Sterlin/Dolar‘da ralli devam edecek mi?

07.09.2016 12:32

Eylül ayına hızlı bir başlangıç yapan GBP/USD paritesi geride bıraktığımız dört günlük süreçte %2,5 değer kazandı. Eylül ayı içerisinde gerek İngiltere ekonomisine ilişkin olumlu verilerin peşi sıra gelmesi, gerekse ABD’de açıklanan ISM ve tarım dışı istihdam (NFP) raporların ABD ekonomisi için çok olumlu bir tablo ortaya koyamamış olması GBP/USD çiftinde yaşanan bu ani yükselişin temellerini oluşturdu.

Son dört işlem gününde İngiltere ve Birleşik Devletlerden aldığımız ekonomik verilere hızla bakacak olursak;

Markit tarafından açıklanan PMI raporlarında Brexit sonrasında Temmuz ayında İngiliz ekonomisinde yaşanan yavaşlamanın durup yeniden Brexit öncesi günlerine döndüğü görüldü. Temmuz ayında 48.3’e gerileyen imalat sektörü PMI endeksi Ağustos ayında 53.3’e yükseldi. Hizmet sektörü PMI endeksi de Ağustos ayında 47.4’den 52.9 seviyesine yükseldi. Endekslerin 50 eşik seviyesi üzerinde gelmesi piyasada Sterlin talebinin yeniden canlanmasını sağlandı.

ABD kanadında ise ISM tarafından açıklanan imalat sektörü PMI endeksi Ağustos ayında son yedi ayın en düşük seviyesinde 49.4 olarak hesaplandı ve sektörde daralma yaşandığı işaret etti. Akabinde açıklanan NFP raporu ise Ağustos ayı istihdam artışının Haziran ve Temmuz aylarının gerisinde, 151 bin kişide kaldığını gösterdi. ISM’in açıkladığı imalat dışı PMI endeksinin de Ağustos ayında son altı yılın en düşük seviyesi olan 51.4’e gerilemiş olması, Eylül ayına zaten zayıf başlayan ABD Dolarını ani bir değer kaybı içine sürükledi.

Son dört gün içinde açıklanan verilerin İngiliz para biri Sterline destek olması ve ABD Dolarına değer kaybettirmesi GBP/USD paritesini 1.3130 ‘den 1.3440 bölgesine taşıdı. Kısa sürede 310 pips değer kazanan parite için çalkantılı günler henüz bitmiş değil.

Özellikle bugün, GBP/USD paritesi için oldukça önemli bir gün olacak. Öğleden önce İngiltere’de açıklanacak olan sanayi üretimi ve imalat üretimi verileriyle başlaması beklenen hareketliliğin öğleden sonra İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı M.Carney ve BoE PPK üyelerinin İngiltere Parlamentosu Hazine Komitesi’nde yapacakları açıklamalar ile hız kazanması bekleniyor. BoE tarafından yapılacak olan sunumda yedi yıl aradan sonra 4 Ağustos’ta indirilen faiz oranı, son PPK’da alınan karar dâhilinde tahvil alım programının genişletilmesi ve en son yayımlanan enflasyon raporu hakkında bilgi vermesi bekleniyor. Akşamüstüne doğru bitmesi beklenen İngiltere haberlerinin ardından ise gözler Birleşik Devletlere yönelecek. Gece saat 21.00’de açıklanacak olan Fed Bej Kitap Raporuyla birlikte Sterlin/Dolar yeniden harekete geçebilir. Fed’in yayınladığı raporlardan biri olan Bej Kitap Raporu, senede sekiz defa yayımlanıyor ve 12 farklı Fed bölgesinden gelen ekonomik durum, ekonomist ve piyasa beklentileri hakkında bilgi içeriyor. Yayınlanan raporda Fed’in Eylül ayı toplantısında yapılabilecek faiz artışı için elinin zayıfladığı görülürse ABD dolarında ikinci bir değer kaybı başlayabilir. Bu durumda paritede alıcıların yeniden devreye girmesine neden olabilir.

GBP/USD PARİTESİ YÜKSELİŞ KANALININ ÜST BANDINDA

23 Haziran’da yapılan referandum sonrasında 1.35 alanını direnç konumuna getiren ve 1.28 altında geçmekte zorlanan Sterlin/Dolar çifti, Temmuz ve Ağustos ayını grafikte kesik kırmızı çizgi ile gösterilen düşüş trendi altın satış baskısıyla geçirdi. Eylül ayında başında bu düşüş trendi kıran paritede Ağustos ortasından bu yanan grafikte yeşil çizgiyle gösterilen yükseliş kanalı içinde fiyatlamanın oluştuğu görülmekte. Dün yaşana yükseliş sonrasında kanalın üst bandında yavaşlayan yükseliş hareketi, kanal içinde gerileme olabileceğini göstermekte. İlerleyen saatlerde yaşanabilecek geri çekilmede eskiden direnç olarak çalışan 1.3370 seviyesi destek olarak çalışacak mı göreceğiz ama bundan sonraki süreçte özellikle 1.3200 bölgesi son derece önemli olacak gibi görülüyor.

Grafikte kırmızı ile gösterilen ve Eylül başında kırılan düşüş trendi üzerinde geri dönüş (return move) hareketi yaşanması durumunda kırılan trendle fiyatın kesişebileceği nokta 1.32’de bulunuyor. Grafikte yeşil ile gösterilen yükseliş kanalının alt bandın da benzer bir şekilde 1.32 seviyesinden geçmesi sebebiyle, paritede yaşanabilecek bir satış baskısı 1.32 seviyesine kadar sürebilir. Böyle bir senaryoda 1.32 alında tutunma yaşanması ise yeni bir alım fırsatı doğurabilir.



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

EMRE ÇAYIRLI
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI