Dolar endeksi iyi bir gösterge haline geldi...

30.05.2016 12:01
Fed’in parasal genişlemeyi sonlandırmasının ardından, 2015 yılı boyunca faiz artırımını beklentilerin içine sokması dolar endeksine de önemli bir ralli yaşatmıştı. Bu zaman periyodundan sonra endeksin tarihinde görülmemiş seviyelere gelmesinden sonra, nihayet Aralık 2015’te gelen faiz artırımı bir soğumayı da beraberinde getirmişti. Ancak 2016’nın ilk aylarında etkili olan bu gerileme trendi, yerini son 1 ayda ciddi bir güçlenmeye bırakmış durumda.

Elbette bu dalgalanmalar Fed’den beklenen faiz artırımının olasılığıyla doğru orantılı. Yani ne zaman bu beklentiler kuvvetlense dolar endeksi de doğal olarak yukarı hareket ediyor. Normali de bu zaten, ancak bu dalgalanmalar artık öyle kritik noktalardan geliyor ki Fed’in ne zaman şahinleşip ne zaman güvercinleşeceği tahmin edilebilir bir hale geldi.



Şekilde dolar endeksinin haftalık grafiği görülmektedir. Burada 90 – 100 ana dalgalanmanın bant aralığı olarak gösterilmiştir. Söz konusu iki seviye arasında dolar endeksi yaklaşık 1,5 yıldır seyretmektedir. Yani son 1,5 yıllık periyotta sadece yüzde 10’luk bir marj aralığında dalgalanma mevcuttur. Söz konusu düşüş trendi Aralık 2015’te gerçekleşen sembolik faiz artırımı sonrasında doların gevşediğini göstermektedir. Ancak şimdilik düzeltme dalgası gibi görünen, ancak gitgide güçlenen bir yukarı yönlü eğilim de grafiğin sonunda görülmektedir.



Günlük grafikte daha net görülen bu güncel fiyat hareketi, dolar endeksinde yeni bir güçlenme dalgasının olduğunu göstermektedir. Bu hareketin mevcut güncel olan kısa vadeli kanal içerisinde devam etmesi ise 100’e kadar olabilecek bir dolar endeksi hareketini teknik olarak mümkün kılmaktadır.

Doların diğer para birimlerine karşı bu kadar güçlenmesine neden olan Fed spekülasyonları. İyi gelen birkaç veri piyasayı bu anlamda coşturmuş durumda. Fed eyalet başkanlarının her bir konuşması da açıkçası bu beklentileri besleyecek düzeyde. Dolar endeksinin halen tahammül sınırları dahilinde olması da, değerlenmenin devam edeceğine yönelik bir gösterge olabilir. 15 Haziran’a kadar kuvvetli bir dolar hareketi bizi bekliyor. Sonrası? Muhtemelen Fed Nisan’a göre biraz daha şahin olacak ve Temmuz’u masada bırakacak.

Aşırı güçlü dolar Fed tarafından istenmiyor, aşırı zayıf dolar da diğer ülkeler tarafından. Çünkü ihracatta zora düşüyorlar. Haliyle dolar endeksinin belli bantlar arasında dalgalanması ve belli seviyelere geldiğinde sözlü söylemlerde tutum değişikliği olması biraz daha anlaşılabilir bir durum. Bu özellikle son G-20 toplantısından sonra biraz daha ayyuka çıkmış bir durum. Kur savaşları dediğimiz olgu da bir şekilde rayına oturtulmuş oldu. Bundan sonrasında da bu danışıklı dövüşe tanık olacağız gibi görünüyor.

ENVER ERKAN
REEL KAPİTAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI