Dolar/TL `de yükseliş hazırlıkları‏

14.04.2016 15:30

Dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareketlilik başladı. Son birkaç gündür 2.83 üzerine yerleşme çalışmaları yapan kurda Merkez Bankası’ndan indirim beklentileri ve global çapta Dolar’ın değer kazanması önemli rol oynadı. Fed üyeleri global ekonomide Çin bazlı yaşanan endişelerin faiz artırımını tehlikeye soktuğunu ifade ediyordu. Bununla beraber Mart dönemine ait Çin verileri özellikle PMI ve ticaret verileri, ekonomide tekrardan toparlanma yönlü iyimser sinyaller vermeye başladı. Böylelikle Fed’in endişe duyduğu Çin bazlı endişelerde hafiflerken, bu durum Haziran ayı FOMC toplantısında faiz artırım ihtimalini sepete koydu. TCMB’nin faiz indirim ihtimali ile 2.83 seviyesine gelen Dolar/TL kuru, global ölçekte değerlenen Dolar sonrası 2.87 seviyesini test etmeye başladı. Bu sürecin ardından kantitatif olarak tarihsel volatilite seviyelerine göre USDTRY’de halen daha alım yapılacak yerlerdeyiz. 2.83 seviyesi altı alım için ideal noktalar olurken, 2.85 kurda alım yapmak için verimli bir getiri için son durak olacağını görüyoruz. Bugün alacağımız ABD enflasyon dataları, Haziran toplantısı açısından beklentilere yön vermesi bakımından önemli olabilir. Fiyatlar genel seviyesindeki bir artış, Dolar Endeksinde bir süredir yaşanan düşüşü tersine çevirebilir ve tekrardan kuvvetlenen Dolar görebiliriz.

Grafik: Sol eksende haftalık implied volatilite yine destek seviyesine geldiğini ve aynı zamanda sağ eksende USDTRY’nin yukarı yönlü bir çok kez tepki verdiğini görüyoruz



GRAFİKTE DİP ÇALIŞMASI VAR


Günlük periyotta oluşan dip çalışması 2.8055-2.8720 aralığında bir hayli geniş bir bantta oluştuğunu görüyoruz. Bu nedenle kur seviyesi 2.8720 üzerine yerleşmesi durumunda ilk olarak alçalan kanal üst bandı olan 2.90 seviyesine ve bu seviyeyi geçmesi durumunda 2.93-2.94 bant aralığına devam edebiliriz. Aynı zamanda Dolar/TL grafiğinde momentumda yaşanan pozitif uyuşmazlık, sonrasında kurda yukarı yönlü tepkilerin gelmesine yol açmış. Kurdaki yükseliş arzusunu momentumdaki toparlanmadan da görebiliyoruz.

Beste Naz Köksal/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com