Merkez Bankası öncelik büyüme dedi

21.12.2016 08:13

TCMB faizlerde değişikliğe gitmedi. Piyasada genel beklentiler Merkez’in faiz artırımı yapacağı yönündeydi. Kararın ardından kurda 3.5445 seviyesine kadar bir refleks yükselişi oldu ancak uzun soluklu olmadığını izledik. Dolar kuru yeniden 3.52 seviyelerine doğru gevşeme gösterdi. TCMB açıklamalarında şunu söylüyor, birincisi son çeyrekte ılımlı bir toparlanma var ancak bu toparlanma istenilen seviyede olmayabilir.

Bu nedenle büyümeyi sekteye uğratmamak için faiz artırımından kaçınıyor. İkincisi enflasyona yönelik risklere işaret ediyor. Enflasyon yükselecek ancak bu yükselişin hangi şiddette olacağını ve tolere edip edemeyeceğini görmek istiyor. Bu nedenle izlemekten yana. Üçüncüsü ise global piyasalardaki gelişmeleri görmek istiyor. Gelişen ülkelere yönelik fon akışlarının ne şekilde oluşacağını, Trump’ın göreve gelmesi ile birlikte yapılacak icraatlar gibi gelişmeleri ve etkilerini görmek isteyebilir. Bu nedenle zorunlu olmadıkça faiz artırımından yana tavır sergilemeyebilir.

Gelişen ülkeler için ılımlı süreç yaşanıyor… Son bir iki haftadır gelişen ülke piyasalarında ılımlı seyirler izliyoruz. Dolar endeksinin 103 seviyesini geçmesine rağmen gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı değer kayıpları görülmüyor. TL’de bu rüzgardan etkileniyor. Bu nedenle TCMB kararı sonrasında ılımlı seyirlerin sürdüğünü izliyoruz. Dolar kurunun 3.45-3.55 aralığında dalgalanmasını sürdürmesi muhtemel. Şimdilik 3.45 seviyesinin altına gerilemesini sağlayacak iç taraf kaynaklı bir gelişme yok. Dışarıda gelişen ülkelere güçlü fon akışları olursa bu durumda 3.45 seviyesinin altını görebiliriz. Buna karşın 3.55 seviyesi üzerinde inatçı seyirler görürsek ilerleyen süreçte dolar kurunda 3.58-3.59 seviyelerine doğru baskılar oluşabilir. Şimdilik ılımlı seyir sürüyor.

Tuncay Turşucu
İNTEGRAL ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ