Dolar güçleniyor, Euro’nun zor zamanları

26.10.2017 14:59
Son zamanlarda Avrupa’da siyasetin karıştığından sık sık bahsediyoruz. Buna karşın siyasi dengeleri fiyatlamaktan kaçınmayan Euro’dan çokta bahsettiğimiz söylenemez. İspanya – Katalonya eksenindeki çözümlenemeyen referandum tartışması farklı bir boyuta taşınırken Euro Dolar karşısında sıkışık bir seyir içerisinde ilerlemeye devam ediyor. Acaba piyasalar 1.1700 – 1.1850 arasındaki pozisyonlanma alışkanlığını bozacak bir beklenti içerisinde olabilirler mi?

Olabilir. Piyasalar ABD Dolar’ı cephesinde Fed Başkanının kim olacağına odaklanmış durumda.  Bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump 3 Kasım Asya gezisi öncesinde Fed Başkanının kim olacağına yönelik açıklama yapacağını bildirmişti. Piyasalarda bu yönde beklenti sürüyor. Şimdilik iki aday diğer adaylardan daha ön planda. Bunlarda bir tanesi hali hazırdaki Fed Guvernörü Jerome Powell ve diğeri de Stanford Üniversitesi ekonomi profesörü John Taylor. J. Powell Cumhuriyetçiler'i destekleyen bir Fed üyesi ve aynı zamanda George W. Bush döneminde de Hazine Bakanlığı'nda çalıştı. Bu özellikleriyle bir tık öne çıkan Powell aynı zamanda piyasalarda Yellen’ın devamı gibi görülüyor. Diğer yandan John Taylor, kendisine ait para politikası üzerine modellemesiyle oldukça ünlü ve şahin bir aday olarak görülüyor. Her ne kadar “Taylor kuralı” olarak bilinen modellemesinde mevcut Fed politika faizinin yüzde 3,5’lerin üzerinde olması gerektiği belirtilse de Taylor’ın Fed Başkanı olması halinde mevcut ülke koşullarına yakın hareket etmesi bekleniyor. 

Powell, görüş olarak hemen hemen Yellen'in aynısı... Piyasalar Yellen'a vereceği muhtemel pozitif tepkinin aynısını Powel’a da verebilir. Bu durum gelişmekte olan ve gelişen ülke piyasaları açsından Yellen’dan son en ılımlı senaryo gibi görünüyor. Düşük faiz isteyen Trump'ın Taylor gibi yüksek faiz politikasını benimseyen bir başkanla çalışması ihtimalinin düşük olması nedeniyle Powell daha ideal bir aday gibi görünüyor. Diğer yandan Fed cephesinde iki koltuk boş! Hem Taylor hem de Powel’ın koltukları doldurması halinde piyasalar hem şahin hem de güven verici olarak algılayabilir ve bu algılamalar ABD Doları lehine fiyatlamayı beraberinde getirebilir.

Şu sıralar küresel piyasalarda dolarda bir güçlenme var. Özellikle dolar endeksi son bir ayda 93.00 seviyesi üzerini mesken edindi ve 94.00 seviyesini yukarı yönde zorluyor. Endeksin 94.10 direnç seviyesi üzerine çıkması endeksi içerisinde yüzde 50’nin üzerinde ağırlığa sahip Euro’yu ciddi anlamda rahatsız edecektir. Bu nedenle ileriki süreçte Fed Başkanının kim olacağına yönelik sorunun cevabı Euro/Dolar açısından kilit bir öneme sahip. Doların daha da güç kazanması halinde Euro/Dolar 1.1680 destek seviyesinin altında 1.1500 seviyesine doğru bir hareket başlatma eğilimi içerisinde olabilir.
Gelelim Avrupa cephesindeki gelişmelere… Şimdilik İspanya –Katalonya arasındaki çözümsüzlük çok ciddi bir etki yaratmasını beklemiyoruz. İşlerin daha da ciddileşmesi ve (orta –uzun vadede) ekonomik aktivitelerde bozulma yaratması olumsuz bir algı yaratacaktır. Bu durumda Euro’nun negatif bir tepki vermesini ve bu tepkinin sürekli olması beklenebilir. Bunun dışında yaşanan mevcut gelişmeler Euro cephesinde sınırlı etki yaratmakta.

26 Ekim Avrupa Merkez Bankası toplantısında mevcutta devam eden para politikasına yönelik alınacak kararlar Euro üzerinde etkili olacaktır. Hatırlanacağı üzere 2016 yılının son toplantısında AMB 2017 yılına ilişkin yol haritasını belirlememişti. AMB bu toplantıda 2018 yılına yönelik yol haritasını açıklaması bekleniyor. Aylık mevcut 60 milyar Euro’luk tahvil alım programının 2018 yılında başlamak üzere 30 milyar Euro’ya azaltılması piyasalarda beklenen harita. Böyle bir durum Draghi’nin geçmiş açıklamalarıyla uyuşuyor. Böylece AMB varlık alım programından vazgeçmemiş olacak hem de daralma yönüne doğru adım atmış olacak. Bu toplantıda çok şahin bir Draghi ile karşılaşacağımızı zannetmiyoruz.

Euro/Dolar teknik olarak 1.1700 – 1.1850 aralığındaki sürdürdüğü yatay sakinliği yaşanabilecek bu gelişmeler ışında bozma eğilimine girmesi beklenebilir. Momentum kaybının güçlenmesi paritede yukarı yönlü hareketler satış baskısıyla karşılanması ön plana çıkan senaryo arasında. Euro için güçlenme emarelerinin son günlerini yaşıyor olabiliriz.