Altında dip neresi ?

12.12.2016 11:07
FED’in Eylül toplantısında Aralık ayını işaret etmesi ve bu tarihten sonra ABD’den gelen verilerin faiz artışını desteklemesi, FED’in faiz artırım ihtimallerini yükseltti. Altın fiyatlarında Eylül ayında başlayan düşüş 8 Kasım ABD Başkanlık seçimine kadar kademeli olarak devam etti. Trump zaferi ile artan belirsizlikler altına olan talebi yeniden artırırken, zafer konuşmasında kullanılan ılımlı ton adeta altının sonunu hazırladı.

Genel olarak altındaki düşüşü; ABD ekonomisindeki toparlanma, enflasyon beklentilerinin yükselmesi,Trump’ın alt yapı yatırımları ve vergi indirimlerinin ABD büyümesine yapacağı pozitif katkı sonucu FED’in faiz artışlarına hız vereceği beklentisi, ABD tahvil faizlerinin yükselmesi ve güçlü dolara bağlayabiliriz.

20 Ocak’ta Trump’ın koltuğa oturmasıyla birlikte yapacağı politika altın üzerinde önemli olacak. Sonraki dönemde ise FED’in politikaları ve Avrupa’daki seçimler altındaki dalgalanmayı artırabilir.

2001 yılından bu yana görülen yükseliş trendinin destek seviyesi olan 1130 seviyesi altında dip olabilir. Gelişmelerin fiyatları daha aşağı çekmesi (1000 doların altı), altın üreticilerini de zorlamaya başlayabilir.

2016 yılının 3.çeyreğinde altın çıkarma maliyeti, büyük ölçekli firmalar için ortalama 873, orta ölçekli firmalar ise 803 dolar. En büyük altın üreticilerine baktığımızda ise ortalama 966 dolarlık çıkarma maliyeti görüyoruz. En düşük maliyet 591 dolar ile Centerra Gold Inc. En yüksek maliyet ise 1350 dolar ile PrimeroMiningCorp.

Gram altın son dönemde 128-132 TL arasında dalgalanıyor. Kurdaki yükseliş devam ettiği sürece gram altın 126-128 bölgesinin üzerinde kalmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönemde kurda daha yüksek seviyeler görmemiz durumunda 135 ve 138 TL seviyeleri görebiliriz.



Gizmen Nalbantlı
IŞIKFX BAŞANALİSTİ