Borsa ve döviz için karar haftası

11.12.2017 11:30
TL varlıklarda iyi geçen bir haftayı geride bıraktık. Borsa endeksi 106800 seviyesindeki 50 günlük ortalamasının üzerine kararlı bir şekilde çıkarken, DolarTL kuruda 3.96 seviyesinden 3.83 sınırına kadar gevşedi. Tahvil faizlerinde ise ılımlı hava önceki hafta satın alınmış ve %14.5’dan %13.30 seviyesine kadar nerdeyse 100 baz puan gerileme olmuştu. Geçen hafta faizler düştüğü noktalarda yatay seyrini korudu. 
 
Ortadoğudaki marjinal gelişmelere rağmen güçlü bir haftayı geriden bırakan BIST100 endeksinde 101000 seviyelerinde oluşan ikili dip sonrasında güçlü bir tepki yükselişi izliyoruz. 106800 seviyesinin üzerine endeksin yerleşmesi yukarı hareketin önümüzdeki haftalar içinde devam edebileceğini göstermesi bakımından önemli olacak. Bu nedenle kar satışları gelmesi durumunda 106800 seviyesinde satışların karşılanması önemli olacak. Şimdilik 110300 ilk önemli direnç görünüyor. Ancak genellikle 50 günlük ortalama geçildikten sonra yeniden ortalamaya doğru düzeltmeler yaşanabilir. Çünkü göstergeler henüz çok olgun değil. 
 
Veri yoğun bir hafta olacak
 
Önümüzdeki hafta adeta veri bombardımanı olacak. İçeride öncelikle Pazartesi günü Ekim ayı cari işlemler verisi ve 3.çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Beklentiler cari açıkta 4.1 milyar $ açık olacağı yönünde olurken, büyüme verisinde ise %10 gibi ciddi bir rakam bekleniyor. Mevcut veriler beklentiler çok büyük sapma yapmadıkça piyasaları etkilemeyebilir. Zira cari açık verisi hem ekim ayı verisi olurken, büyüme verisinin etkilerini de 3.çeyrek bilançolarla birlikte aldık zaten. 
 
TCMB, Fed, ECB ve BoE Faiz Kararları Bekleniyor
 
Perşembe günü ise TCMB faiz toplantısı yapılacak. Genel olarak faiz artırımı beklentileri yoğun bulunuyor. Bazı kurumlar ve özellikle yabancılar GLP oranlarında 100 baz puan beklerken, içlerinde daha yüksek faiz bekleyen bile var. Diğer bir grup ise 50 baz puan seviyesinde faiz artırımı bekliyor. Oranlar değişik olmakla birlikte faiz artırımı beklentisi net bir şekilde görülüyor. 
 
Geçen hafta USDTRY paritesinde 3.96’dan başlayan düşüşte enflasyon sonrasında TCMB’ye yönelik faiz artırımı beklentisi fiyatlaması olduğu söylenebilir. Ancak piyasa ne kadarlık bir faiz artırımı fiyatladı bunu net söylemek zor. Piyasanın 50 ile 100 baz puan arasında bir faiz artırımı fiyatladığını söylemek mümkün. Bunun altında olacak bir artırım piyasaları fazla tatmin etmeyebilir ve kurda yenide 3.90 seviyesine doğru bir tepki oluşabilir. Hiç faiz artırımı olmaması durumunda ise piyasa bunu negatif algılayabilir ve kurda 3.90 üzerine yükselişlere neden olabilir. 
 
Ancak burada önemli bir nokta şu, TCMB toplantısından önce Fed faiz kararını almış olacağız. Çarşamba akşamı açıklanacak karar aslında 25 baz puanlık bir faiz artırımı olacağı ve faizlerin %1.25’den %1.50 seviyesine yükseltileceği yönünde. Bu sürpriz olmayacak. Zaten piyasalar faiz kararı ile ilgilenmiyor. Aynı gün Fed’in açıklayacağı projeksiyonlarda 2018 yılına yönelik 3 faiz artırımı beklentisinde değişiklik olup olmadığı ile ilgileniyor. Fed Çarşamba günü faizi beklendiği gibi 25 baz puan arttırır ve bir önceki toplantı ile aynı söylemde bulunursa Gelişmekte olan ülke piyasaları için olumlu bir süreç başlayabilir. Böyle bir etkinin ertesi günü içeride kurda gevşemeler olursa TCMB nasıl bir karar alır tahmin etmesi zor. 
 
Buna karşın Fed’den oldukça şahin bir tonlama alırsak gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları görülebilir. Bu durumda TCMB’den de etkili bir faiz kararı alabiliriz. Başka deyişle önümüzdeki hafta piyasalar için ya çok olumsuz ya da çok olumlu bir hafta olacak. Piyasa fiyatlamaları hem borsa, hem kur hem faiz için olumlu olacağı beklentisinin hakim olduğunu gösteriyor. 
Diğer yandan Perşembe günü hem Avrupa Merkez Bankası hem İngiltere Merkez Bankası faiz toplantıları bulunuyor. Her iki bankadan faiz artırımı beklentisi bulunmuyor. Ayrıca hem ABD hem İngiltere’den enflasyon verileri bekleniyor. 
 
Borsa
 
Çok yoğun bir hafta bizi bekliyor. Borsa BIST 100 endeksinde 106800 seviyesi üzerinde kaldığı sürece pozisyonlar korunabilir. 110300 ilk ciddi direnç olacaktır. Bu seviyenin de üzerinde yerleşmesi durumunda yukarı hareket güçlenebilir. Ancak 106800 seviyesine doğru geri çekilmelerde satışların bu seviye üzerinde karşılanıp karşılanmayacağı önemli olacak. 
 
Dolar / TL
 
DolarTL kurunda ise 3.80 seviyesinde 50-günlük ortalama var ve bu noktalarda alımlar gelebilir. Ancak ne kadar güçlü olacak izleyeceğiz. Fed ve TCMB bu hafta USDTRY kurunda belirleyici olacak.
 
EURUSD
 
EURUSD paritesinde ise 1.17 desteği önemli olacak. Bu seviyelerden tepkiler gelebileceği gibi, 1.17 desteğinin kırılması durumunda 1.16 seviyesine doğru düşüşler olabilir. Bu haftaki Fed ve ECB toplantıları EURUSD paritesi içinde ciddi bir etkiye sahip olacak. 
 
Ons Altın
 
Geçen haftanın beklide en belirgin düşüş gösteren enstrümanı Ons Altın oldu. Ons 1270 desteğini kırarak önemli bir kanal desteğinin altına geriledi. 1240-1245 destek bölgesi üzerinde tutunması durumunda yeniden 1270 seviyesine doğru tepkiler görebiliriz. Fed sonrası ABD dolarında güçlenme olması durumunda ise 1240 seviyesinin de altına inebilir ve 1230 seviyelerini görebilir.