Akıllı araçlar

29.02.2016 09:51

Artık, trafiği yol çizgileri yönetiyor. Piyasaya çıkan yeni otomobiller, yol çizgilerini esas alıp, sizi yönlendiriyor ve kazaları engelliyor. Bizde doğru dürüst yol çizgisi olmadığı için; bizdeki trafikte, emniyet kemerleri dışında, kazaları önleyici sistemler yeterince kullanılamıyor. Zaten, emniyet kemeri kullanımı da yeterince denetlenmiyor ve başta taksilerde olmak üzere, neredeyse kullanılmıyor.

Kaza önleyici sistemlerin kullanılabilmesi için, yol çizgileri; yol çizgilerinin kullanılabilmesi için de, park sorununun tamamen giderilmesi gerekiyor. Yeni otomobillerdeki güvenlik sistemlerini tam olarak kullanamadığımızdan da, yabancı menşeli otomobilleri bu sistemler monte edilmiş olarak satın aldığımız için, milyonlar tutarında döviz heba oluyor.
Öte yandan, önümüzdeki bir kaç yıl içinde kendi kendini kullanan otomobiller piyasaya çıkacak. Bu araçların ülkemizde de kullanılabilmesi için, başta yol çizgileri olmak üzere tüm trafik sistemimizin elden geçirilmesi gerekiyor.

HANGİ SİSTEMLER VAR?

Bir kaç yıldan beri piyasaya yeni çıkan otomobiller, aşağıdaki kaza önleyici güvenlik sistemlerini kullanıyor.
-  Kaza Uyarı sistemi: Lazer ışını, radar ve kamera kullanılarak, önünüzdeki arabaya, hızınıza göre kaza yapacak kadar yaklaştığınızda, ön panelde büyük kırmızı ışıklı ve/veya sesli uyarılar yapılıyor. Bazı otomobiller, bu durumda fren mekanizmasını da devreye sokuyor. Benzer uygulamalar, yayalara karşı da kullanılıyor. Bu iki uygulama, önümüzdeki yıllarda standart olacak ve bu önlemin yer almadığı otomobillerin sigorta ücretleri yükselecek.

-  Ölü Noktalar Uyarı Sistemi: Ön ve yan aynalar, otomobilin etrafındaki trafiği tam olarak gösteremiyor. Özellikle, bizde, şoförün sağından solundan motosiklet çıkabiliyor. Yeni otomobillerde, ölü noktalardaki hareketlilik, ya yan aynalara ya ön panele yansıtılıyor. Özellikle uzun yolda, bu sistem çok işe yarıyor. Yine, şerit değiştirmek istediğiniz esnada, bu sistemin varlığı, emniyeti arttırıyor. Bazı otomobillerde, şoför koltuğu titreştirilerek, bu ve benzer uyarılar yapılıyor.

-  Geri Sürüş Alarmı: Geri sürüş sırasında, uzaklık göstergeli ve net görüntülü kameralar devreye giriyor. Bu sayede, binlerce kaza önlenebiliyor. Bu sisteme sahip çoğu otomobil, otomatik frenleme sistemine de sahip. Yine, geri sürüş sırasında, soldan ve sağdan çıkan otomobil ve yayalar da denetleniyor. Bazı otomobiller, aynı güvenlik sistemini otomobilin 360 derece etrafında sağlıyor. Bu sayede, yeni otomobiller, kendi kendine park edebiliyor.

-  Far ve Silecek Ayarı: Otomobiller artık, farlarını kendi kendine yönetiyor. Farlar, gündüz sönüp; gece yanıyor. Far ışıklarının derecesi, karanlığa göre ayarlanıyor. Şoförün görme zorluğu çektiği durumlarda, uzak farlar veya atom farlar, otomatik devreye giriyor. Silecekler çalıştığında, farları da açan sistemler, artık neredeyse, standart. Üstelik sileceklerin çalışması, yağmurun şiddetine göre hızlanabiliyor.

-  Sürat Ayar Sistemi: İsterseniz, süratinizi otomobiliniz otomatik olarak ayarlayabilir. Gaz verip, fren kullanmadan, otomobilinizi istenilen sürate ayarlayabilirsiniz. Üstelik, trafik durumuna göre, hiç müdahale etmeden, otomobiliniz yavaşlayıp, hızlanabiliyor.

-  Yeni otomobiller, yolun her noktasındaki, olması gereken azami sürat bilgisini veriyor; hatta, trafik işaretlerini gösteriyor. Telefonunuzu hiç uğraşmadan, otomatik olarak, otomobilin sesli sistemine bağlıyor ve telefonunuzu, hiç bir yere bağlamadan şarj ediyor. Yine, sadece sözlü olarak istediğinizde veya numarayı söylediğinizde, istediğiniz telefona bağlanabiliyorsunuz. Bir kaza anında, basacağınız bir düğme, polisi, itfaiyeyi, çekiciyi veya tamirciyi otomatik olarak bulunduğunuz noktaya yönlendiriyor.

-  Nefesinden veya parmağına verilen bir lazer ışığı ile sürücünün alkol veya narkotik kullanıp kullanmadığı, denetleniyor. Düşük, yüksek ve/veya dengesiz havalı lastikler de kazalara yol açabiliyor. Tüm lastiklerin hava durumları da, ön panelde gösteriliyor. Hayvanların otomobilinize yaklaşmalarını önlemek üzere, otomobilinizce verilen ön sinyaller de, bir çok kazayı önlüyor.