Sanayi üretiminde büyük canlanma

15.06.2017 07:54

Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayı sanayi ciro endeksini açıkladı:

Nisan ayı cirosu, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmak suretiyle bir önceki ayla kıyaslandığında, nisanda marta göre % 2.2 artış var.

Nisan sanayi cirosu takvim etkisinden arındırılarak bir önceki yılın nisanıyla karşılaştırıldığında, yıllık üretim artışında yüzde 29.5 artış var.

Arındırma işlemi yapılmadan nisanda sanayi cirosunun aylık artışı % 27 oranında. Nisanda sanayi cirosu, 2016 Nisan’ın % 53 üzerinde.

Sanayi ciro endeksindeki artış, sanayide ikinci üç aylık dönemin başında çok hem de çok büyük bir hareketin başladığı görülüyor.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayii ciro endeksinde aylık artış % 2.1 oranında.

Takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayii ciro endeksindeki artış % 29.1 oranında.

Sanayideki toplam ciro artışının arkasında imalat sanayiindeki canlanma var.

Dayanıklı tüketim malları cirosunda büyük artış var. Yıllık artış % 30, aylık artış % 3 dolayında. Buna karşılık, dayanıksız tüketim malları cirosunda yıllık artış % 213’e yakın. Aylık ciroda artış yok % 0.3 azalma var. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayii ciro endeksine göre nisanda bir önceki aya göre en yüksek artış %166 ile ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bunu %13 ile eczacılık ürünleri % 7 ile ağaç ürünleri imalatı izledi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayii cirolarında, nisan ayında bir önceki aya göre en fazla azalış %15 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında görüldü.  Deri ve ilgili ürünlerin imalatı %10, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ciro endeksi %7 geriledi.

Nisan ayı sanayi ciro endeksindeki bu normalin üzerindeki artış devam ederse, üretimde uzun süre devam eden durgunluğu atlatırız. Uzun süredir beklenen sanayide üretim artışı ve ardından yeni yatırım dönemi başlayabilir.