Dolar kazançları Yunanistan ve yaklaşan Fed Toplantısına rağmen sınırlı

15.06.2015 15:36

Amerikan Doları yeni haftaya Asya açılışında kuvvetli başlamasına rağmen kazançlarının çoğunu Avrupa açılışına taşıyamadı.  Son zamanlarda Amerika cephesinde gelen datalar, Amerikan Merkez Bankası’nın sene başındaki zayıflığın geçici olduğu tezini destekler şekilde kuvvetli geldi. Şu an bakıldığında ekonomistlerin 72% Ekim ayında ilk faiz artışının gerçekleşmesini bekliyor.  Bu haftaki Merkez Bankası toplantısı tutanaklarında ise, ilk çeyrekteki zayıflığın yansımalarının büyüme beklentisine etkisinden bahsedilmesi, ekoniminin ilk çeyrek sonranda yeniden güçlenmeye başladığını vurgulanması ve ilk faiz artışının hala bu sene olabileceği fikrini savunulması bekleniyor.

Görünümdeki pozitif değişiklik ve beklentilerin faiz arttırımı yönüne dönmesine ragmen Amerikan Doları’nda son haftalarda ciddi bir kuvvetlenme görünmüyor. Amerikan Doları’nı son dönemde etkileyen bir diğer faktör olan Alman tahvilleri kuvvetlenirken, Alman borsasında ve Avrupa tahvillerinde bu toparlanma görülmüyor. Avrupa’daki diğer ülkelerin tahvillerinde de zayıflık devam ediyor. Özellikle İspanya tahvilleri seçimlerin de etkisiyle ciddi zayıflık gösteriyor ve genel seçimlere kadar bu trend devam edecekmiş gibi duruyor.

S&P’nin Avrupa Birliği referandumu nedeniyle Ingiltere kredi notunun görünümü konusundaki uyarısı  geçen hafta fazla dikkat çekmedi. 10 yıllık Ingiliz tahvillerinin faizleri yavaş da olsa düşüşlerine şu an için devam ediyor. Geçen hafta ortasında 2,13% ile tepe yapan tahviller bu hafta başında 1,97% lere kadar çekilmiş durumda.

Haftasonu Yunanistan sorununa Avrupa’nın bir çözüm getirememiş olması açılışta hem Yunanistan hem de Avrupa yatırım araçlarını vurdu. Basın ve politikacılar Syriza partisinin radikal olduğu yönündeki eleştrisini sürdürüyor. Radikal damgasını yiyor olmalarının en büyük nedeni ise Emeklilik planlarında kesintiler ve KDV artışları gibi ekonomiyi yavaşlatma etkisi olabilecek önlemlere karşı çıkmaları. Atinadaki yönticiler ve Avrupa birliği politikacıları arasındaki bütçe anlaşmazlığı senelik 2 Milyar Avro civarına kadar düşmüş görünüyor. 2 milyar Avro bir ülke bütçesi için gerçekten ciddi bir rakam değil, senelik 2 milyar Avro gerçekten Yunanistan’ın Avrupadan çıkmasına değecek bir rakam mı diye düşünürsek de aslında Yunanistan iflası gibi bir durumun Almanya ve Fransaya maliyetinin 160Milyar Euro ya kadar çıkabileceğini görürüz. Bu bir yana Yunanistan çıkışı Portekiz, İtalya gibi diğer zayıf ülkeleri de hedef tahtasına koyar. Durum böyle değerlendirildiğinde politikacıların şu anki olumsuz şartları kabullenip anlaşmaları gerektiği ortaya çıkıyor.

Batur Asmazoğlu / http://www.investaz.com.tr/
InvestAZ Fon Yöneticisi