Enflasyonda tren kaçtı mı?

03.11.2015 11:31

Daha iyi baz etkisi fırsatı kaçmış görünüyor

Ekim ayı TÜFE verisi beklentilere paralel %1.55 seviyesinde geldi. Yıllık TÜFE verisi ise %7.58 seviyesinde gerçekleşirken burada beklentiler %7.80 seviyesindeydi. Yıllık enflasyonda %7.95 seviyesinden %7.58 seviyesine düşüş oluşmuş. Bu düşüşte en büyük pay geçen yıl Ekim ayına göre oluşan baz etkisi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında aylık enflasyon %1.90 seviyesinde oluşmuştu. Geçen yılki verinin yüksek olmasından dolayı yıllık bazda düşüş oluştuğu görülüyor. Ancak daha iyi bir baz etkisi yaratma şansını kaçırmış görünüyoruz.

Mevsimsellik Ekim ayında Çok Etkili

Enflasyonda Ekim ayındaki en önemli artışın giyim ve ayakkabı grubunda oluşan %11.43’lük yükselişten geldiği söylenebilir. Sadece bu grup enflasyona 0.84 puan katkı yapmış durumda. Bu etkinin mevsimsellikten kaynaklandığı görülüyor. Zaten mevsimlik ürünler hariç enflasyon verisi %0.76 düzeyinde. Yani mevsimlik ürünleri enflasyon çıkardığımızda %1.55 olan veri, %0.76 seviyesine geriliyor. Mevsimlik ürünlerin enflasyon üzerinde oldukça etkili olduğu bir ayı geride bıraktığımızı söyleyebiliriz. Yine Ulaştırma grubundaki artışta enflasyona katkı sağlayan diğer faktör.




Gıda sınırlı ancak yıllık bazda hala yüksek

Gıda fiyatlarında %0.76’lık sınırlı bir artış görülse de, yıllık bazda %8.69 ile manşet enflasyonun üzerinde seyretmeye devam ediyor. Gıda grubunda da mevsim etkilerinin sınırlayıcı etkilerinden söz etmek mümkün.

Çekirdek enflasyon olumsuz

Çekirdek enflasyon olarak izlediğimiz I endeksinde ise %2.22 lik artış ile manşetin üzerinde seyirler görmekteyiz. Burada yıllık artış %8.92 seviyesine ulaşmış durumda.



%7.9 enflasyon hedefine şimdiden geldik

Kasım ve Aralık aylarında bu denli yüksek artışlar oluşmasını beklemiyoruz. Ekim ayı yüksek geçen bir aydı ve geride bıraktık. Ancak baz etkisinden daha fazla faydalanabilirdik ve yıllık enflasyonda daha iyi yerler oluşabilirdi. Yılbaşından bu yana olan on aylık enflasyon %7.86 seviyesine ulaşmış durumda. TCMB 2015 yılı için enflasyon orta nokta hedefini %7.9 seviyesine ve üst sınırı da %8.4 seviyesine revize etmişti. Bu veri şuanda orta nokta hedefine oldukça yakın. Son onbir yılın Kasım ve Aralık enflasyonları ortalaması yaklaşık 1 puan seviyelerinde bulunuyor. Bu verilere bakıldığında 2015 yılının %9 seviyesine yakın noktalarda gerçekleşmesi muhtemel görünüyor. Ancak geçen yıl aralık ayında oluşan negatif enflasyon gibi bu yılda negatif enflasyonları bulabilirsek yıllık bazda üst bandın içerisinde kalabiliriz. Seçimlerden sonra kurda oluşan geri çekilme ne kadar etkili olacak izleyeceğiz.

Verinin piyasalarda önemli etkisi olmadı

Enflasyon verisinin piyasa üzerinde çok ciddi etkileri olduğunu söylemek güç. Her şeyden önce beklenen bir veri gelmiş olması bunda etkili. USDTRY kurunda 2.81 seviyesinin üzerindeki yatay ve sıkışık hareket devam ediyor. Aynı şekilde BIST 100 endeksinde ise 83800 seviyesinin geçilememesinin ardından 83300 seviyesine doğru kar satışları etkili olmakta. Endeksteki satışların enflasyon verisi ile ilgili olduğunu söylemek güç. Gösterge faiz dünkü seviyesi olan %9.82 seviyesinde devam ediyor.

Tuncay Turşucu/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com