Yeni yılda mega projeler tam gaz
02.01.2017 10:05Son güncelleme : 03.01.2017 08:36
İstanbul Finans Merkezi (İFM), Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, Akkuyu Nükleer Santrali, Türk Akımı, ve TANAP yeni yılda öne çıkan projeler olacak.
15 Temmuz darbe girişimi, küresel kriz ve jeopolitik gelişmelere rağmen 2016 yılında büyümesini sürdüren Türkiye ekonomisi için 2017 atılım dönemi olarak belirlendi. 250 milyar liralık esnaf desteği ve ekonomiyi canlandırıcı politikalarla birlikte büyümenin motoru mega projeler olacak. İstanbul Finans Merkezi (İFM), Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, Akkuyu Nükleer Santrali, Türk Akımı, ve TANAP yeni yılda öne çıkan projeler olacak. Bu projelerde 2017 yılında önemli ilerlemeler sağlanması hedefleniyor. Bazıları ise tamamlanacak. Modern İpekyolu Projesi'nin önemli kilometre taşlarından biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin de 2017 yılı içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Yine önümüzdeki yıl içerisinde 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelinin atılması hedefleniyor. Mega projelerin yanı sıra yeni yılda çok sayıda Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, karayolu, havalimanı ve tünel projesi de hayata geçirilecek. Toplu Konut İdaresi ise (TOKİ) yeni yılda 65 bin konutun yapımını tamamlayarak vatandaşa teslim edecek. Türkiye'de 2016 yılında tüm olumsuz gelişmelere rağmen çok sayıda vizyon proje hayata geçirildi. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Ilgaz Tüneli gibi mega projeler tamamlandı.
706 KİLOMETRE OTOYOL
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açılışı yapılan Ilgaz Tüneli›nin ardından yeni yılda karayollarına önemli miktarda yatırım yapılması planlanıyor. Karayollarında mevcut olan bölünmüş ve otoyol çalışmalarına devam edilecek.'Ankara-Niğde Otoyolu', 'Aydın-Denizli Otoyolu', 'Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu' ve 'Kırıkkale Çevre Yolu' ile 'Mersin-Erdemli-Taşucu Otoyolu' başta olmak üzere yılbaşından itibaren 706 kilometrelik otoyol projesinin ihalesi gerçekleştirilecek.
41 TÜNEL YOLDA
Star'ın haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda 2017 yılı sonuna kadar 68 km uzunluğunda 41 tünelin tamamlanması hedefleniyor. Ovit Tüneli (Rize-Erzurum), Cankurtaran Tüneli (Hopa-Borçka), Cudi Tünelleri (Cizre-Şırnak), Geminbeli Tüneli (Suşehri-Sivas), Güzeldere Tüneli (Van-Hakkari) ve Demirkapı Tüneli'nin (Antalya-İbradı) sene sonuna kadar açılışının yapılması planlanıyor.
MİLLİ YÜK VAGONU
Son 14 yıllık dönemde kara ve demiryollarına önemli miktarda yatırım yapılırken, 2017 yılında da yeni güzergahlar artarak devam edecek. YHT hatlarının sayısı artarken, yeni yıldaki mevcut yatırımların yanı sıra 'Yeni Nesil Milli Yük Vagonu'nun hizmete girmesi planlanıyor. Ayrıca yeni yılda özel sektör işletmecileri de demiryollarında hizmet sunmaya başlayacak.
KANAL İSTANBUL'A 100 BİN KONUT
İmar çalışmalarında son aşamaya gelinen ve finansman modeli çalışılan Kanal İstanbul›a yönelik yapılan planlamalar netleşti. Edinilen bilgilere göre 43 kilometre uzunluktaki projede İstanbul Boğazı'nda olduğu gibi gemilerin rahat giriş çıkış yapabilmesi için ‹haliç› de yapılacak. Büyük park alanlarının olacağı Haliç için Sazlıdere Barajı'nın çıkıntı yaptığı yer planlanıyor. Onun etrafında ise turizm tesisleri yer alacak. Kanal İstanbul'un her iki yakasına toplamda 100 bin konut yapılacak. Bu da toplamda 500 bin kişinin yaşayacağı bir şehir olacak. Şehirlerin yanı sıra alışveriş merkezleri (AVM), olimpiyat ve spor alanları da bulunacak. Kongre, festival, fuar, otel, spor tesislerinin de Kanal İstanbul ile birlikte faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
İFM, 20 MİLYAR
EURO GELİR GETİRECEK
İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binalarının temeli atılırken, proje Türkiye'yi zenginleştirecek. Uluslar arası danışmanlık kuruluşlarının hesaplamalarına göre İFM'nin tam olarak hayata geçirilmesi halinde ilk etapta 50 bin kişiye istihdam sağlanabilir. Yıllık Türkiye ekonomisine 20 milyar euroluk da getiri sağlayabilir. Söz konusu rakamın İstanbul'un uluslar arası finans merkezi olmasıyla birlikte daha da artabileceği belirtiliyor.
NÜKLEERDE TRAFİK HIZLANDI
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer
Deniz Yapıları'nın temeli atılmıştı. Sinop'a kurulacak nükleer santrale yönelik süreç üzerindeki görüşmeler de devam ediyor. Enerji yönetiminin üçüncü santrale ilişkin yer tespit çalışmaları ise sürüyor. Üçüncü santral ile birlikte toplam üç nükleer santralin maliyetinin 60 milyar doların üzerine çıkacağı hesaplanıyor.
TANAP'TAN İLK GAZ 2018
Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP Projesi de tüm hızıyla sürüyor. 10 milyar dolarlık proje hem Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkısı büyük olacak. İlk gaz akışının 2018 yılında başlaması bekleniyor. TANAP Projesi'nin, Türkiye ekonomisine oluşturacağı yeni iş ve istihdam imkanları ile de önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak. 20 il 67 ilçe ve 600 köyden 5 bin kişilik istihdamla bu proje gerçekleştirilecek.