Fed Aralık ayını bekler

18.08.2016 11:33

Piyasalardaki hareketliği tetikleyen Fed’in faiz artırım ihtimalleri yeniden gündemde. Geride kalan günde takip ettiğimiz Temmuz ayı FOMC toplantısı tutanaklarını ise beklenenden daha güvercin olarak değerlendiren piyasalar, faiz artışı için artık somut adımlar arayışındalar.

Geçtiğimiz günlerde New York Fed Başkanı Dudley’nin Eylül ayını faiz artırımına uygun bir toplantı olarak değerlendirmesi dolar endeksindeki çöküşü bir nebze de olsun durdurmuştu. Tutanaklarda kullanılan söylemlere bakıldığında ise üyelerin ekonomik göstergeler üzerine yapmış olduğu yorumlarda bir ayrımın meydana geldiğini görüyoruz. Özellikle enflasyon konusunda ayrı düşen üyeler hala daha beklenilen yükseliş ivmesinin sağlanamadığını düşünüyorlar.

Ekonomik görünüme dair yapılan yorumlarda ise olumlu değişimler var. Geçtiğimiz dönem tutanaklarına kıyasla iş gücü piyasalarına yapılan yorumun değişim gösterdiğini görüyoruz. Önceki tutanaklarda yavaşladığı belirtilen işgücü kazanımı ve istihdam görünümünün bu tutanaklarda güçlendiği belirtilmiş. Olumlu gelen istihdam verilerinin etkin olduğu bu değişimin yanısra ekonomik aktiviteye dair olumlu yorumlar yapılmış. İç dinamiklere dair risklerin azaldığına dair yapılan yorumların dışında Fed’in gözü yeniden deniz aşırı ülkelere dönebilir.

Tutanaklarda önceki dönem yorumlarına kıyasla global büyümeye dair yapılan yorumlar derinleştirilmiş. Önceki tutanaklarda uluslararası ekonomilerin ilk çeyrekte toparlanma eğiliminde olduğuna dair özetleyebileceğimiz söylemlerin ikinci çeyrekte yavaşlama görüldüğü yönünde evrildiğini farkediyoruz. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının ülke ekonomisindeki yavaşlamayı artıracağı değinilen bir diğer konu iken finansal piyasalarda Brexit etkisinin kolay atlatıldığı ifadelerde yer buldu. Global görünümdeki genişlemeci tavrın finansal piyasaları rahatlattığı şu günlerde orta vadeli İngiltere kaynaklı riskler önümüzdeki dönemde Fed’in gündemine girebilir.

Küresel piyasalardaki görünümün arkasına sığınarak Eylül ayını pas geçebilecek Fed’in gözü Avrupa Bölgesi’ne dönebilir. İngiltere’nin çıkış sürecinin nasıl üstesinden geleceği henüz belirgin bir taslak halini almış değil. Bunun dışında Fed, Avrupa bankacılık sektörüne ait problemlere de dikkat edecektir.

Tutanaklarda her ne kadar büyük değişim görülmese de üyelerden gelecek açıklamalar piyasalarda doların değerini etkilemeye devam edeceğe benziyor. Dolar endeksinde bir türlü çizilemeyen yön üyelerden gelecek açıklamalar ile belirlenmeye çalışılacak. Eylül ayındaki toplantıya dair görüşlerini belirtmekten çekinmeyen Fed üyelerinin özellikle ayrışmanın bulunduğu enflasyon görünümüne nasıl atıfta bulunacakları önemli olacak. 26 Ağustos’ta gerçekleştirilecek Jackson Hole’da ise Yellen’ın söylemleri piyasaların dikkatinin yoğunlaşacağı gelişmeler olarak ön plana çıkıyor.

SELİM ÖNAY
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI