Bir yılda 48 bin kişi sanayide iş buldu

16.09.2015 09:58

Geçen hazirandan bu hazirana sanayi 48 bin kişiye iş imkânı yarattı. İş arayanların 545 bini hizmetler kesiminde iş bulabildi.
Esas olan ülkede yatırımların, üretimin artması ve insanların sanayi kesiminde daha çok iş bulabilmesidir.
İş arayanların sayısı devamlı artıyor. O nedenle her şeye rağmen hizmetler sektörünün iş arayanlara iş imkânı yaratması küçümsenemez.
Bir yılda iş arayanlara, iş bulduklarında hemen çalışmaya hazır olanlara 901 bin kişi eklendi.
Bunların 676 bini iş bulabildi. 225 bini işsizler ordusuna eklendi. İşsizlik oranını yükseltti.
Bizde şimdilerde istihdam rakamları 2 farklı pencereden izleniyor.
- Klasik pencereden bakılarak her ay ne kadar insan iş aramış, ne kadarı bulmuş onlar sayılıyor.
- Diğer pencereden bakarken, mevsimlik etkiler arındırılıyor. Her ayın özelliğine göre iş arayanların, iş bulabilenlerin sayılarında düzeltmeler yapılarak, ayların birbiriyle karşılaştırılmasına imkân hazırlanıyor.
İşte bunun için de 2 farklı işsizlik oranı ortaya çıkıyor.


Arındırılmış işsizlik % 10.4
İşsizlik oranı, işsiz sayısı, çalışmaya hazır nüfusa (iş gücüne) bölünerek bulunuyor.
-  Klasik pencereden bakıldığında (ki buna manşet işsizlik oranı da deniliyor) haziran ayı işsizlik oranı yüzde 9.6 oldu. Bir yıl önceki haziranda yüzde 9.1 idi. Bir önceki ay yüzde 9.3 idi.
-  Mevsimlik etkilerden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 10.4 oranında. Bir önceki haziran ayında yüzde 10.0, bir önceki ay yüzde 10.2 oranındaydı.
Bu oranlara bakarak haziran ayında işsizlik arttı diyoruz.
Ama işsizlere bakarken, çalışanları, çalışma şansı olanları da hatırlamak gerekir.
Tekrarda yarar var. Bizde işsizliğin ana nedeni nüfus artışı. Her yıl, her ay daha çok insanın iş bulduğunda çalışmak ister hale gelmesi.
Bir yılda 901 bin kişi iş piyasasına katılıyor. Bu kadar çok insana iş bulabilmek, ekonominin hızla büyümesine bağlı. Yatırımlar, üretim artacak ki bu kadar insana bir yıl içinde iş bulunabilsin.
Son bir yıldır ekonomide yavaşlama var. Bu yavaşlamaya rağmen, sanayi kesiminde istihdamın azalmaması, 48 bin kadar da olsa artması önemlidir.
Tarım kesimi geleneksel olarak işsizlerin sığındığı kesimdir. Son bir yılda tarım da yeni iş imkânı yaratmada gerilerde kaldı. Tarımda çalışan sayısındaki artış 61 bin oldu.


Tarım-sanayi eşitlendi
Sanayide çalışanlar ile tarımda çalışanlar neredeyse eşit hale geliyor. Çalışanların yüzde 22’si tarımda, yüzde 19.7’si sanayide çalışıyor. İnşaatta çalışanlar ise toplam çalışanların yüzde 7.3’ünü oluşturuyor .
Ağırlıklı istihdam hizmetler kesiminde. Toplam çalışanların yüzde 51’i hizmetler kesiminde çalışıyor. Son bir yılda hizmetler kesimi 545 bin kişiye iş yaratınca, toplam çalışan sayısı 13 milyon 905 bini buldu.
Genç nüfusta (15-24 yaş arası nüfusta) işsizlik oranının devamlı yükselmesi en olumsuz gelişme. Geçen yıl 16.7 olan genç işsiz oranı bu yıl 17.7’ye yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam göstergelerinde ise genç nüfusun işsizlik oranının yüzde 19.2 olduğu belirtiliyor.
Tekrarda yarar var. İşsizlik oranını azaltmanın tek bir yolu var. Daha çok yatırım yapacağız, daha çok üretim yapacağız. Yatırımda, üretimde daha çok, çok insan çalışacak. Hem istihdam imkânları artacak, hem insanların geliri yükselecek. Ülke ekonomisi büyüyecek.