Çin uykuda,Fed firarda

08.02.2016 15:26

Gündemin iki konusu var. Bir Çin’in ekonomik durumu ne olacak. İki, FED ne zaman ikinci faiz artırımını gerçekleştirecek.

Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlara baktığımızda ise, FED’in artık gündeminden az da olsa düşürdüğü istihdam verilerinin akıbetiyle önemli bir haftayı geride bıraktık.

Bu hafta ise, Çin uykuda. Yeni yıl tatili ile birlikte, veri akışı olmayacak ama gündemin yakasından elini çekmiyor. Faiz koridoruna geçeceği konuşulmaya başlandı.

O zaman Çin uykudayken gözler FED’e çevrilecek. Çarşamba gününden itibaren FED Başkanı Yellen’ın yapacağı sunumlar takip edilecek.

Gözlerimiz orda. FED acaba Mart ayında faiz artırımı olmayacağına dair piyasaları alıştıran üyelerin söylemlerini destekleyecek mi ? Yoksa uzun zamandır koruduğu dengeleri yıkıp geçecek mi ?

Şuanki görüntü Yellen’ın denge değiştirecek modda olmadığı yönünde.

O zaman 2016’ya hızlı girip, Ocak ayı sonu itibariyle zayıflayan Dolar daha da kayba uğrayabilir.

YELLEN DENGELERİ DEĞİŞTİRMEZ !

Çünkü ABD faiz artırımı sürecinde hızlı başladığı 2016’ya özellikle geçtiğimiz yılın son çeyreğinde ve 2016 ilk ay verilerinde istenilen olumlu rakamları göremedi.

FED üyeleri ise, karışık açıklamalara devam ediyor. Piyasanın Mart ayı ihtimalinde faiz artırımı gelmeyebilir düşüncesine alıştırıyor. Şuan görünen bu.

Yellen’ın ise, bu görüntüyü bozacağını düşünmüyorum. Ancak iyi gelen saatlik kazançlar ve yüzde 4.9’a gerileyen işsizlik oranı şuan için FED’i bir miktar rahatlatır.

Ücret artışının yıllık yüzde 2.8’e yükselmesi de olumlu. Çünkü hedefin 3.0-3.5 aralığı olduğunu düşünürsek gelişme şuan için olumlu duruyor.

Ancak düşen petrol fiyatları, gelecek dönemler de toparlanmayacağına dair endişeler şuan gelişmiş tüm ülkeleri önemli bir karamsar sarmalın içine çekiyor. FED’de bundan nasibini almakta.

Tarım dışı istihdam rakamlarındaki düşüş için ise şuan için tehlike çanlarının çalmasına neden olacak güçte olmadığını söyleyebiliriz.

Küresel ekonomide potansiyelin altındaki büyüme tehlikesi ise, devam ediyor. Nominal ve reel bazda uzun vadeli trendlerin altında kalan büyüme rakamları FED’i zora sokuyor. Şuan için iki kafadar Yellen ve Fischer bu tehlikenin farkında. Ama Aralık’da artırdık.Pişmaniz da demeyeceklerdir.

PERAKANDE SATIŞLAR VERİSİ ÖNEMLİ OLACAKTIR

Kapanışa doğru da ABD’nin önemli verilerinden biri olan perakende satışları takip edeceğiz.

Beklenti küçük de olsa bir artış olması yönünde. Ancak beklenen kadar bir artış, enflasyona ilişkin endişeleri ortadan kaldırmaz !

O yüzden kısa vadeli bir hareket olarak piyasalara yansıyacaktır...

ALTIN ÇITAYI YÜKSELTTİ !

Altın geri gelmiyor. Yukarı yönlü ivme devam etmekte ve momentum oldukça güçlü !

Uzunca bir süredir. Baskı altında kalan fiyatlar, Dolar’ın küresel endişelerle birlikte zayıflamasıyla yönünü yukarı çevirdi.

Daha da devam edebilir. Bunu istihdam ve ücretlerle birlikte 1146’lara kadar gevşeyen fiyatlar sonrası yeniden toparlanma sonrası gördük.

O yüzden hedefleri belirleyelim.

Geçen yılın başından itibaren başlayan trendde ara ara toparlanmalar olsa da, baskı altına fiyatlamaların devam ettiğini gördük. Ancak bu görüntünün şuan itibariyle bozulma sinyallerini verdiğini görüyoruz.

Ters çanak yapan 1045’den llk hedefimiz Akdeniz diyen Altında yükselişler beraber. 1176’nın geçilmesi ve üzerinde haftalık veya günlük kapanışlar görmemiz önemli. Bu durumda 1092 ve 1207 seviyelerinin önü açılabilir. 22 Ocak’ta başlayan düşüşün sonundaki yüzde 61.8’ine kadar toparlanmasına neden olabilir.

Üstünde de 1230 kapı gibi duruyor.

Kısa vadeli geri çekilmelerde ise, 1145’e geri dönüşler söz konusu olabilir.

Gram altında ise, onsun ve kurun yükselişi önemli olacaktır. Ons ve Dolar/TL’de yukarı yönlü fiyatlamalar görebileceğimiz günler ortaya çıkabilir. TL’nin ilerleyen günlerde zor günler geçirebileceğini ve negatif ayrışabileceğini görebiliriz.

Onsun 1200’lere atması kurun 2.90-2.95 aralığında kalması bile yakın zamanda gram altını 110 Liranın üzerinde tutmaya yetecektir. 116 TL ise önemli bir harekette izlenebilecek senaryodur !






Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı