Yellen Hoca’nın sınavı oldukça zor olacak!

12.11.2015 16:42
Dolar/TL’de dün 2.8570 seviyelerine kadar geri çekilme söz konusu oldu. Önemli teknik seviyelerine kadar geri çekilme yaşanan paritede, cari fazlanın yaşattığı olumlu hava etkili. Diğer taraftan seçim sonrası ortadan kalkan kara bulutlar, kısa vadeli önemli verilerle birlikte, FED’in faiz sürecini bir nebze unutturuyor. Her ne kadar geri çekilme yaşansa da tepkinin hemen geldiği, kurda geri çekilme devam eder mi ? yoksa bu durum yeniden uzun vadeli bir alım fırsatımı ilerleyen günlerde bu tablo daha da netleşecek. Ancak , FED’in artan faiz artırımı ihtimallerinin etkisi kurun yakasına yapışmış önemli bir düşman gibi hareketini devam ettireceğini söylemek biraz daha gerçekçi bir yaklaşım gibi duruyor!

Bu sürece katkı sağlayan bir çok unsur bugüne kadar yer ayrı ayrı fiyatlamalar yarattı. En büyük etkenlerden bir tanesi, seçim belirsizliği ve FED’in yarattığı karamsar havaydı. Bunlardan ilki olan seçim sınavını ilk girişte veremedik ve bütünlemeye kaldık. Bütünleme sınavında ise, zar zor da olsa verdiğimiz sınavın sonucu da AA gibi durmuyor. Sınavın sonucunu başarıyla geçtik gibi duruyor ama bazı detaylar hala net değil. Belki yeni ara sınavlar bizi bekliyor olabilir. Bunlardan bazıları ekonominin dümenin de kim olacak ? MB için yeni bir formülasyon yazılacak mı ? bağımsızlığı yeniden sorgulanacak mı ? acaba yeni bir politik risk kapıda duruyor mu ? bunların sonucuna göre aslında seçim notumuzun görüntüsü  daha da netleşecek. Diğer yandan ikinci büyük sınavın hocası ise, Yellen. Onun dersi en zoru. Geçmek için çok çalışmak gerekiyor. Biz onun sınavına açıkçası çok çalışamadık. Şansımız sadece sürekli ertelenen sınav oldu. O arada da başka derslerimiz olduğu için, çalışmayı sürekli erteledik. O yüzden er ya da bu sınavı yapacak Yellen’ın ortaya çıkaracağı sonuç yeni bir ekonomik profil ortaya çıkaracak. Hem sadece Türkiye adına değil. Tüm dünya bu sınavdan geçecek. Bazıları kalacak ? bazıları ise, geçecek.

TÜRKİYE ADINA EKONOMİK VERİLERİN ETKİSİ KALICI DEĞİL

Sanayi üretimi ve cari açıkta olukça iyi veriler karşımıza çıktı. Ancak bunların kurda etkisi çok da yüksek boyutta değil. Yıllık bazda yüzde 2.8 gelen gelen bir sanayi üretimi, ardından 6 yıl sonrasında cari fazla veren bir ekonomik profil. Bunların etkisi ise, sınırlı düzeyde gerçekleşiyor ya da etki hiç görülmüyor. Diğer yandan çekirdek enflasyondaki bozulma önemli bir gösterge ve akıbeti dikkatle takip edilmeli.

Cari fazlanın etkisi ise, 2.85’lere kadar kuru getirdi. Ancak her seferinde düşük kura bir talep söz konusu oluyor. Bunun ana nedeni ise, hala etkisini koruyan ve daha da güçlü gelen bir FED etkisi. Özellikle olumlu ABD verileri sonrası yüzde 70 seviyelerinin üzerine çıkan faiz artırımı ihtimallerinin bu hafta açıklanacak önemli bir data olan, perakende satışlar verisi ile desteklenme ihtimali söz konusu olabilir. ABD adına enflasyon ve enflasyonu etkileyebilecek önemli verilerin ayrıntıları dikkatle takip edilmelidir. İstihdamda ciddi bir artış yakalayan ve ücretlerde flaş bir performans ortaya koyan ABD, için bu haftanın son işlem gününde gelecek ÜFE ve perakende satışlar verisi önemli bir fiyatlama ortaya koyabilir.



Kurda 2.8500 seviyelerine gelen kurda yeniden alımlarla birlikte, 2.8880 seviyelerinde fiyatlanma devam ediyor. Kurda yeni yükselişlerin ortaya çıkması için teknik olarak 2.9050 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların görülmesi gerekiyor. Yükselişlerde 2.9150-2.9200 bölgesi devamında 2.9400 seviyeleri önemli olacaktır. Ancak kısa vadeli görüntüde 2.8900 altında kalırsak, TL lehine fiyatlamalar biraz daha etkili olabilir. Uzun vadeli alım değerlendirecek yatırımcıların 2.9050 seviyelerinin altından yararlanabileceğini söyleyebiliriz. 2.850-2.80 aralığı pozisyon taşımak için uygun görünüyor. Ayrıca gram altın hem kurun geri çekilmesi, hem de ons tarafındaki düşüşle 100 liranın altına indi. Geri çekilmelerin devamında 97.00 ve 95.00 lira destekleri önemli olacaktır. Yukarı yönlü fiyatlamalarda 101 lira önemli bir direnç olarak takip edilebilir.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı