektedir.

Enver ERKAN
ALB Forex Araştırma Uzmanı