ABD faiz artırımına doğru‏

06.11.2015 17:54

İstihdamdaki zayıflama algısı bozuldu

ABD Ekim ayına ait tarımdışı istihdam verisinde 185 bin kişi olarak beklenen rakam 271 bin kişi seviyesinde beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı. Bununla birlikte Eylül ayında açıklanan 142 bin kişilik veri ise 137 bin kişiye hafif aşağı revize edilirken, Ağustos ayına ait 136 bin kişi olan veri ise 153 bin kişiye yukarı yönlü revize edildiği görülüyor. Bu veriler istihdama yönelik son aylarda oluşan zayıflama algısını bozacak nitelikte ve istihdamın sanıldığı kadar zayıf olmadığını göstermesi bakımından önemli.



İşsizlikte Fed faiz artırım hedefini perçinledi

İşsizlik oranında ise %5.1’den %5 seviyesine gelinmiş durumda. Bilindiği gibi Fed’in faiz artırımı için öne sürdüğü iki hedeften birisi olan işsizlik oranında %5-%5.2 aralığını tam istihdam olarak ifade ediyordu. Fed’in burada hedefi geçen aylarda bulduğunu yazılarımızda belirtiyorduk. Bu sonuçla istihdam hedefi iyice perçinlendi ve faiz artırımı için iki şarttan birisi güçlenerek karşılanmış durumda. Fed’in uzun dönem olarak izlediği 27 hafta ve üzeri işsizlik rakamında ise 38 bin kişilik artış görülüyor. Ancak bu rakam geçen yıl Ekim ayında 2.9 milyon kişiden bu yıl 2.1 milyon kişiye gerilemiş durumda.

Saatlik kazançlardaki artış enflasyonun habercisi

Gelelim en önemli göstergelerden birisine. Ortalama saatlik kazançlar Ekim ayında 25.20$ seviyesinde olurken aylık artış %0.4 seviyesine ulaştı. Yıllık artış ise %2.5 seviyesinde ve bu artış 2009 Temmuz ayından bu yana en yüksek artışa işaret ediyor. Ücretlerdeki artış önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen önemli bir faktör. Bu nedenle önümüzdeki dönemde enflasyon ile ilgili beklentileri yukarı yönlü etkileyebileceği gibi,  daha nitelikli enflasyon verilerini almamıza da neden olabilir. Diğer yandan, part time istihdam sayısında geçen aya ve geçen yıla göre önemli düşüşler görülüyor. Janet Yellen önceki FOMC toplantısının ardından yaptığı konuşmada part time istihdamın yüksek olmasının, ücret artışlarını baskılayan önemli bir faktör olduğunu belirtmişti. Buradan bakıldığında part time istihdamın geçen yıl 7 milyon kişiden bu yıl Ekim ayında 5.7 milyon kişiye düşmüş olması, ücret artışlarının da canlanmasını sağlamış görünüyor. Bu aynı zamanda ücretlerdeki artışın sürdürülebilir bir artış olabileceğinin de göstergesi. Bilindiği gibi Fed’in faiz artırımı konusunda ikinci şartı %2 hedefine doğru hareketlenen PCE (kişisel tüketim harcamaları) enflasyonu. Bu ücret artışı bu nedenle önemli. İlgili veri, gelecek dönemde güçlenen enflasyon verileri ile desteklenirse, Fed’in faiz artırımı konusunda önünde hemen hemen hiçbir engel kalmayacak.

 

Perakende sektöründe istidam sıçraması

Detaylara bakıldığında Perakende sektöründe önemli yükselişler görülürken, yine mal üretimi, inşaat, toptan perakende, geçici yardım hizmetleri gibi sektörlerde ciddi sıçramalar görülüyor. Genel olarak istihdamda önemli canlanmalar görülüyor.

Aralık ayında faiz artırımı beklentisi iyice güçlendi

Sonuç olarak veriler Fed’in elini Aralık ayındaki toplantı için faiz artırımı konusunda oldukça güçlendiriyor. Net net dolar pozitif ve piyasa etkilerinden de doların güçlendiğini net bir şekilde izliyoruz. Öncelikle dolar endeksi 98.20 direncini kırdı ve 99.22 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksinin 100 direncini zorlaması beklenebilir. EURUSD paritesinde ise 1.08 seviyesindeki güçlü desteğin kırıldığını izliyoruz. EURUSD önümüzdeki günlerde 1.08 seviyesinin üzerine yükselemezse 1.04 seviyelerine doğru gevşemeler önümüzdeki dönemde konuşulabilir. USDJPY 121.70 direncinin üzerine uzadı ve 122.91 seviyesinde, Altın ise 1088 seviyesine sert bir düşüş gösterdi. İçeride ise USDTRY kuru 2.8850 direncini de geçerek 2.9171 seviyesine yükselirken, 2.8850 üzerindeki seyirlerde 2.94 direncinin kırılma potansiyeli devam edebilir.

Dolar endeksi grafiği



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Tuncay Turşucu/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com