Enflasyonda beklenen yükseliş

03.08.2016 10:34

TÜFE Temmuz ayında %1.16 artış gösterdi. Piyasa beklentileri %0.60 artış olacağı yönündeydi. Beklentilerden yüksek bir veri olduğu açık. Yıllık TÜFE ise %8.79 seviyesine ulaştı. Geçen ay bu rakam %7.64 düzeyindeydi. Burada beklentiler %8.16 seviyesindeydi ve yine beklentilerden yüksek. Yıllık verinin yüksek gelmesinde geçen yılki verinin düşük olmasının yarattığı baz etkisi de dikkat alınmalı. Açıklanan %8.79 aynı zamanda on iki aylık ortalamaların da üzerinde. Son olarak yılbaşından bugüne TÜFE artışımız ise %4.84 seviyesinde. Bilindiği gibi yıl sonu enflasyon hedefi %7.5 seviyesinde. Hedefin %64’lük kısmına ilk yedi ayda ulaşılmış görünüyor. Görünüm kötü değil.

GIDA, ZAMLAR VE RUSYA ETKİLİ

Detaylara bakıldığında Gıda grubunda %3.15 artış dikkat çekici. Diğer yandan yapılan zamların etkisini Alkollü içecekler ve tütün grubunda da görmekteyiz ve aylık %7.05 yükseliş var. Her iki grubun enflasyona katkısı 1.10 puana yakın seviyede. Diğer yandan Rusya ile ilişkilerdeki düzelme yaş meyve sebze fiyatlarında etkili olmuş durumda. TCMB son PPK karar metninde ve enflasyon raporunda gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış olabileceğine dikkat çekmişti. Nitekim bu yönde gelişmeler gözleniyor. TCMB bu artışın kısa vadeli ve geçici olacağını düşünüyor. Çekirdek enflasyonda ise kademeli düşüşün devamı bekleniyor.



ÇEKİRDEK ILIMLI SEYRİNİ KORUYOR

Çekirdek veride ise %0.13’lük oldukça sınırlı bir artış gözlenirken, yıllık bazda %8.70 seviyesinde gerçekleşmiş. Geçen ay %8.67 seviyesindeydi ve çok küçük bir artış var. Çekirdek enflasyonda Şubat ayından bu yana gelen düşüş eğilimi Temmuzda bitmiş görünüyor. Ancak ılımlı seyir mevcut.

MANŞET 14 AY SONRA ÇEKİRDEĞİN ÜZERİNDE

Başka detaylar verecek olursak, Temmuz ayında fiyatı düşen tek grup giyim ve ayakkabı olmuş. Bu grubun enflasyona 0.30 puan aşağı yönlü katkısı var. Enerji Temmuz ayında enflasyona aşağı yönlü etki etmiş. Mayıs 2015 tarihinden beri ilk kez Manşet enflasyon çekirdek enflasyonun üzerine çıktı.



GIDA KOMİTESİ ÇALIŞMALARI ETKİLİ OLACAK

TÜFE Nisan ayından bugüne yükseliş içerisinde bulunuyor. Gıda grubu etkisinin TCMB’nin beklentisine paralel kısa vadeli etkisi olursa yıllık bazda enflasyon dengelenebilir. Önümüzdeki aylarda geçen yılın verilerinin yüksek olmasından dolayı baz etkisi etkili olmayabilir. Bu enflasyonda yeniden yumuşamayı sağlayabilir. Bunun için öncelikle Gıda Grubundaki yükselişin durması gerekli. Diğer yandan Gıda Komitesinin çalışmaları da çok önemli olacak. Geçen yıl kırmızı et üzerinde çalışmalarının etkilerini hissetmiştik. Bu yıl ne şekilde etkili olacak göreceğiz.

MERKEZ İNDİRİME DEVAM EDEBİLİR

Yıl sonu %7.5 hedefi uzak değil. Ayrıca çekirdek verideki ılımlı seyrin sürüyor olması TCMB’nin temkinli faiz indirimine devam etmesine olanak sağlıyor. Merkez enflasyon konmuşundaki düşüncelerini korursa 23 Ağustos tarihindeki toplantıda üst bantta 25 baz puanlık indirime gidebilir.



TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ