ABD ekonomisi ılımlı büyüyor, ancak...

28.06.2016 16:34
ABD ekonomisi yapılan son revizyonla 1. çeyrekte yüzde 1,1 büyümüş oldu. Daha önceki revizyonda büyüme aynı dönem için yüzde 0,8 olarak açıklanmıştı. Böylece ABD ekonomik büyümesi hem yukarı yönlü revize edilmiş oldu, hem de piyasa beklentisi olan yüzde 1’in üzerinde ılımlı bir ekonomik büyüme gerçekleşti.

Büyümeye giren diğer alt başlıklarda da en önemli göstergelerden kişisel tüketim harcamalarındaki artışın yüzde 1,5 seviyesinde kalması, çeyreklik bazda çekirdek tüketici harcamalarının da yüzde 2 oranında beklentilerin altında artması ve artış oranlarının yavaşlaması olumsuz ayrıntılar olarak gözükmektedir. Kişisel tüketim harcamaları artışının geçtiğimiz revizyon dönemindeki yüzde 1,9 artış oranından yüzde 1,5’e doğru yavaşlaması harcamaların istenen düzeyde artmadığı ve ABD hane halklarının tasarruf eğilimi göstermeye devam ettiklerini gösterdi.

Harcamalar kalemindeki yavaşlamanın yüksek oranda dayanıklı tüketim malları kaleminde görüldüğünü gözlemekteyiz. İlk çeyrekte motorlu taşıtlardaki daralma ve diğer dayanıklı malların siparişlerinde yaşanan yüzde 4’lük daralma bunda rol oynamış görünüyor. Sağlık hizmetlerindeki yüzde 5,5’lik ve gıda hizmetlerindeki yüzde 2,2’lik büyüme hizmet sektörü büyümesinin yüzde 2,3 olarak gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır. İhracattaki büyüme zayıf, yatırımlarda da yüzde 1,8 daralma söz konusu. Ancak kamu harcamaları kaleminde de yüzde 1,3’lük artış görülmektedir.

Şu anki görünümü ile ABD ekonomik büyümesi mevcut oyunu değiştirici nitelik taşımamaktadır. Muhtemelen ikinci çeyrekte de ılımlı bir görüntü sergileyecek olan ekonomik büyüme; 3. çeyrekte Brexit etkisi ile yavaşlama trendine giren ekonomilerden etkilenecektir. Bu nedenden dolayı Temmuz başında açıklanacak olan istihdam verileri de pek fazla dikkate alınmayabilir.

Yellen bu hafta AMB’nin Portekiz’deki kongresinde yapacağı konuşmayı iptal etti. Bu da Fed kanadında da bir kararsızlık olduğunu göstermektedir. Muhtemelen hiçbir Merkez Bankası, kendi kurulu içinde bir değerlendir yapmadan sahne almayacaktır. Yalnız bir şey biliyoruz ki; büyük Merkez Bankaları artık para politikalarında revizyona gitmek zorunda kalacak. AMB ve Bank of England’a ilişkin faiz indirim beklentileri artışa geçti bile. Fed tarafında ise faiz artışına ilişkin ekonomist beklentileri önümüzdeki 3 toplantı için yüzde 0 iken en erken artış ihtimali Aralık 2016 olarak görünmektedir. Dikkati çeken bir diğer ayrıntı ise; önümüzdeki 5 Fed toplantısının 5’i için de en düşük yüzde 6, en yüksek yüzde 15 olmak üzere faiz indirimi beklentisinin oluşmuş olmasıdır.

ENVER ERKAN
ARAŞTIRMA UZMANI