Amerikan Doları ve Avrupa

23.06.2015 15:34

Amerikan Doları bugün ana para birimlerine karşı güçlenmeye devam ederken aslında baktığımızda son 1 ayı çok karışık geçirdi. Avro dolar 1,14000 ler civarındaki direncinden geri döndü ve şu an 1,1200 ler civarına kadar geriledi.  Asya’da başlayan Avro kayıpları Avrupa saatinde daha da hızlandı ve şimdi Avro 20 günlük ortalaması olan 1,1206 civarında.

Bir çok piyasa oyuncusu Avro’nun fiyat gelişimini anlamakta zorlanıyor. Yunanistan’dan doğan riskler bri miktar da olsa azalmış gibi görünüyor. Avrupa Merkez Bankası Yunanistan’daki bankaları destekleyebilmek için ELA, yani bankaları fonlama, tavanını tekrar yükseltti. Bunun en büyük nedeni lokal piyasada yaşanan bankalardan hızlı para çekilişleri. Yunanistan’da ekonomik kontroller ve sınırlamalar gelmesinden korkan halka karşı Avrupa ve Yunanistan hisseleri yükseliyor.

Son günlerde Avrupa tahvilleri ve Avro arasındaki korelasyon bir miktar zayıflamışa benziyor.
Bugün Alman Bundlar çok az hareket etmeiş olmasına rağmen Avro’da bri miktar düşülş oldu.Bunun muhtemelen en büyük nedeni geçen hafta vadeli piyasalarda artan uzun Avro pozisyonlarıydı. Bu pozisyonlar artarken Avro 1,1275 ortalama civarlarında seyrediyordu. Bu da son 3 aydır süregelen 1,1000-1,1500 aralığının ortasına denk geliyor. Bu da vadeli piyasa oyuncularını nispeten zor durumda bırakıyor. Avro’nun kayıpları sadece Yunanistan sorununda ilerleme sağlanırken değil aynı zamanda Avrupa Birliği dataları pozitif gelmeye başlamışken oluyor. En son Avrupa PMI datası da 54,1 ile son zamanlardaki en yüksek data idi. Almanya PMI 51,9 a çıkarken, Fransa PMI 50,5’e yükseldi. Bu Nisan 2014’den beri ilk 50 üzeri rakam.

Avrupa Birliği Yunanistan’a anlaşma sağlamak için 48 saat süre verdi. Son bir kaç aydır gerçekten çok sayıda zaman sınırı aşıldı ve bir çok potansiyel anlaşma günü boş geçti fakat yaklaşan IMF ödemesi ve önümüzdeki ayın Avrupa Merkez Bankası ödemeleri daha fazla ertelemeyi çok zor kılıyor. Yunan bankalarından hızlı para çıkışı aynı zamanda Yunan bankalarının bu pazarlığa dayanma gücünğ azaltıyor.

Bugün bile hala bir çok yorumcu hala Yunan hükümetini ve radikal Syriza hükümetini Avrupa birliğini tehdit etmekle suçluyor. Fakat bakıldığında Yunanistan Avrupa Birliği’nden borç almış durumda değil. Almanya ve Fransa Yunanistan’ı desteklemeye karar verdiğinde aslında özel sektörün sahip olduğu borçların ödenmesi için destek verdi. Bu da aslında yine Avrupa’nın büyük bankalarını kurtarmak için yapılmış bir operasyon.

Aynı anda yüksek Amerikan faizleri ve güçlenen Japonya hisseleri Amerikan doları’nı Yen karşısısında 4 günün tepesine taşıdı. Avrupa saatinde 123,80 civarındaki direnç bölgesine takılan Dolar Yen’de bri sonraki hedef 124.50.

Batur Asmazoğlu / http://www.investaz.com.tr/
InvestAZ Fon Yöneticisi