BES’e otomatik katılım fonların önünü açtı

25.01.2017 14:22
BES’te otomatik katılımın başlamasıyla birlikte Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın çok daha aktif olacağı bir döneme girildi.

Yılbaşından itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES)otomatik katılım başladı. 53 milyar TL’ye ulaşan BES’in otomatik katılım ile artırılması ile Türkiye’nin tasarruf oranlarının da iyileştirilmesi hedefleniyor.Otomatik katılım ile birlikte Emeklilik Fonları’nda Gayrimenkul Yatırım Fonları(GYF) ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının daha aktif yer alacağı bir dönem de başlamış oluyor. Türkiye sermayesi piyasasının en yeni enstrümanları olan GYF’ler ve girişim sermayesi yatırım fonları, Türkiye'nin tasarruf oranlarını artıran, emeklilik dönemi için tatminkar bir getiri sağlayan önemli bir sermaye piyasası aracı olmaya aday...

BES’de otomatik katılım uygulaması ile kurulacak olan standart fonlarda yatırımların asgari yüzde 10’u GYF’lere ve girişim sermayesi yatırım fonlarına yönlendirilecek, aynı zamanda fonların minimum yüzde biri girişim sermayesi fonlarına yatırım yapacak. Bu sayede emeklilik fonlarına ve dolayısıyla yatırımcılara alternatif alanlarda yatırım yapma fırsatı sağlanırken, gayrimenkul sektörünün ve girişim şirketlerinin de kurumsallaşmasınakatkıda bulunulacak.

EMEKLİLİK FONLARINDA YENİ DÖNEM…

Türkiye’demevcut emeklilik fonlarının yatırım portföyüne bakıldığında kısa - orta vadeli, likit, sabit getirili ürünlerin çoğunlukta olduğu görülüyor. Son yıllarda hisse senedi piyasalarının durağan olması ve faizlerin düşük seyretmesi nedeniyle emeklilik fonlarının getirileri de sınırlı kaldığından, portföy yöneticileri ciddi eleştiri alıyor. Benzer bir şekilde Avrupa'da da faiz oranlarının neredeyse sıfır ve hatta zaman zaman negatif olması nedeniyle Avrupalı portföy yöneticileri uzun yıllardır Avrupa'da aktif olan gayrimenkul yatırım fonlarının ve girişim sermayesi fonlarının portföylerindeki ağırlıklarını hızlı bir şekilde artırıyor. Türkiye'de henüz iki yıldan kısa süre önce düzenlemesi yapılan GYF’lerin ve girişim sermayesi fonlarının yatırımcılarla buluşmaya başlamasıyla birlikte otomatik katılım ile kurulan emeklilik fonlarının yanında diğer bireysel emeklilik fonlarının da ürün çeşitliliği ve getiri potansiyeli açısından dikkati çekecek ve portföylere girmeye başlayacak.

UZUN VADELİ BİR YATIRIM ARACI

Gayrimenkul Yatırım Fonlarının ve Girişim Sermayesi Fonlarının orta ve uzun vadede yatırımcısına vaat ettiği getiri imkanı emeklilik fonlarının uzun vadeli yatırım yapma stratejisi ile uyuşuyor. Aynı zamanda yatırımcılar bu fonlarla dönem dönem ciddi boyutlarda volatiliteyle karşı karşıya kalınan para piyasalarına alternatif, stabil, orta ve uzun vadeli, varlığa dayalı ve büyüme potansiyeli olan bir sermaye piyasası aracına yatırım yapma fırsatını yakalayabiliyorlar. Bu fonlara yapılan orta ve uzun vadeli yatırımlar ile hem gayrimenkul piyasasının kurumsal yatırımcılar tarafından etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilebilmesine imkan sağlanıyor, hem de girişim şirketlerine aktarılan kaynakla yeni ürünlerin, teknolojilerin ve hizmetlerin geliştirilerek Türkiye ekonomisinin büyümesine destek olunuyor.

Birhan Yıldız
OMURGA PORTFÖY ARAŞTIRMA UZMANI