İşte Yunanistan`daki borç krizinin kısa tarihçesi
13.07.2015 11:52Son güncelleme : 13.07.2015 13:36
Euro Bölgesi liderleri Yunanistan`a üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaştı. Fakat Yunanistan`ın problemleri daha eskiye dayanıyor.
1 OCAK 2001: YUNANİSTAN EURO BÖLGESİ'NE KATILDI
1999'da birlik kurulduğunda Euro Bölgesi için nitelikli bulunmayan fakat daha sonra resmi olarak 2000 yılının Haziran'ında davet edilen Yunanistan, eski para birimi drahmiyi bırakarak Euro'ya geçiş yapan yirminci ülke oldu. Bu süreçte sağlıklı bir ekonomisi olduğunu kanıtlamak için fiyat istikrarı ve kamu maliyesiyle ilgili hedeflere ulaşmaya çalıştı.
15 KASIM 2004: YUNANİSTAN'DAN İTİRAF
Euro Bölgesi'ne dahil olmak için ekonomik koşulları sağlamaya çalışan Yunan hükümeti, 2000-2003 yılında bütçe açığı verilerini eksik rapor ettiğini itiraf etti. Euro'ya geçiş için bütçe açığının yüzde 3'ün altında olması gerekirken, AB istatistik ajansı Eurostat'ın değerlendirmesinden sonra Yunan ekonomi bakanı 1999'dan beri bütçe açıklarının bu seviyenin altına inmediğini açıkladı.
8 ARALIK 2009: KREDİ NOTUNDA DÜŞÜŞ
Fitch Yunanistan'ın kredi notunu "A-"den "BBB+"ya düşürerek 10 yıldan beri ilk defa bir ülkeyi "A"nın altına indirdi. Dönemin Ekonomi Bakanı George Papaconstantinou, 2009 yılı içinde bütçe açığının gayrisafi milli hasılanın yüzde 12.5'ini bulabileceği konusunda uyarıda bulundu. Beklenenin üstünde olan bu yüzde, diğer kuruluşların da birkaç hafta içinde Yunanistan'ın kredi notunu düşürmelerine sebep oldu.
3 MART 2010: AĞIR KEMER SIKMA PAKETİNİ ONAYLADI
Yunan hükümeti kamu sektöründe maaş kesintileri, emekli maaşlarının dondurulması, sigara, alkol ve yakıtta vergi artışlarının dahil olduğu ağır bir kemer sıkma paketini onayladı. İşçi sendikaları bu duruma Atina'da protestolar düzenleyerek tepki verdi.
2 MAYIS 2010: EKONOMİK KURTARMA BAŞLADI
Yunanistan'ın hassas ekonomik durumunun Avrupa'yı tehlikeye atacağından korkan IMF ve Euro Bölgesi üyeleri, 110 milyar Euro değerinde bir mali yardım paketi üzerinde anlaştı. Anlaşmanın bir parçası olarak Yunanistan daha fazla kesinti yapmayı kabul etti ancak halk şiddetli gösterilerle tepki verdi. 2010'dan beri Yunanistan toplam 240 milyar Euro değerinde iki kurtarma paketi aldı.
26-27 EKİM 2011: YUNANİSTAN'IN BORÇLARI AZALTILDI
Avrupa liderleri Yunan borcunu hükümetin halen içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar sebebiyle azaltma kararı aldı. Özel yatırımcılar Yunan tahvillerinin yüzde 50'sini azaltarak, bunları yeni krediye çevrilmeye başladı.
6-11 KASIM 2011: YUNAN BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ
Ekim 2009'da göreve geldikten sonra George Papandreou'nun başbakanlık süreci genellikle ülkenin finansal kriziyle boğuşarak geçti. Papandreou iki yılın ardından istifa etti ve yerine üyesi olduğu PASOK partisiyle muhafazakar rakipleri arasındaki koalisyon hükümeti geçti.
10 NİSAN 2014: TAHVİL PİYASASINA GERİ DÖNDÜ
Yatırımcılar dört yıllık aradan sonra tahvil piyasasına dönüşten memnun oldu. Beş yıllık tahvillere olan yüksek talep, daha çok erken olmasına rağmen bazıları tarafından Yunanistan'ı kurtarma operasyonundaki sonun başlangıcı olarak algılandı
29 ARALIK 2014: BAŞBAKAN ÖNEMLİ ORANDA OY KAYBETTİ
Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilen Yunanistan, parlamento zamanın başbakanı Antonis Samaras'ın başkanlık adayını desteklemeyince kaosa sürüklendi. Ocak ayına erken seçim konuşuldu ve radikal sol eğilimli parti Syriza'nın popülaritesi ekonomik kurtarmanın geleceğiyle ilgili endişelere yol açtı.
25 OCAK 2015: SYRİZA'NIN ZAFERİ
Seçimi Aleksis Çipras tarafından yönetilen, ekonomik kurtarma karşıtı Syriza partisi kazandı ve beklenmedik bir şekilde sağ görüşlü Bağımsız Yunanlar Partisi'yle koalisyona gitti. Kemer sıkma politikalarından kurtulmayı amaçlayan bir partinin seçilmesi Yunan halkını heyecanlandırdı fakat seçim sonucu yurtdışındaki yatırımcılarda Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması ihtimaliyle endişelere sebep oldu.
ŞUBAT 2015: YUNANİSTAN'A 4 AY SÜRE
Yunanistan, borçlarının son ödeme tarihinden önce reform önerileri sundu. Bunun üzerine Euro Bölgesi'nin ekonomi bakanları son ödeme tarihini dört ay uzatma kararı aldı. Sunulan reformun içinde kamu harcamasını kontrol altında tutmak, yolsuzlukla ilgili sıkı önlemler almak ve vergiden kaçınmak vardı. Nisan ve Haziran arasında Yunanistan'ın farklı kreditörlerine ödeme yapması için günler verildi; ancak şu ana kadar hiçbir ödeme yapılmadı.
13 TEMMUZ 2015
Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel'de 16 saat süren Yunanistan zirvesinde, Atina'ya üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşma sağlandı.