Temkinli iyimserliğe devam!

18.03.2016 13:32

ECB ve FED sonrası global piyasalar ve özellikle gelişen ülke oiyasaları için oluşan nesef alma imkanı ve manevra alanı pozitif fiyatlamaları beraberinde getirsede temkinli iyimserliği bırakmadan önümüzde ki sürece ekstra konsantre olmak gerekiyor.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

75.000 üzerine geçerek uzun süreli sıkışma bandını yukarı yönlü kıran ve beklediğimiz gibi hızlı sayılacak bir şekilde 80.000'lere ulaşan BİST dün gerçekleştirdiği 81.377 kapanışıyla önemli bir teknik direnç virajına da ulaşmış oldu.

Geçen yazımızda ...''bundan sonraki süreçte 80.000 üzerine kalıcı yerleşerek devamında asıl olarak  2015 ocak ayından beri devam eden alçalan tepelerle ilerleyen düşüş trendinden kurtulabilme adına 80.800-81.500 aralığının üstünde kalıcı yerleşerek 83.000-85.000'lere doğru bir atak geliştirmesi gerekli olacaktır....'' şeklinde yer verdiğimiz  81.000-81.500 virajından kar satışı olmaksızın kurtulması durumunda BİST'te yeni ilk hedef geçen yazımızda da belirttiğimiz  83.000-85.000 aralığı olacaktır.

Kısa sürede önemli bir prim elde eden BİST'te oluşabilecek kar satışlarına karşıda temkinli duruşu korumak gerekiyor.Kar satışlarının etkili olması durumunda ilk etapta 80.000 üzerinde kalıcı olmak pozitif unsur kabul edilecektir.

80.000 altına geçişlerde ise hemen aşağıda 78.000-79.000'ler ilk önemli destek bölgesi olacaktır. Buraya gelecek ve tekrar 80.000 üzerine kendisini kalıcı atabilecek bir BİST hareketi aşağı yönlü ihlal olarak görülecektir. Bu oluşmaz ve satışlar biraz daha sertleşirse aşağıda 200 günlük ve 50 günlük üssel ortalamayı da içinde barındıran  75.000-77.000 geniş bant aralığından destek bulabilmesi oldukça önemli olacak.

BİST'te gelecek kar satışlarının kısa ömürlü olması ve  pozitif havanın devamı için içerde dolar-TL ve faiz tarafında yaşanan iyimserliğin devamı yanında , ECB ve FED'den destek alan global piyasaların pozitif tarafta kalması oldukça önemli bir kriter olarak izlenmelidir.

DOLAR-TL VE GÖSTERGE TAHVİL  EKSTRA DESTEK VERDİ

Gösterge tahvilde % 10.00 - % 10.50 aralığına gelmiş olmamız ve dolar-TL'de özellikle FED sonrası 2.84'lere kadar geri çekilme BİST için ek pozitif  unsur oldular. Kur ve faiz tarafında pozitif havanın devamı BİST için önemli bir içsel faktör olacaktır.

Mevcut durumda Dolar-TL'de tekrar 2.86'lar üzerinde işlemler görsekte tekrar stres oluşması için öncelikle 2.90 üzerine geri dönmek ve devamında ekstra stres için 2.93-2.95 direnç eşiğinin üzerine kalıcı geçilmesi gerektiğini hatırlatalım.

Dolar-TL tarafında 2.75-2.85 aralığına doğru bir yeni hamle gelişirse bu BİST için pozitif ortamı destekleyecek bir hareket olacaktır.

ECB'DEN DESTEK ALAN PİYASALAR FED SONRASI POZİTİF TARAFTA KALMA ÇABASINDA

Uzun süredir satın aldıkları ECB'den beklediklerinin ötesinde adımlar gelmesi global piyasalar için  olumlu sayıldıktan ve belirli ölçüde fiyatlandıktan sonra FED'in en azından kısa vede için piyasalara şahin gelmemesi global piyasaların pozitif tarafta kalma çabasını destekledi.

FED'in söylemlerinde öne çıkan 4 faiz artış ihtimalinin 2'ye revize edilmesi olumlu görülürken, Başkan Yellen'in konuşmasında global risklere vurgu yapması ama bir yandan da nisan dahil her toplantı canlı olacaktır açıklaması piyasaların şimdilik daha temkinli iyimserlik sürecine girmesine sebep olmuş görünüyor.

FED sonrası Dolar'ın anlamlı bir mola içine girmesi global piyasaları ve özellikle gelişen ülke piyasalarını desteklemiş görünüyor. Yine de Dolar Endeksi'nin hala 95.00'li seviyelerde olduğunu gördüğümüzde Dolar'ın verdiği molanın devamının önemli olduğunu ve oluşan pozitif havanın devamı adına bu tarafta yaşanacak sürecin izlenmesi gerektiğini belirtmek isteriz.

VİX'in tekrar 20 altında 15'lere geri çekilmesi , Brent petrol'ün 40-45 $ aralığına gelmiş olması ve özellikle sık sık vurgu yaptığımız S&P 500 Endeksi'nin 200 günlük üssel ortalaması olan 2.000'ler üzerine çıkması şimdilik olumlu grafik verileri  olarak öne çıkıyor.

Yine de oluşan bu pozitif havanın devamı adına ; yoğun veri akışını , Çin ve Rusya tarafından gelecek haber akışını , emtia tarafında ki fiyat hareketlerini , jeopolitik risk başlığı içinde oluşacak gelişmeleri ve bunların piyasalara yansımasını izlemekte fayda görüyoruz.

Bu sürece temkinli iyimserlik süreci dememizin önemli bir sebebi global piyasalarda oluşan pozitif havanın hala bir tepki hareketi niteliği taşımasıdır.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti