Domates ekonomisi

29.05.2018 10:07
12 milyon ton domates üretiyoruz, domateste üretim mevsim şartlarından etkileniyor.
Üretici, tarla fiyatının düşük olmasından, tüketici market fiyatının yüksek olmasından şikâyetçi.
 
Domatesin 1/3’ü işleniyor. İşlenen domatesin % 80’i salçaya, % 15’i konserveye, % 5’i ketçap ve meyve suyuna gidiyor.
 
Kalan 8 milyon ton domates, taze olarak büyük ölçüde içeride tüketiliyor. Taze tüketim talebi nedeniyle yıl boyu örtü altı üretim devam ediyor.
 
Her yıl yaklaşık 500 bin ton yaş domates ihraç ediyoruz.
 
4. büyük ihracatçıyız
 
Dünyada domates pazarı 8 milyon ton dolayında. En büyük ihracatçı 3 milyon ton ile ABD. Daha sonra 2 milyon tonla Meksika, 600 bin tonla Ürdün, 500 bin ton ihracatla Türkiye geliyor.
 
Geçen yıl toplam narenciye, yaş meyve ve yaş sebze ihracat geliri 2.2 milyar dolar. İhracat gelirinin % 38’i narenciyeden, % 37’si taze meyveden, % 25’i taze sebzeden geliyor.
 
157 milyar dolarlık toplam ihracat geliri içinde narenciye, yaş meyve ve sebzeden elde edilen 2.2 milyar dolar ihracat geliri hiç yoktan iyidir ama yetersizdir.
 
İhracatçı birliklerinin verilerine göre 2.2 milyar dolarlık narenciye, yaş meyve ve sebze ihracat gelirinin içinde domates ihracat geliri 288 milyon dolar.
 
Rusya pazarı önemli ama...
 
Narenciye, yaş meyve ve yaş sebzede en büyük pazarımız Rusya.
 
Rusya’ya geçen yıl toplam 2.7 milyar dolar tutarında ihracat yaptık. Bunun 638 milyon doları narenciye, yaş meyve ve sebze ihracatıydı.
 
Rusya’ya ambargo öncesi 2015 yılında 350 bin ton domates ihraç etmiş, 195 milyon dolar dolayında ihracat geliri elde etmiştik.
 
Rusya’ya hiç domates satamazsak kaybımız 195 milyon dolardır.
 
Domates ihracatı önemli, Rusya’ya ihracat önemli ama domates ihracatının toplam yaş meyve ve sebze üretimindeki ve ihracat gelirindeki payı büyük değil.
 
Rusya’ya domates satamayınca Türkiye’de domates sektörü çökmez.
 
Rusya, domates almadığı için ihracat gelirinde büyük azalma olmaz.