Almanya tahvilleri yükseldi

15.06.2015 09:50 Almanya tahvilleri, Yunanistan ile kreditörleri arasında yürütülen müzakerelerin kesilmesinin ardından yükseldi.

Almanya tahvilleri, Yunanistan ve kreditörleri arasında yürütülen müzakerelerin Pazar günü kesilmesinin ardından, Euro Bölgesi'nin en güvenli limanı olarak görülen Almanya tahvillerine yönelik talebin artması sonucu değer kazandı.

Gösterge 10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi, Yunanistan'ın Euro Bölgesi kurtarma paketinin, yeni bir anlaşma olmaksızın, son tarihinin yaklaşması ile birlikte, geçen hafta dokuz ayın en yüksek seviyesinden geriledi. Avrupa Komisyonu, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki görüşmelerin, kreditörlerin istedikleri ile Yunanistan'ın fermeye hazırlandıkları arasındaki boşluğun kapatılamaması nedeniyle, Pazar günü yalnızca 45 dakikalık bir toplantı sonrası kesildiğini açıkladı.

Frankfurt'ta Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymetler statejisi müdürü Christoph Rieger, "Durumun bu şekilde gelişmesi ile birlikte, Alman tahvilleri alıp çevre ülke tahvilleri satmak mantıklı," dedi ve "Bir şekilde anlaşmaya varılmasını bekliyorduk, ancak bu olmadı. Ya Yunanistan yeni bir öneri ile gelecek ya da dikkatler temerrüt ve Grexit ile nasıl uğraşılacağına çevrilecek" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 07:03'te yüzde 0.82'ye indi. Bu kağıtların faizi 10 Haziran'da yüzde 1.06 ile Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Şubat 2025'te vadesi dolacay yüzde 0.5 faizli kağıdın fiyatı 0.135 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.35 euro artarak 97.04'e çıktı.