Altın`ın devri kapanıyor mu?

20.07.2015 14:52
Değerli madenlerin zorlu yazı devam ederken, Altın ve Gümüş 5 senelik en düşük seviyelerinde seyrediyor. Cuma günü başlayan son düşüş dalgası Amerikan tüketici enflasyonunun 0,3% arttığının görülmesinden sonra başladı. Güçlenen ekonomik datalar Yellen dediği gibi bu sene faiz arttırımı olma ihtimalini güçlendiriyor. Dolar endeksi de Cuma akşamı itibariyle Nisan sonundan beri olan en yüksek seviyesi 98,10’ a ulaştı.

Pazartesi açılış itibari ile Altın fiyatlarının 2.5% düşerek  1105 dolar civarlarına kadar gerilemesi açılışta büyük bir fonun Altın satışı yaptığına dair söylentileri de beraberinde getirdi. Bu hareket Cuma günü yaşanan büyük bir düşüşden sonra Altın’ı 5 senelik en düşük seviyesine getirdi. Çin çok seyrek yaptığı rezerv açıklamalarından birisini Cuma günü yaparak 6 yıldır ilk defa altın rezervlerini açıkladı. Bu rakamlar da 2009’a göre 57% artmış görünse de yine de beklenenlerin epey altında kaldı.

Altın ile beraber diğer değerleri metaller Gümüş ve Platinyum da düşüşlerini sürdürdü. Bakır gibi madenler de düşüşe katıldı, Bakır’ın düşüşü 1% ile sınırlı kaldı.

Aslında Altın’daki düşüş tam olarak sürpriz oldu da denemez. Chicago borsasındaki Altın vadeli kontratlarında yatırımcılar son zamanların en büyük kısa pozisyonununu taşıyor. Özellikle Yunanistan krizi sırasında risk iştanındaki geçici azalma ile bir miktar güçlü kalan altın Yunanistan sorununun çözülmesinde önemli adımlar atılması ile buradaki desteğini kaybetti.

Aslında hatırlarsanız Ukrayna/Rusya gerginliği sırasında da Altın benzer bir durağanlık içinde girmiş bir başka büyük aşağı hareket de bu tepkisizlik sonrası gelmişti. 2008’de FED’in parasal genişlemesiyle yükselmeye başlayan altın fiyatları,2013 civarında FED’in parasal genişlemeyi azaltacağı beklentisi ile durulmuş ve düşüşe geçmiş. Japonya ve Avrupa’nin ekonomiyi büyütme çabalarında yine bri canlanma belirtisi göstermiş fakat toparlanamamıştı.

Metal fiyatlarında Asya’dan özellikle de Çin ve Hindistan’dan gelen talebin düşmesi de moralleri bozuyor. Uzun zamandır en yüksek montanlı alıcı olan Asya’nın Çin datasının açıklanması ile rezervlerinde beklenenden az Altın tuttuğunun görülmesi ile morallerin bozulmasında belki en büyük neden bu. Talebin görüldüğü kadar olmadığı, risklerin göreceli olarak azaldığı ve sınırlı enflasyon olan bir ortamda yaklaşık 5 senedir toparlanamayan Altın fiyatları daha da aşağı gidecek gibi görünüyor.