Beklentilerin üzerinde ABD büyümesi

28.10.2016 16:26
ABD ekonomisi 2016 yılının üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde %2.9 büyüdü. Beklentiler %2.6 seviyesindeydi. ABD ilk çeyrekte %0.8, ikinci çeyrekte %1.4 büyümüştü. Büyüme ’de ivmelenme olduğu açık.

İhracattaki büyüme kayda değer…

Veriye bakıldığında kişisel tüketim harcamaları, ihracat, özel sektör stokları, federal hükümet harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlar büyümede pozitif katkı sağlayan gruplar. Buna karşılık sabit konut yatırımları, yerel hükümet harcamaları ise büyümede negatif etki eden faktörler olmuş. Büyümedeki ivmelenmede ise etkili faktörler özel sektör stokları, ihracat ve federal hükümet harcamaları olduğu söylenebilir. Özellikle ihracattaki ivmelenme dikkat çekici. Üstelik ABD dolarının bu kadar değerlenmesine rağmen ihracattaki bu zıplama kayda değer. Buna ek olarak kişisel tüketim harcamalarındaki büyüme sırasıyla %1.6, %4.3 artmasının ardından üçüncü çeyrekte %2.1 artmış. Yani PCE büyümesinde hafif bir yavaşlama var. Bu gruptaki büyüme aynı hızda devam etseydi ABD %2.9’dan çok daha hızlı büyüyebilirdi. Buradan bu sonuç çıkarılabilir.

Büyümenin zayıf noktaları

Büyüme verileri ilk bakışta pozitif görünebilir. Somut büyümeler olduğu aşikar.  Bu büyümenin enflasyon yarattığı konusu yine zayıf duruyor. Fed’inde çok yakından izlediği ve %2’lik hedef koyduğu PCE fiyat endeksindeki artış %1.4 olmuş. Önceki çeyrekte bu artış %2 seviyesindeydi. Kaldıki çekirdek PCE artışı ise aynı dönemde %1.8’den %1.7’ye gerilemiş görünüyor. Başka deyişle büyümenin enflasyon yaratma ayağı zayıf görünüyor. Bu büyüme’ye yönelik bir eleştiri konusu olabilir. Diğer bir eleştiri ise 16.7 trilyon $ düzeyindeki üç çeyreklik büyüklüğün yaklaşık %70’ini oluşturan kişisel tüketim harcamaları grubunda yavaşlama olduğu söylenebilir. Bu yavaşlamanın devam etmesi istenen bir gelişme değil.

Güçlü ABD doları Devam…Fed için Aralık güçleniyor… Ancak genel anlamda güçlü doları destekleyen bir veri ve Fed’in Aralık ayında faiz artırımını tasdik ediyor. ABD dolarındaki güçlü seyir inatçı bir şekilde ilerleyen günlerde de devam edecek görünüyor. Bu durum içeride USDTRY kuru üzerinde yukarı yönlü riskler oluşturmaya devam edecektir.

TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ