BİST`te yükselişler satış fırsatı

18.02.2016 16:24

Yeni yıl ile birlikte petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel ekonomilerdeki belirsizlik dünya borsalarında ciddi satışlara yol açmıştı. Bist ise bu dönemde tek yükselen borsa olmuştu.

Aşağıdaki grafiklerde Ocak ayında BİST’in borsalar arasında tek kazandıran olduğunu görüyoruz. Yaşanan gelişmeler sonrasında ise BİST’te kırmızıya dönerek modaya ayak uydurdu.

Ocak ayında durum böyleydi



Yıl başından bu yana Dünya Borsaları



Son günlerde yaşanan düşüşün ana nedeni olarak Suriye sorunu ve içeride yaşanan başkanlık sistemi gelişmelerini söyleyebiliriz. Son günlerde Suriye’nin Türk ve Suudi kuvvetleri tarafından işgal edilebileceği haberlerinin gelmesi, Suudi jetlerinin incirlik üstüne gelmesi piyasada tedirginliğe yol açtı. Top atışlarının başlaması ve Birleşmiş Milletlerden atışları durdurun çağrısı gelişmelerin ciddi boyuta ulaşabileceğinin sinyalini vermişti. Dün ise Ankara’daki üzücü patlama haberi geldi. Küresel hisse senedi piyasasından negatif ayrışma söz konusu olabilir.

BİST 100 2015 Aralık ayından bu yana 68 bin-75 bin bandında hareket ediyor.



Haftalık grafiğe baktığımızda 2008 krizi sonrası başlayan yükseliş trendinin Aralık ayında sonlandığını ve bu seviyenin altında kapanışların devam ettiğini görüyoruz. Yükseliş için 75 bin 500 – 76 bin bölgesinin geçilmesi gerekiyor.



Birde son görüntüye bakalım.68 bin- 70 bin bölgesinin 4 kez test edildiğini görüyoruz. Bu bölge şimdilik güçlü duruyor. İçeride yaşanan gelişmelerin etkisiyle bu bölgenin kırılması ile satışlar önce 67 bin 300-67 bin 500 bölgesine, daha sonrası 64-65 bölgesine devam edebilir.



GİZMEN NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST