Sadeleştiremediklerimizden misiniz?

19.01.2016 17:07

Saatler 14:00 ... Merkez Bankası kararı açıklanıyor.

Saatler 14:05 ... Heyecan dorukta kurdaki volatilite izlenmeye devam ediliyor.

Saatler 14:30 ... başladığımız yerdeyiz.

Aslında olan bu. Son toplantılarda hep aynı senaryo. Geçtiğimiz toplantıyla bu toplantı arasında Merkez Bankası adına değerlendirmeyi değiştirecek çok büyük bir değişkenlik söz konusu değil.

DEĞIŞEN 3 CÜMLE YAPISI VAR...

Enflasyon görünümüne enerji fiyatlarının destek verdiğini ifade eden MB, 22 Aralık metninde çekirdek enflasyonu etkileyen unsurların, yani, enerji fiyatlarından arındırılmış enflasyon rakamlarının kuru bozduğunu söylemişti. Ocak ayı toplantısında kurun yükselmesi dolayısıyla artan maliyet etkilerinin çekirdek enflasyonu baskıladığını söylemişti. Aslında aynı durum. Sadece söylem biçimi biraz değiştirmiş. Kurun yükselmesi ile birlikte, girdi maliyetlerinde yükselme söz konusu olacaktır.

Enflasyon beklentileri üzerine ‘ücret gelişmeleri’ ibaresi eklenmiş. Burda da bahsedilen asgari ücret artışının kabulünden sonra ortaya çıkabilecek yüksek enflasyon sorununa karşı MB’nin bunu gündeme aldığını belirtmek. Bu durum en basit tabiriyle, Türkiye’de asgari ücretle çalışan kişi sayısı oldukça fazladır. Bu kesimin ücret artışıyla birlikte ortaya çıkarabilecek talep ve işçi ücretlerinin maliyetleri artırabileceği beklentisi, fiyatlar genel düzeyini yukarı çekebilir. Bahsedilen ücret gelişmeleri de budur.

Piyasalardaki belirsizlik ifadesi tamamen aynı. Çin ekonomisinde yaşanan sorunların etkisi, emtia fiyatlarında yaşanan oynaklık, FED’in bir sonraki faiz adımını ne zamana yapacağına dair görüş ayrılıkları. Bunun yanı sıra jeoplotik riskler. Bahsedilen belirsizlikler bunlardır.

Bir de sadeleştirme politikası var. Ancak bu ayki toplantıda bu yok. MB gündeminden şimdilik bunu çıkarmış.

SADELEŞTiRME NEYDİ?

Uygulanan politika fazini, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yaklaştırmak.

Daha basit tabiriyle. Üst bant ve alt bant arasındaki mesafeyi daraltıp, tek faiz uygulamasına dönmek.

Üst bant, yani 10.75 Gecelik borç verme. Merkez Bankası, Bankalara gecelik borç verirken bunu

Alt bant 7.25 Gecelik borçlanma. Merkez Bankası borç alırken bunu kullanır.

Politika faizi ise, 7.5. Bu da Merkez Bankası’nın piyasayı fonladığı faiz.

Ancak TCMB piyasayı fonlarken, yani para verirken, Piyasaya verilen paranın bir kısmı politika faizinden bir kısmı da gecelik borçlanma faizinden oluşuyor. Hangi faiz oranından ne kadar verdiği önemli çünkü faizleri farklı. Dolayısıyla piyasa verdiği paranın maliyetini bu ikisinin ağırlıklı ortalamasıdır. Bankalar para bulurken, bu ortalama fonlama maliyetinden para bulurlar.

Bu oran artarsa, daha yüksek faizden borç alıp, daha yüksek faizden borç verirler. Ya da tam tersi.

Sonuç olarak, bu sadeleştirme bir süre rafa kaldırıldı. Dikkat çeken önemli konu bu. FED’le geri gelir muhtemelen, Yani Mart’a doğru.

TL yeniden yalnız kaldı. Kaderi büyüklerin elinde. (ABD, ÇİN)

Dolar/TL’de 3.0250-3.0500 arası gidip geliyor. Bandı biraz açarsak, 3.0120-3.00 seviyelerinden destek buluyor. Yukarıda ise, 3.0500 üzeri 3.0750-3.1000 zirvesi takip edilebilir. TL aleyhine gelişmeler bir miktar daha devam edecektir.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı