21.04.2024 09:54:35 Milli kredi derecelendirme kuruluşu bu yıl kuruluyor - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Milli kredi derecelendirme kuruluşu bu yıl kuruluyor

12.03.2018 15:51

Son güncelleme : 13.03.2018 10:09

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "(Milli kredi derecelendirme kuruluşu) Tarih şu an belli değil ama bu sene içerisinde bunu bir noktaya getirmek istiyoruz. Bu sene içinde bunun kurulmasını hedefliyoruz." dedi.



AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)  Başkanı Mehmet Ali Akben, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen "Yükselen Piyasa  Ekonomilerinde Rating Uygulamaları: Çin Örneği Semineri"nin ardından  gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Milli kredi derecelendirme kuruluşu için çalışmaların sürdüğünü ifade  eden Akben, "Şu anda bunu bankalar kuracak gibi görünüyor. Özel bir şirket de  bunu kurabilir ama şu anki yapıda biraz zor görünüyor bu... Türkiye Bankalar  Birliği’nin (TBB) öncülüğünde  nasıl ki Kredi Kayıt Bürosu’nda (KKB) bankalar  ortak ya... Buna benzer bir yapı da… Belli bankaların belli bir pay almasıyla…  Düşündüğümüz, kimsenin yüzde 10’dan fazla pay almaması…" şeklinde  konuştu.  
 
"MÜHİM OLAN TÜRKİYE’DEKİ SİSTEMİ VE ŞİRKETLERİ TANIYAN BİR YAPININ  OLMASI"
 
Mehmet Ali Akben, Türkiye’de bir tane derecelendirme kuruluşuna  ihtiyaç bulunduğunu dile getirerek, "Zaten, tabii bu iş kurulduğunda, belki ancak  birkaç yıl içinde veriler toplanabilecek. Burada Çin veya Hindistan, belki Fitch  bunun içine… Onlardan bir ortaklık yapısı da girerse zaten onların know how’ı ve  onların uluslararası şeyi de kullanılabilirse bir fayda temin edebilir." dedi.
 
Yerli kredi derecelendirme kuruluşunun bankaların borçlanma maliyetine  de katkı sağlayacağını kaydeden Akben, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Bizim Türk lirası krediler üzerindeki rate’ler  yüzde 100 risk  ağırlığına tabi. Bu kuruluşlar şu anda Türkiye’deki risk ağırlığını 20’ye kadar  düşürebilirler. Belki sıfıra kadar getirebilirler, bilmiyorum ama… TL kredilerde  daha düşük not verebilirler. Belki de yüksek de verebilirler tabii… Mühim olan  Türkiye’deki sistemi ve şirketleri tanıyan bir yapının olması. (Milli kredi  derecelendirme kuruluşu) Tarih şu an belli değil ama bu sene içerisinde bunu bir  noktaya getirmek istiyoruz. Bu sene içinde bunun kurulmasını hedefliyoruz."
 
Mevduat faizine tavan uygulaması konusunda BDDK’nın herhangi bir  düzenlemesi ya da çalışması bulunmadığını belirten Akben, konunun kendi  sorumluluğunda da olmadığını söyledi.

Dünyada bağımsız derecelendirme ürünlerinin ağırlıklı olarak sermaye  piyasalarının borçlanma araçları, ihraçları ve ülke risklerinin ölçümlenmesinde  kullanıldığını belirten Akben, “Bunların ne kadar güvenli olduğunu, ne kadar  doğru ölçümlendiğini günlerce tartışıyoruz ve örneklerinden de gördüğümüz gibi  bunlara güven konusunda problemlerimiz olduğu aşikar.“ dedi.
 
Akben, şunları kaydetti:
 
"Ülke derecelendirmesi kapsamında tanımış olduğumuz 5 derecelendirme  kuruluşu bulunmakta. Mevcut durumda da bankalarımız tarafından kullanılacak bir  milli derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda Türkiye  Bankalar Birliği ile birlikte bu alanda 'neler yapabilirizi' çalıştık. TSKB  tarafından bir çalışma grubu oluşturuldu. Bizim de desteğimizle çalışmalar  tamamlandı, önemli bir noktaya geldi. Derecelendirme notlarının etkin  kullanımıyla özellikle kurumsal şirketlerin Türk Lirası borçlanmalarında müşteri  kredibilitesine göre değişen skalada risk ağırlıklandırması yapılabilecek. Kredi  derecelendirme notları, bankaların, merkezi yönetim, kurumsal krediler  portföylerine ilişkin sermaye yeterliliği hesaplanmasında da kullanılacaktır.“
 
Merkezi yönetim ve bankaların portföylerinde TL borçlanmalarda  derecelendirmeden bağımsız risk ağırlıkları uygulayabilirken, kurumsal kredi  portföyünde TL borçlanmalarda ülkede hiçbir kurumsal firmaya yüzde yüzden daha  düşük bir risk ağırlığının uygulanmadığını aktaran Akben, bu durumun da riskin  gerçeğe uygun ölçümünü engellediğini söyledi.
 
"DEĞERLENDİRMELER TAMAMLAYICI BİR ROL ÜSTLENECEK"
 
Etkin derecelendirmenin doğru risk ölçümüyle bankaların sermaye  gereksinimlerini daha doğru ve hassas hesaplayabileceğini dile getiren Akben,  “Yapmış olduğumuz çalışmalarda beklenen milli derecelendirme kuruluşu bankaların  sermaye gereksinimden tasarruf sağlayacağı yönündedir. Sermaye piyasaları  açısından bakılacak olursa daha fazla şirketin derecelendirilmesiyle birlikte  ihraççı-yatırımcı arasındaki bilgi asimetrisi azalacak. Böylece finansal  piyasalarda şeffaflık artacaktır. Şeffaflığın artması piyasa işlerliğini ve  derinliğini olumlu anlamda etkileyecektir.“ diye konuştu.
 
Akben, borçlulara ilişkin risk derecelendirmesinin bu alanda  uzmanlaşmış ve mesaisinin tamamını risk değerlendirmesine ayırmış bir kuruluş  tarafından yapılacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yapılmış değerlendirmeler bankaların kendi yaptığı risk  değerlendirmelerini tamamlayıcı bir rol üstlenecektir. Ayrıca bireysel  portföylerdeki borçlular için kredi kayıt bürosu skorlarının kullanıldığı gibi  milli derecelendirme kuruluşunun hazırlayacağı derecelendirme raporları, kurumsal  portföydeki borçlulara ilişkin ellerinde yetersiz veri bulunan veya hiç veri  bulunmayan bankalar için oldukça kıymetli bir risk yönetim aracı olacaktır. Söz  konusu derecelendirme notları sadece risk yönetim anlamında değil, bankaların  tahsis ve fiyatlandırmada da faydalanacağı bilgileri ihtiva edecektir.“
 
"GEREKLİ DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMALARI DA TAMAMLAMAK ÜZERE"
 
Diğer taraftan yönetim otoritesi gözüyle bakılınca da risklerin  değerlendirilmesinin bağımsız bir tarafça yapılmasının banka denetimlerinde  risklerin tahlili anlamında yardımcı bir araç olacağını kaydeden Akben, uzun  vadede derecelendirme faaliyetlerinin bankalar ve ülkeler için de  genişletilmesiyle beraber bu anlamda dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını ve  İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında önemli bir eksikliğin giderileceğini  anlattı.
 
Akben, milli derecelendirme kuruluşunun kurulmasında dikkat edilmesi  gereken 2 önemli noktanın bulunduğuna işaret ederek, “Birincisi kurulacak olan  yapının uluslararası standartlara uyumlu olmasıdır. İkincisi ise  bağımsız-tarafsız bir yapıda kurulup, bu yapıyla faaliyetlerini yürütmesidir.”  şeklinde konuştu.
 
Kurum bünyesinde oluşturulan çalışma ekibinin milli derecelendirme  kuruluşu için TBB ile organizasyonu sağladığını belirten Akben, "Kurum bünyesinde  kurulmuş olan çalışma ekibi gerekli düzenleme değişiklik çalışmalarını da  tamamlamak üzeredir. Bağımsız bir yapıda tesis edilmesini teminen ortaklık  yapısının çoklu ve tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilmesi önem arz  etmektedir." bilgisini verdi.
 
Akben, Çinlilerin de bu çalışmaya katkı vereceğine inandığını  aktararak, bunun uluslararası kabul görülebilirliği açısından önem arz ettiğini  ifade etti.
 
Geçen hafta Moody’s tarafından açıklanan kredi notuna da değinen  Akben, “Devamlı tartıştığımız konu, ‘Bu nasıl verildi? Doğru muydu yanlış mıydı?’  Tabii ki bunun bir teknik tarafı var. Gördüğümüz kadarıyla bunun siyasi tarafı  çok daha fazla ön plana çıkıyor. Tartışmaya gerek görmüyoruz. Bankaların  durumları ortada.“ yorumunu yaptı.





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66