Bu ne biçim hikaye böyle

18.09.2015 14:39
Dün merakla beklenen FOMC toplantısı sonuçlandı. Sonuç gelişmiş ekonomiler için hüsran, gelişmekte olan ülkeler için kısa süreli zafer. Geçen günlerde bahsettiğimiz yarışmayı güvercinler kazandı. Şahinler yuvasına çekilirken, güvercinler adeta takla attı. ABD faizlerine dokunmayan FED üyelerinin ise, kendi içlerinde bölündüğü görülüyor. Akademisyen Yellen ise tahtaya çıkmış ders anlatan hoca gibiydi. Konu ise, iktisada giriş 101...

Son 10 yılın en büyük hareketi beklenirken, normal günlerde yaşanabilecek hareket gördük. Faiz artırılmaması ihtimaller dahilindeydi kabul ediyoruz. Ancak piyaslar faiz kararı sonrası sahneye çıkacak Yellen’dan en azından ilerleyen aylar için bir kaç sinyal alabilseydi, volatilite biraz daha yüksek olabilirdi. Piyasada haliyle bu duruma normal tepkiler verdi.  Faiz artırılmaması sonrası Dolar’da değer kayıpları... Yellen ise dün sadece şunu yaptı. Ekim ve Aralık ayına dair sinyaller vermese de faiz artımı ihtimallerini net olarak ortadan kaldırmadı ve Dolar’ın değer kayıplarına az da olsa set çekmiş oldu. Denge unsuru ön plandaydı ve görev başarıyla yerine getirildi.

Açıklamalardan satır başları...

Dün sonuçlanan toplantının ana teması tekrardan enflasyon üzerineydi. İstihdamda toparlanmanın devam ettiğine vurgu yapan üyeler, enflasyon üzerine kaygılarını yeniden ortaya koydu. Büyüme tahminleri ise, 2015 için iyi tutuluyor ancak ilerleyen dönemler için görüntü daha negatif. Çin korkusu, ABD ekonomisini sarmış durumda. Bu durumu her ne kadar bahane olarak görsem de, Çin ekonomisinin sekteye uğraması, ABD üretimini de olumsuz etkileyebilir. Üretimde maliyetlerini düşük tutmaya çalışan ABD ekonomisini, Çin adeta titretmişe benziyor ve olay Yunanistan sürecinden çok daha farklı. Ayrıca Çin’in elinde milyarlarca ABD tahvili olduğu konuşuluyor. Bu ABD’yi tehdit edebilecek önemli bir durum. Dikkat çeken noktalardan bir tanesi ise, faiz medyanıydı. Öncesinde FED üyelerinin yılsonu faiz oranı medyan tahmini yüzde 0,625 seviyelerindeydi. Bu oran % 0,4 seviyesine kadar geriledi. Yani üyeler görüntü itibariyle 2015 yılı içinde 50 baz puan faiz artışı oranı bekliyordu ancak mevcut durum yıl sonuna kadar en fazla 25 baz puan faiz artışını gösteriyor.

BU GÖRÜNÜMDE YELLEN, YÜZDE 2'Yİ GÖRMEDEN ADIM ATMAZ

Bu haftaki enflasyon oranının daha önemli olduğunu belirtmiştik. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edeceğini düşünen FED, çekirdek enflasyonu takip etmemizi söylüyor. Biz de öyle yapıyoruz. Çekirdek enflasyon ise, beklentiler dahilinde bu hafta yüzde artış göstermedi ve yerinde saydı. Ancak öyle bir görüntü ortadaydı ki enflasyon yüzde 1.9 gelseydi bile, faize dokunmayacaklardı. Çünkü ABD kendi ekonomisine eskisi kadar güvenemiyor. Ekonomiler öyle sıkışmış bir görünümde ve birbirine bağımlı hale geldi ki, en ufak bir kriz ortamı tüm dengeleri alt üst edebilecek bir görüntüde. Bu görünüm pamuk ipliğine bağlı dünya endekslerine bakınca daha net görülüyor. Artık şunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ekonomiler gelişmiş ancak artık eski devasa büyüklüğüne sahip değil.

Sonuç olarak, bu hikaye iyice kısır döngüye döneceğe benziyor. Faiz bilmecesi gün geçtikçe daha da karmaşık boyuta ulaşacak. Ekim ayı bile ortada yokken ihtimal dahiline girdi. Aralık ayı ise burun farkıyla bir adım önde.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı