Merkez piyasaların gerisinde kalmadı ve önüne geçti

24.11.2016 15:14
BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE FAİZ ARTIRIMI

Merkez Bankası beklentilerin üzerinde hareket ederek politika faizinde 50 baz puan artırım yaptı ve faiz oranını %7.50’den %8 seviyesine çekti. Üst bant faiz oranını ise 25 baz puan artırım ile %8.25’den %8.50 seviyesine yükseltti. Alt bantta değişiklik yapılmadı ve faiz %7.25’de bırakıldı. Ayrıca geç likidite penceresi dediğimiz faiz oranlarında da üst banta paralel 25 baz puanlık artırım yapıldı ve %9.75’den %10 seviyesine yükseltti.

Merkez’in faiz hamlesi piyasa beklentilerinin üzerinde denilebilir. Özellikle politika faizindeki 50 baz puan artırımın yanında üst bantta da yapılan artırım ile Merkez Bankası piyasanın önüne geçmiş bulunuyor. Bu nedenle dolar kurunda etkili oldu. Dolar kuru 3.3680 seviyesine kadar geri çekilme göstermesinin ardından 3.3850 seviyelerinde denge arıyor.

ENFLASYONDA RİSK UYARISI

Karar metninde önceki metinden farklı olarak enflasyonda yukarı yönlü risklere vurgu yapılmış. Enflasyon görünümü bakımından düşünürsek yapılan faiz hareketi uyumlu.

EK TEDBİRLER

Zorunlu karşılıklardaki ayarlama ile döviz likiditesine 1.5 milyar $ ilave ederken, ihracat kredilerinde vadeyi uzatarak şirketlere rahatlama getirmiştir. Ayrıca vadesinde ödenen krediler için TL ödeme yapma kolaylığı getirmiş ve şirketlere döviz ihtiyacı bakımından rahatlık sağlamıştır.

MERKEZ PİYASALARIN GERİSİNDE KALMADI VE ÖNÜNE GEÇTİ

Merkez Bankası gelişmelere karşı hareketsiz kalmamış ve piyasanın önüne geçen bir hamle yapmıştır. Bunlara ek olarak döviz likiditesini ve şirketleri rahatlatmaya yönelik ek adımlarda atmıştır. Kararın TL üzerinde olumlu etkisi olacaktır. Bu etki sınırlı olabilir. Dolar kurundaki geri çekilmenin nerede dengeleneceğini izleyeceğiz. Ancak en azından kurdaki dalgalanmaların şiddetini azaltan bir etki yaratacağı ve daha dengeli seyirler oluşturacağı söylenebilir. Görüldüğü kadarı ile dolar kurunda 3.40 seviyelerinin üzeri Merkez Bankasının konfor alanının dışına taşıyor. Diğer yandan ABD dolarının küresel güçlenmesini ve dolar endeksindeki seyirler yine etkili olmaya devam edecektir. Dolar endeksinin yükselişini sürdürmesi içeride kur üzerinde yine yukarı yönü baskılar yaratabilir. İlerleyen günlerde kurda yine yükselişler devam ederse Merkez’den ilave adımlar gelmeye devam edecek görünüyor.

TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ