Tehlike çanları çalıyor! Acil sığınaklara...

26.01.2016 15:07

Gün geçmiyor ki, tehlike çanları çalıyor şeklinde bir haber okumayalım...

Çin ekonomisinin sallantıda olduğuna dair görüşler, bazı ekonomistlerin ise, bu endişelerin boşa çıkacağına dair yorumları...

Bu iki karşıt görüşten biri kazanacak. Ancak olay kimin kazandığı değil. Olay şu an ki yaşanan süreç.

Belirsizlik de işte bu. Görüş ayrılıkları sonrası, piyasada gördüğümüz karışık fiyatlamalar...

Devaluasyonlar, parasal genişlemeler, faiz artırımları...

Euro, Altın, Yen, Gümüş, Petrol, gelişmekte olan para birimleri sürekli değişken, hatta korelasyonlar bile bozuldu.

Endeksler yerle bir ! Dow, S&P, NASDAQ , DAX, FTSE, EuroStoxx, NIKKEI, SHANGAI, her gün yeni bir fiyatlama içerisinde...

Çalkantılı süreç devam ediyor.

Çin’den gelen akşam saatlerindeki haberler ise, yeniden çalkantılı sürecin hızlanmasına neden olurken, FOMC arefesinde piyasada volatilite yeniden sınırları zorluyor.

ÇİN’DEN BAŞLAYALIM RASTGELE...

Kabul edelim ki, Çin ekonomisinde istenilen büyüme hedefinden uzak bir görüntü var. İster kaliteli büyüme amaçlı değişim modelini olsun, hatta uzun vadede çok sağlıklı bir ekonomik modeli bensimseyecek olsun... Şuan için Merkez Bankası olan PBOC ve Pekin yönetimi istenilen görüntüden zayıf olduklarını gösteriyor ki ekonomiye sürekli müdahalede bulunuyor !

Bugün gelen haberlere baktığımızda ise, kısa vadeli likitide operasyonu denilen kısa adı da (SLO) olan bir operasyon başlattı ve piyasaya 440 milyar Yuan, yaklaşık 70 milyar Dolar’lık bir likitie enjekte etti.

Bu sayede Yuan 3 haftanın en düşük seviyelerine indi. Yani yeniden Yuan’ın değeri düşürüldü.

Karar sonrası Shangai’da yüzde 6’lık bir değer kaybı var. Çin tahvillerinde ise, yükseliş sürüyor.

Aynı şekilde, ABD tahvillerine talep artarken, faizler yüzde 2’lerin altında, Altın ve görece güvenli görülen Japon Yen’i ise, ek bir parasal genişleme sinyallerine rağmen değer kazanıyor.

Tablolara bakalım;




Çin bonolarının getirileri artarken, hisselerden çıkış sürüyor. Aynı şekilde

Dolar,Yuan ve Endekslerdeki korelasyona bakarsak,



Yuana gelen müdahale sonrası, S&P 500’deki kırılma net bir şekilde görülüyor. Aynı şekilde,

Daha güvenli görülen, tahvil cephesi ise,



Sert bir kırılma yaşadığı görülüyor. Yuan’a olan müdahale ABD 10 yıllık getirilerini düşürmeye devam ediyor. Bu tahvil talebinin arttığını gösteren durum ! Hisselerden çıkışta ABD tahvillerine yönelimin ana nedenleri arasında. Kırmızılar-USDCNY kuru, Siyahlar-ABD 10Yıllıkları

Çin’de Shangai Bileşik endeksindeki durum ise,



Bu arada offshore yazıyor. Kısa bi bilgilendirme verelim. Offshore yuan yani CNH kısaltması olan dış, uluslararası pazarda, CNY kısaltması olan Yuan’ı iç pazardaki mali düzeni kontrol edebilmek adına kullanılır.

Yani CNY’yi yurtiçinde, CNH’yi de yurt dışında kullanıyor. CNH’nin değeri dalgalı, CNY ise, Merkez Banka’nın kontrolünde dar bir bant arasında dalgalanıyor.

En basit tabirle, yurt dışı yatırımcılar ve küresel piyasada offshore döviz hareketleri daha fazla önem taşıyor. Ancak CNY üzerindeki müdahaleler, CNH kurunu da dolaylı olarak etkisi altında bırakıyor.

Offshore ve onshore döviz piyasası arasındaki fark giderek müdahaleler dolayısıyla kapanıyor.






GELELİM CDS’LERE

Türkçesi Kredi risk swap’ı-Ticareti oldukça yoğun. En basit tabiri ile piyasa risklerini takip ederek en kolay nabız tutabileceğimiz araçlardan bir tanesidir.

CDS’lerde artış olması, yatırımcılar açısından risklerin arttığına işaret eder ve genelde daha güvenli görülen yatırım araçlarına yönelim söz konusu olur. Yen ve Altın ise, en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

Tabloda da Çin CDS’lerindeki yükselişi görebiliriz.




FOMC AREFESİNDE FED’İ DEĞERLENDİRELİM!



Son açıklanan rakamları FED’in şuanki planlarına uygun görünmüyor. Diğer taraftan, ekonomik konjonktürün uluslararası piyasalardaki kötümser havası da düşünüldüğünde, FED’in faiz hamlesinde gecikmeler yaşanabileceğini düşünüyoruz. Ancak ekonomik verilerin ışığında adım atacağını her seferinde dile getiren FED’in Dolar’ın kaderine müdahalesi, yılın ikinci yarısında daha belirgin bir hal alabilir.

Şuan ki belirgin görünümünde, ne tüketici harcamalarındaki istikrarın ne deücretlerin tam olarak istihdamdaki iyileşmeyi gözetecek netlikte olmadığını söyleyebiliriz.

İmalat sektöründeki bozulmalar devam ederken, petrol fiyatlarındaki baskı diğer bir yönden enflasyonist etkiyi de baskı altında bırakan unsurlar arasında.

Piyasaların 4 faiz artırımı ve noktasal tahminlerin bu yönde olduğunu varsayarsak, FED’in istediği hedeflerden uzak bir görüntüde olduğu aşikar.

Ocak ayı toplantısında da kimse bir adım beklemiyor. Ancak Mart ayına dair sinyaller ve küresel piyasalardaki oynaklık, FED’in tabiriyle Deniz Aşırı ülkelerdeki finansal etkiler, bu toplantının ana konusunu oluşturacaktır.

Tabloda da bugünkü tahminler ile 2015 yılı sonu faiz artırımı tahminlerindeki farkı görebiliriz.

Bugünkü tahminler düşüklüğü dikkatleri çekiyor.


Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı