Dolara Çin dopingi

19.10.2015 14:16

Piyasalarda dolar lehine fiyatlamalar hızlandı. ABD ekonomisinde faiz artırımı sürecindeki en büyük engel olan Çin’in büyüme rakamları FED’in elini rahatlacak mı ? Bu haftanın en büyük gelişmesi bu olacağa benziyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verisi sonrası atağa geçen dolar, bu haftanın başlangıcında Çin’den gelen olumlu büyüme rakamlarından da destek bulmuşa benziyor. Çin’den açıklanan rakamlarda 3.çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde yüzde 6.9’a ulaştığını görüyoruz. Çeyreklik artış ise, yüzde 1.8 seviyelerinde. Perakende satışlar yüzde 10.9 ile beklentilerin üzerinde. Tek fire veren veri ise, sanayi üretimi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun vadeli süreçte yansıma yapabilecek bu veri, kısa vadede fiyatlama yaratmamışa benziyor.

ENDEKSLER DE RAHATLADI

BİST ve DAX günü yükselişte geçiriyor. Yüzde 1.5 yukarıda olan endekste 80.000 üzerine çıkılacak mı hep beraber göreceğiz. Yurt içi piyasalarda son dönemde oluşan pozitif hava, endeksin güçlenmesine neden oldu. Ancak seçime çok kısa bir süre kaldı. Yatırımcıların bu seviyelerde temkinli olmasında fayda var. Seçim sonucuna göre oluşabilecek pozitif hava doğrultusunda 80.000 üzeri seyrin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Yükselişlerde 80.500-80.900 seviyeleri görülebilir. Oluşacak sürecin boyutuna göre volatilite artacaktır. DAX’a baktığımızda ise, Çin endişelerinin kısa vadeli ortadan kalkması diğer bir taraftan DAX’a da yaradı. 10.000 üzeri seyir alımları destekliyor. Yükselişlerin devamında 10250-10500-10.680 seviyeleri önemli olacaktır. Geri çekilmelerde ise, 10000 seviyesi belirleyici olabilir.9745-9560 destekleri önemli olabilir.

YELLEN NE DİYEBİLİR?

Yarın konuşması beklenen Yellen’ın açıklamaları merakla bekleniyor. Doğrusu, bu verilerden sonra Yellen’ın ABD ekonomisine dair yapacağı yorumlar bir kat daha arttı. Son açıklanan enflasyon verisi sonrası, Dolar’da yeniden bir kıpırdanma gördük. Bunun devamı ancak Yellen’la birlikte sağlanabilir. Eğer faiz artırımının bu yıl içerisinde yapılabileceğini yinelerse Dolar’da yeniden bir kıvılcım ortaya çıkabilir. Çünkü geçtiğimiz hafta enflasyon verisi sonrası fiyatlama çok da etkili olmadı. Bu durumu yatırımcıların faiz artırımı sürecinde ABD’ye olan güveninin azalmasına bağlayabiliriz. Diğer yandan Aralık ayı ihtimalinin yüzde 30’lara kadar düştüğünü görüyoruz. Bu ay ise, şuan rafa kalkmışa benziyor. Diğer yandan Yellen’ın ağzından çıkacak Çin ekonomisine ilişkin ifadeler önemli olacaktır. Çin’deki son büyüme rakamlarını pozitif görüp, belirsizliğin azaldığını ifade de edebilir. Bu durumda faiz artırımı ihtimallerini yeniden alevlendirebilir ancak asıl merak edilen nokta piyasalarda belirsizliği Çin mi yarattı. Yoksa ABD’nin faiz artırımı bilmecesi belirsizliğin ta kendisi mi ?

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı