Belirsizlik tarım dışı istihdam ile azalacak ama bitmeyecek

04.10.2016 13:46

Yılın son çeyreğine girdiğimiz bugünlerde finansal piyasalarda belirsizliklerin giderek arttığını görüyoruz. Önümüzdeki en kritik gelişme şüphesiz 8 Kasım’da ABD’de yapılacak olan Başkanlık Seçimi. Başkanlık seçimi öncesinde ise 1-2 Kasım tarihlerinde yapılacak olan Fed toplantısını izleyeceğiz. Bugün itibariyle Fed toplantısına ilişkin faiz artırım beklentileri, Kasım ayı için  %17,1 Aralık ayı için ise %60,9 seviyesinde bulunuyor. Görüldüğü gibi piyasa Kasım ayından çok umutlu değil. Kasım ayı sonunda yapılacak olan OPEC toplantısı ise enerji fiyatları üzerinde etki yaratacak. Son günlerde konuşulduğu gibi üretim kesintisine gidilmesi, enerji fiyatlarını yükseltip ilerleyen süreçte enflasyon oranları üzerinde pozitif bir etki meydana getirebilir. Yükselen enflasyon oranları ise gelişmiş ülke merkez bankalarının sıkı para politikasına geçiş süreçlerinde rahatlama yaratabilir. Bu durumda en başta Dolar kuvvetlenmesi olarak karşımıza çıkar. Tabi bunların hepsi şimdilik çok bilinmeyenli bir denklem olmaktan öteye geçemiyor. 

Düğümün çözülmeye başlayacağı tarih olan 8 Kasım öncesinde ise bu ay içinde yapılacak olan iki adet seçim münazarası bulunuyor. 9 Ekim ve 19 Ekim tarihlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Hillary Clinton başkanlık seçimi münazarasında bir araya gelecek. Bu düellolarda yaşanacaklara bağlı olarak Dolar Endeksinde hareketliliğin artığını görme ihtimalimiz var. Trump’ın öne geçmesi güvenli liman arayışlarını hızlandırabilir.

Biraz daha yakın tarihlere gelindiğinde ise bu hafta Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam (NFP) verisi piyasaların odağında olacak. Haziran ve Temmuz aylarında 270 bin kişinin üzerinde açıklanan NFP Ağustos ayında 151 bin kişi olarak açıklanmıştı. Bloomberg anketine göre Eylül ayına ilişkin beklentiler 174 bin seviyesinde bulunuyor. Seksen katılımcının bulunduğu ankette en yüksek tahmin 220 bin en düşük tahmin ise 130 bin seviyesinde şekillenmiş. Bu hafta yayımlanacak NFP raporunda istihdam piyasasının güçlendiği görülürse, Aralık ayı Fed toplantısına yönelik faiz artış beklentilerinde artış ve ABD Dolarında değer kazancı yaşanabilir. Böyle bir senaryoda kritik fiyat seviyelerine gelen finansal enstrümanlarda kırılmalar yaratabilir. Aksi durumda, Mayıs ayında gördüğümüz 20 bin gibi düşük bir NFP, Aralık beklentilerinin azalmasına ve ABD Dolarında değer kaybına neden olabilir ve finansal ürünler kritik destek/ dirençlerden geri döner. 

ONS ALTIN TEKNİK GÖRÜNÜM



Brexit sonrasında test edilen 1375 dolar seviyesinden başlayan düşüş trendi altında 1300 dolar desteğinden aldığı kuvvetle üç aydır sıkışan altın fiyatı, teknik olarak alçalan üçgen formasyonu içinde hareket ediyor. Sıkışmanın taban seviyesi olan 1300 dolar seviyesi hem psikolojik bir destek hem de daha önce birçok defa denenmesine karşın şimdiye kadar kırılmayan önemli fiyat bölgesi. Bu bölgenin altında yaşanacak günlük kapanışlar 1250 dolar desteğine doğru yönelecek bir düşüş eğiliminin habercisi olabilir. Satışların başlaması durumunda 1272 / 1276 aralığı ara destek olarak takip edilebilir. 1300 dolar desteğinde kuvvet alınması durumunda ise gözler düşüş trendinin geçtiği 1340 dolara çevrilecek. Bu aralıkta ise 1303,5 / 1305,0 / 1307,5 / 1310,5 / 1318,0 / 1328,0 / 1332,0 seviyeleri destek / direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

USD/TRY TEKNİK GÖRÜNÜM



Mayıs ayında 2,78 seviyesinden başlayan yükseliş trendi üzerinde hareket eden Dolar / Türk Lirası paritesi 3,00 seviyesi üzerinde geçmesiyle birlikte 2,92 / 2,99 aralığındaki hareketini sonlandırmış yeni bir bant içinde girmiş oldu. Dün itibariyle 3,0250 direncini baskı altına alan paritenin bu direnci geçmesi durumunda 3,0480 / 3,0720 / 3,0950 seviyeleri üst dirençler olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 3,01 ara destek 2,99 bölgesi ise ana destek seviyesi olarak izlenecek. ABD verilerinin zayıf bir görüntü vermesi USD/TRY paritesinin 2,99 / 3,03 bandına yerleştirebilir. Güçlü veriler ise direnç kırılmalarına zemin hazırlayacaktır.

EUR/USD TEKNİK GÖRÜNÜM



Eylül ayında 1,13 / 1,11 aralığında hareket eden Euro / Dolar paritesi yıl başından bu yana yükseliş trendi etkisinde hareket ediyor. Kısa vadede özellikle Ağustos ayı sonrasında oluşan fiyatlar ise düşüş trendinin etkili olduğunu göstermekte. Grafikte açık mavi ile gösterilen alanda alçalan üçgen sıkışması oluşmuş durumda. Bundan dolayı kırılma aşağı yönde yaşanabilir. Bununla birlikte son günlerde görülen yataylığın sürmesi formasyonlarda bozulma olabileceğini de göstermekte. Aşağı yönde kırılma senaryosunda 1,1120 desteğinin altında kalınması,  1,1060 / 1,0980 desteklerine doğru geri çekilmeye neden olabilir. 1,0980 / 1,0950 bölgesi ise kuvvetli bir destek alanı görüntüsü veriyor ama kırılma senaryosunda esas destek 1,08 bölgesi olacak gibi gözüküyor. Yukarı bölgede ise oldukça fazla direnç bulunuyor. Bundan dolayı kırılmanın yukarı alanda olması paritenin yatay bandını değiştirmesine neden olabilir. 1,13 üzerindeki fiyatlarda 1,1330 / 1,1415 / 1,1465 seviyeleri olası direnç bölgeleri.

EMRE ÇAYIRLI
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI