Son 14 ayın en düşük aylık enflasyonu

05.09.2016 15:37

Ağustos ayı TÜFE verisi beklentilerin altında %0.29 gerileme gösterdi. Bu veri benim için şaşırtıcı olmadı. Önceki hafta Türk İş’in hazırladığı yoksulluk sınırı çalışmasında Gıda fiyatlarının ağustos ayında gerilediğine işaret edilmişti. Diğer yandan yine geçen hafta açıklanan PMI verisinde ise gıda fiyatlarında ağustos ayında gerileme olduğu ifade edilmişti. Aynı PMI raporunda üretici fiyatlarındaki gerilemeye de dikkat çekilmişti. Nitekim gelen veri TÜFE’de özellikle Gıda gurubunda %1.92’lik düşüşü işaret ediyor. Sadece Gıda’da 0.45 puan aşağı yönlü etki gelmiş. Giyim ve ayakkabı grubundan ise 0.34 puanlık düşürücü bir etki var. Bu büyük oranda mevsimlik bir etki. Zaten mevsimlik ürünler hariç enflasyonu hesapladığınızda %0.62 seviyesine yükseliyor.

GIDA KOMİTESİ Mİ, MEVSİMLİK ETKİ Mİ?

Gıda grubundaki düşüşte Gıda komitesinin çalışmalarının ne kadarlık etkisi var bilemiyoruz. Ancak bir kısmının mevsimlik etkilerden geldiğini görüyoruz. İşlenmemiş gıda grubu hariç enflasyon hesapladığında %0.21 seviyesine yükseliş var. Bununla ilgili yarınki TCMB’nin yarınki aylık fiyat gelişmeleri raporunda detaylı bilgi alabiliriz sanıyorum.

Enerji enflasyonda yukarı itici etki yaratmış. Gelecek aylarda dikkat..

Enerji’nin ise ağustos ayında belirgin bir yukarı yönlü etkisi olduğu görülüyor. Enerji hariç enflasyon hesaplandığında %-0.31 seviyesine düşüş var. Yani işin içine enerji girdiğinde enflasyon yükseliyor. Bu önümüzdeki aylar için enflasyon üzerinde dezavantaj yaratabilir. İzlemekte fayda var.

SEKİZ AYLIK ENFLASYON %4.53, YILSONU %7.50 HEDEFİ YAKALANABİLİR

Yıllık enflasyon %8.79 seviyesine %8.05 seviyesine geriledi. Ağustos verisi 2015 Haziran ayından bu yana gelen en düşük TÜFE. Ayrıca yılın üçüncü ve en yüksek negatif verisi. Yılın ilk sekiz ayında ise enflasyon %4.53 seviyesine gelmiş bulunuyor. TCMB’nin 2016 yılı için belirlediği %7.50 hedefine 2.97 puan kalmış görünüyor. Geçen yıl yılın son dört ayında 3.32 puanlık enflasyon oluşmuştu. Bu yıl geçen yıla kıyasla düşük rakamlarla gidiyoruz. Yılın son dört ayında gıda fiyatlarındaki artış kontrol altında tutulabilirse %7.50 hedefi uzak değil. Ancak özellikle Eylül ve Ekim aylarındaki enflasyonun yüksek geldiğini dikkate alırsak hedefe ulaşıp ulaşamayacağımızı bu aylar belirleyebilir.

TCMB 25 BAZ PUANLIK İNDİRİM YAPABİLİR

Çekirdek enflasyonda ise aylık %0.02 oranında düşüş gözlendi. Yıllık çekirdek TÜFE %8.41 seviyesinde ve gerileme görülüyor. Mevcut veri TCMB’nin 22 Eylül tarihinde yapacağı PPK toplantısında faiz indirimini kolaylaştıracaktır. Merkez çekirdek enflasyonda kademeli düşüş beklediğini ve bu görünüm altında sadeleşmenin devam edeceğini belirtmişti. Buna bakarsak 22 Eylül’de 25 baz puanlık üst bantta bir indirim sürpriz olmaz. Gecelik borç verme faizi %8.50’den %8.25 seviyesine düşürülebilir. Bu noktada özellikle beklenti anketinde oluşacak yansımalar TCMB için oldukça önemli olacak. Büyük ihtimalle orada enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü seyirler başlayacaktır. Piyasada bu beklenti şimdiden büyük oranda fiyatlanmış olabilir. TL üzerinde faiz indirimine bağlı bir baskı görülmüyor ve döviz sepeti hafif aşağı yönlü bir eğilim içinde bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında yabancıların neden bir süredir hisse senedinde satıcılı olurken, tahvil tarafında alıcılı olduğu daha iyi anlaşılıyor. Borsa İstanbul için olumlu bir gelişme olacağı söylenebilir. Endekste ılımlı bir hava var ve bu iyimserlik bir süre daha korunabilir. Ancak TL ve endekste içerideki algıdan çok global algının daha etkili olduğunu söylemekte fayda var.

TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ