Beyaz eşyada işler yolunda

29.05.2017 18:23

Bu yılın ilk 4 ayında, ocaktan nisan sonuna kadarki dönemde beyaz eşya satışlarında büyük artış görüldü.

Beyaz eşya, buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, fırın gibi evlerimizde kullanılan elektrikli ürünler.

Beyaz eşyada yılın ilk 4 ayında iç satışlar yüzde 37 oranında arttı.

Hükümet şubat ayında elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyada yüzde 6.7 olan ÖTV oranını 30 Nisan’a kadar sıfırlamıştı. Daha sonra vergi muafiyeti eylül ayı sonuna kadar uzatıldı.

Klima, buzdolabı, çamaşır ve kurutma makineleri, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV kaldırılınca fiyatlarda yüzde 7-8 dolayında bir gerileme olması ve ülke genelinde beyaz eşya satışlarının artması bekleniyordu.

HEM SATIŞ HEM FİYAT ARTTI

Beyaz eşya satışları ilk 4 ayda yüzde 37 oranında arttı ama fiyatlarda beklenen gerileme olmadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun fiyat endeksleriyle ilgili belirlemelerine göre, buzdolabı ve çamaşır makinesi fiyatları arttı.

Vergi indiriminin fiyatlara yansımamasına, bazı ürünlerin fiyatlarındaki artışa rağmen yılın ilk 4 ayında iç piyasada halkımızın beyaz eşya talebindeki artışın büyüklüğü ilgi çekiyor.

İlk 4 ayda buzdolabı satışları yüzde 19, derin dondurucu satışları yüzde 147, kurutucu satışları yüzde 46, bulaşık makinesi satışları yüzde 34 oranında arttı.

Taze meyve sebze ve ete meraklı halkımızın derin dondurucuya ilgisinin arttığı, derin dondurucu satışlarının buzdolabı satışlarının yarısından fazla büyüklüğe ulaştığı görülüyor.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri’nin verilerine göre 2016 yılında da diğer sektörlerde daralma olurken beyaz eşyada üretim, iç satışlar ve ihracat artmıştı.

2016 yılında 6 ana ürün grubunda 26.2 milyon adet beyaz eşya üretildi. 2016 yılında üretimde yüzde 7, iç satışlarda yüzde 5 büyüme gerçekleşti.

ÜRETİM RAKAMLARI BÜYÜK

Yılda 7.8 milyon çamaşır makinesi, 7 milyon buzdolabı, 4.6 milyon fırın, 3.9 milyon bulaşık makinesi üretiliyor.

Üretimin yarıdan fazlası ihraç ediliyor. İç pazarda yılda 7.4 milyon adet beyaz eşya satışı var. En çok satılan beyaz eşya 2.7 milyonla buzdolabı ve derin dondurucu, 2.1 milyonla çamaşır makinesi, 1.5 milyonla bulaşık makinesi.

Yılda 19.5 milyon adet beyaz eşya ihracatına karşılık 855 bin adet ithal beyaz eşya satışı var.

Beyaz eşya sanayine 500 yan sanayi kuruluşu ve tedarikçi mal veriyor. Ülke genelinde 15 bin bayi ve 3 bin 500 yetkili servis sanayinin bir parçası olarak ekonomiye katkıda bulunuyor.