TCMB temkinli olmalı…

21.03.2016 10:35

Gözler 24 Mart Perşembe günü TCMB’nin faizlerde değişikliğe gidip gitmeyeceğinde olacaktır. Faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmesini beklemiyoruz. Ancak Fed’in açıklamalarının ardından TCMB’nin para politikasına ve enflasyon cephesine dair vereceği mesajlar TL üzerinde volatiliteyi arttırabilir. Ayrıca 2 yıllık gösterge tahvil faizinde yaşanan hareketlerin yakından takip edilmesi gerekmekte. Biz her ne kadar faizlerde bir değişiklik beklemesek de bir kesim koridorun üst bandında indirim yapılabileceğini ifade etmekte. Olası bir indirimin TL varlıkları üzerinde ve fiyatlamalarda nasıl bir hareket yaratacağı izlenmeli ve pozisyonların buna göre alınmasını gerektiğini düşünmekteyiz.

Fed’in güvercin tutumundan sonra en çok sorulan soru; TCMB’nin faiz indirimi yapması için uygun bir ortamın bulunup bulunmadığıyla alakalıdır. Faiz koridorunun simetrikleştirilmesi çerçevesinde uygulanacak bir sadeleştirme politikası daha önce TCMB’nin gündemindeydi. Bunun yapılması için en önemli gösterge de korku endeksi olarak adlandırılan VIX ve Move endekslerindeki oynaklığın azalmasıydı. Ancak Çin’den yükselen endişelerin küresel piyasalarda yarattığı negatiflik, sadeleştirmenin de rafa kalkmasına neden oldu. Şimdi küresel piyasalar dinginleşmiş gözükmektedir, ancak unutulmamalıdır ki Fed’in faiz artırımından kaçınmasının en önemli sebebi kendi göstergelerinden ziyade küresel ekonomilerdeki aşağı yönlü risklerdir. Biz son dönemde küresel risk iştahındaki değişimlerden çok etkilendik, haliyle küresel piyasa negatifliği daha uzun vadede bize yaramayacaktır. Yakın zamanda faiz indirimi yapılması, özellikle üst bantta yapılacak bir indirimin TL’ye değer kaybı olarak yansıyacağını düşünüyoruz. Bu hafta erken atılacak bir adım dolar/TL’yi 3,00 üzerine de gönderebilir, destek seviyelerinin kırılmamış olmasını iyi okumak gereklidir. TCMB’nin normalleşme adımları için en azından ortalama fonlama maliyetinde bir miktar daha düşüş görmeyi, piyasa faizlerinin ise tek haneye kalıcı olarak yerleşmesini beklemesinde fayda var.

Tabii Fed’in açıklamalarının yaratmış olduğu global rahatlama ile beraber TL varlıklarında da oluşan olumlu yönde bir eğilim söz konusudur. Hafta sonu Taksim’de yaşanan terör saldırısının ise ilk piyasa tepkimelerinde aşırı derecede bir oynaklığa sebep olmadığı görülmektedir. Yine de güvenlik risklerinin özellikle metropoller bazında bu kadar yüksek olması güven unsuruna çok ciddi bir zarar verebilir, çünkü piyasaların en çok beslendiği kavram, “güven”dir. Dolayısıyla ülkemizin içinde bulunduğu bu çok zor dönemde yatırımlarda da temkinli olunmasında fayda var.

Enver ERKAN

Araştırma Uzmanı