Tatil sonrası piyasaları ne bekliyor?

23.09.2015 15:06

Piyasalar dalgalı bir haftayı geride bırakıyor. Özellikle yurtiçi piyasalarda olumlu başlayan hafta Salı günü Avrupa piyasalarındaki bozulmanın ardından tekrar satış baskısı altında kalmaya başladı. Volkswagen ile ilgili çıkan skandal başta Alman DAX endeksinde sert satışlara neden olurken, satışlar sadece Avrupa piyasalarına değil aynı zamanda global piyasaları da etkisi altına aldı. Bu satıştan BIST endeksi de nasibin alırken kısa süren haftayı 75300 seviyesi üzerinde kapatmayı başaramadı. Ancak hisse senedinde satış yönlü fazla iştah olmadığını belirtmekte fayda var. Avrupa’da yaşanan bu gelişmeler Euro’yu etkilerken EURUSD paritesi 1.13 seviyelerinden 1.11 seviyelerine kadar geriledi. Dolar endeksi ise son 13 günün en yükseğine fırladı. Dolardaki güçlenme başta GOP olmak üzere TL üzerinde de etkili oldu ve birkaç gün önce 2.98 seviyesini zorlayan USDTRY yeniden 3.03 seviyesinin üzerine ataklar başlattı. Ancak gelen ataklarda USDTRY2de 3.04 seviyesinin üzerine yükselişlerin oluşmadığı görülüyor.

Yurtiçi piyasalar bayram tatili nedeni ile haftayı kısa bir şekilde bitirmiş oldu. BIST endeksi ve TL tatil dönüşünde ortaya çıkacak tabloya göre refleks gösterecek. Peki piyasaları neler bekleyebilir. Kısaca bir bakalım.

23 Eylül Çarşamba günü ECB Başkanı Draghi’nin konuşması bekleniyor. Draghi’nin Avrupa ekonomisine yönelik çizeceği resim ve daha fazla gevşeme ile ilgili vereceği mesajlar Euro üzerinde etkili olabilir. Ancak son ECB toplantısı sonrasında verdiği mesajlardan farklı bir söz söylemez ise etkili olmayabilir. Diğer yandan Çarşamba günü Fed üyesi Lockhart ve Cuma günü ise yine Fed üyelerinden Bullard ve George’un konuşmaları takip edilecek. Fed’in faiz artırımına yönelik vereceği sert mesajlar dolar üzerinde etkili olabilir. Bu hafta önem derecesi yüksek başka bir veri Cuma günü ABD’de açıklanacak 2Ç final büyüme verisi olacak. İkinci hesaplamada %3.7 açıklanan verinin final hesaplamasında da %3.7 seviyesinde beklentiler mevcut. Beklentiden çok büyük bir sapma olmadıkça ABD doları üzerinde etkili olması beklenmeyebilir. Bunların dışında Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları ve Dayanıklı tüketim verileri gibi daha ikincil özelliğe sahip verilerde takip edilecek. Diğer yandan içeride daha çok siyasi açıklamalara (olursa) dikkat edilecek.

Önümüzdeki haftaya bu verilerin sonrasında oluşan tabloda başlayacağız. EURUSD paritesinde 1.1050 seviyesinin altına doğru hareketler içeride USDTRY’de de yukarı yönlü baskı yaratabilir. Aksine yeniden 1.13 seviyesine doğru yükselişler ise içeride USDTRY de gevşemelere neden olabilir.

Bayram sonrası piyasalar nelere dikkat edecek?

Önümüzdeki hafta ise 28 Eylül Pazartesi günü ABD kanadında Kişisel gelirler ve giderler verisi gelecek. Özellikle PCE Fiyat endeksindeki artış Fed’in yakından izlediği bir veri olması nedeni ile önemli olabilir. Yıllık PCE artışında %0.3’lük bir artış beklenirken, 2015 yılı projeksiyonlarında PCE enflasyonun %0.4 seviyesinde bulunduğunu hatırlatalım.  Ayrıca 2 Ekim Cuma günü ABD Tarımdışı istihdam verisi haftanın diğer önemli verisi olacak. Her iki veride ABD Doları üzerinde etkisi olması beklenen gelişmeler. Türkiye tarafında ise Çarşamba günü gelecek Ağustos ayı dış ticaret verileri TL üzerinde etkili olabilecek bir veri olarak görünüyor. Çin kanadında ise Çarşamba günü Caixin İmalat PMI final verisini izlenebilir. Ancak öncü verideki olumsuz görünüm zaten piyasalarda fiyatlandığından fazla etkisi olmayabilir.

Sonuç olarak yine ABD verileri ve Fed başkanlarının konuşmaları hem bu hafta hem de önümüzdeki hafta için etkili olacak başlıca gündemler olarak görünüyor. Bu arada Avrupa ve ABD borsalarındaki seyirler haftaya endeksin nasıl başlayacağını da şekillendirebilir. Toparlanmalar gelmesi durumunda önümüzdeki hafta için BIST endeksini olumlu etkileyebilir. Ancak global borsaların haftayı daha aşağıda kapatmaları BIST için kötü haber olacaktır.

Önemli bir teknik nokta ise Dolar endeksinde görülüyor. 96.30 direncini zorlayan ancak geçmeyi başaramayan dolar endeksinde geri çekilme devam ederse bu EURUSD paritesini yeniden 1.13 seviyelerine doğru yukarı itebileceği gibi, içeride USDTRY kurunda da aşağı yönlü 3 seviyesine doğru rahatlama sağlayabilir. Buna karşılık dolar endeksinin 96.30 u geçmesi durumunda ise USDTRY’de yukarı baskılar hissedilebilir.

ABD Dolar endeksi grafiği




Tuncay Turşucu / İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com