Altın’da yükseliş devam edecek mi?

01.09.2015 16:27

Altın fiyatları son dönemde en önemli yükselişini kaydetti. Çin verileri sonrası güvenli liman algısını yeniden kazanan emtialar da en çok altın yüzleri güldürdü. Özellikle içeride gram fiyatları rekor kırarken Çin’den gelecek veriler altını ilerleyen dönemde de favori yapabilir.

Fed faiz artırım sürecinde en büyük darbeyi altın yemişti. Uzunca zamandır satış baskısından kurtulamayan altın fiyatları ons tarafında yıl başından bu yana büyük ölçüde değer kaybetti. Bu ay gerçekleşecek FED toplantısı altın fiyatları için çok önemli. Fed son dönemde açıklanan verilerde istediğini elde etmiş durumda. Özellikle istihdam piyasasında büyük ölçüde sorunlarını çözmesi enflasyonun da gelecek dönemde artma ihtimalini artırıyor. Geçtiğimiz ay açıklanan istihdam verilerinde artış sınırlı kalsa da halen bu yılın ortalaması olan 208 bin kişinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Ancak daha önemli veri ise saatlik kazançlar verisi. Veri de geçtiğimiz ay yüzde 0.2 oranında bir artış kaydedildi. Artışın devam etmesi ise enflasyonda makul derecede güvenin oluşmasını sağlayabilir. Ayrıca açıklanan tüketim harcamaları verisi de iyi yolda. Yüzde 0.3 oranında artan veri her ne kadar bir önceki veriye göre düşüş gösterse de pozitif seyretmesi FED’in istediği bir unsur. Gelirlerdeki artış da yüzde 0.4 olarak gerçekleşti.

Açıklanan veriler FED’in faiz artırımı yapabilmesi için yeterli görünse de küresel ekonomide taşlar yerinden oynamaya başladı. Yıl başından beri konuştuğumuz Çin veriler artık daha çok ön planda. Yuan’ın devalüe edilmesiyle başlayan süreçte borsa bir günde yüzde 8.5’ten daha fazla değer kaybederek rekor kırmıştı. Ardından gelen faiz indirimi düşüşü bir miktar kısıtlasa da henüz ayı piyasasında girmeyi engellemiş görünmüyor. En büyük endişe Çin’in büyüme de beklenen performansı göstermeyecek olması. Büyüme de yüzde 7 hedefinin yakalanacağı açıklansa da piyasalar henüz buna inanmış görünmüyor ve borsalar hızla değer kaybediyor. işte bu sorun FED’in faiz artırımını ertelemesine sebep olabilir. çünkü bu volatilite küresel ekonomide ciddi sonuçlara yol açabilir. FED’in bu durumu göze alabilmesi için elinde ki verilerin şu ankinden çok daha iyi olması şart.

Altın bu şartlar altında halen güvenli liman olarak görünüyor. 1140 dolar seviyesinin üzerinde tutunması halinde 1152 ardından 1160 hafta boyunca takip edilebilir. senaryoda Çin’den pozitif haberler gelerek FED2i desteklerse satış artabilir. Bu durumda 1136 kırılırsa 1124 ardından da 1118 seviyeleri görülebilir.

Gram altın tarafında ise kurun 2.90 seviyesinin üzerinde kalması 105 TL’nin de kırılmasını engelliyor. Bu durumda yeniden 110 ardından da 118 görülebilir. 105 TL fiyatı kırılırsa gram altında yeniden 100 TL fiyatının altı görülebilir.

VELİ KOCATÜRK

IŞIKFX ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ