Fed konuşana kadar rahat yok

07.09.2015 13:54

Çin ile tetiklenen gelişen piyasalara baskı süreci FED algısı ile devam ederken, içsel denklemlerde ki belirsizlikler ve üzücü gelişmeler ek olarak stresi arttırıyor ve fiyatlamalar şimdilik negatif gelişiyor.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Geçen hafta 75.320'lere kadar bir tepki atağı gerçekleştiren BİST özellikle dolar-TL'de yaşanan yeni yükseliş dalgasının etkisiyle özellikle banka hisselerine gelen güçlü satışlarla kritik destek olarak belirlediğimiz 200 haftalık üssel ortalama olan 73.500'lerin de altına gevşeyerek geçen haftayı 1.691 puanlık kayıpla 72.950 seviyesinden tamamlamış oldu.

Yeni haftaya dolar-TL'nin 3.052lere uzanması ve yurtdışında özellikle gelişen piyasalara baskının devam etmesi ile satışların devamı ile giren BİST ilk yarıyı 962 puanlık kayıpla 71.987 seviyesinden tamamlamış oldu. Dolar bazlı grafiklerde bu seviye mevcut dolar kuru ile 2.37 cent seviyelerine denk düşüyor.

Uzun bir süre dolar-TL yükselirken dolar bazlı görece ucuzladığı gözlenen ve  düşüşe gösterdiği direnci ağırlıklı olarak bu etkiye dayandırılan BİST'de yine de temkinli olunması gerektiğini ve her zaman ucuzun daha ucuzunun realize olabileceğini özellikle yayınlarımızda belirtmiştik.

Dolar bazlı grafiklerde tüm zamanların rekoru olan 5.10 cent'lerin nerdeyse yarısı konumunda bulunan ve daha önce destek olan  2.50 cent'ler mevcut durumda  ilk önemli direnç eşiği olarak önem kazanmıştır.

Çin ile tetiklenen global piyasalarda dalgalanma FED algısının Eylül ayı beklentilerinin son gelen veri ve haber akışı ile  tekrar canlanması ile özellikle gelişen piyasalarda etkisini artarak gösteriyor. Türkiye ise içsel denklemlerin de etkisiyle yurtdışı etkiyi biraz daha fazla hissediyor. FED net olarak konuşmadan bu stres devam edecek gibi duruyor.

İçerde siyasi, tarafta görünüm netleşmedikçe ve erken seçim sonrası  yeni bir hükümet kurulma beklentisi artmadıkça yaşanan üzücü olayların da gölgesinde içsel denklemler de ek olarak piyasaları etkilemeye devam edecektir.

TCMB ise FED'i görmeden belirgin bir aksiyon almamaya ve faiz dışı adımlarla etkili olma çalışmalarına devam ediyor.Böylesi bir süreçte bizim gözlerimiz geçen hafta da belirttiğimiz gibi gösterge tahvilde olmaya devam edecektir.

Son 5-6 yılın kritik eşiği olan % 11-12 aralığından daha önce Türkiye'ye giriş yaptığı gözlenen yabancı algısı piyasalar için çok önemli olmaya devam edecektir. Kısa ve Orta vade adına kur tarafında yükseklerin görüldüğüne dair ve BİST tarafında diplerin görüldüğüne dair sağlıklı yorum yapabilmek için içsel-dışsal haber akışı dışında gözümüz gösterge tahvil faizlerinde olmaya devam edecek.

BİST tarafında teknik olarak ; Tekrar 70.000'lere doğru yaklaşmamız bize her açıdan temkinli olunması gereken kritik bir sürece girdiğimizi ve yurtdışında özellikle gelişen piyasalara  FED kaynaklı baskı kalkmadan 70.000 altının da görülme riskinin masada olacağını hatırlatmak isteriz.

FED'e kadar 70.000-73.500 aralığında oluşacak bir direnişi olumlu saysak da arada gelebilecek  tepkilerin anlam kazanabilmesi için 73.500 üzerinde tekrar kuvvet kazanarak asıl olarak 75.000'lerin üzerine kalıcı bir geçişi sağlamanın önemli olacağını da belirtmek isteriz.

Bu olmadıkça 70.000 altına kalıcı geçişler başladığında artacak satış baskısı ve ek stres ile  yeni denge arayışının ilk etapta  65.000-70.000 geniş bant aralığında oluşacağını da hatırlatmak isteriz.

DOLAR-TL YORUMU:

3.00'leri gördükten sonra 2.90'lara kadar bir düzeltme yaşayan dolar-TL tarafında belirli bir süre 2.90-2.95 aralığında işlemler geçtikten sonra 2.95'lerin geçilmesiyle geçen hafta sonu tekrar bir atak başlamış ve geçen hafta 3.00 civarında kapanırken yeni haftaya 3.0475 ile yeni rekor görerek girilmiştir.

Çin ile başlayan süreç FED etkisiyle birleşince gelişen ülke para birimlerinde yaşanan değer kaybından en çok etkiyi içsel denklemler sebebi ile TL görmeye devam ediyor. FED'e dair algı ötelenmeden ve dolar'ın özellikle gelişen para birimlerine karşı değer kazanım süreci denge bulmadan dolar-TL tarafında dikkatli olmaya devam etmek gerekiyor.

Dolar endeksinin 96.00'ların hemen üzerinde görece sakin olduğu bir dönemde yaşanan bu yükseliş, kısa vade adına mevcut seviyelerde sonlanarak bir düzeltme gelmezse oldukça dikkatli olmak gerekiyor.

Dolar endeksinin 98.50-100.00 aralığına gelmesi halinde dolar-TL tarafında yukarı yönlü daha sert hareketlerin gelmesi ihtimalini asla göz ardı etmemek gerekiyor. Bu sebeple gözlerimiz bir yandan dolar endeksi'nde olmaya devam edecektir.

Teknik olarak aşırı alımda bulunan ama son gelen yabancı raporlarda belirtilen 3.80 civarı kur tahmini hedefleri ile algı bozulması yaşanan dolar-TL'de yükselişin mola vermesi için içsel haber akışında pozitif gelişmeler yanında global ortamda yaşanan atakların da mola vermesi gerekiyor.

Dolar-TL tarafında teknik olarak;

3.00 üzerinde kalıcı oldukça ek olarak 3.05 üzerinde kuvvet kazanımı başlarsa 3.10-3.15 aralığı hedef direnç aralığı olmaya başlayabilir.

Stresin bir süre azalması için öncelikle 3.00 altına gelmek ve hemen altta 2.97-2.98 aralığının da altına geçerek tekrardan  2.90-2.95 aralığına geri dönebilmek gerekiyor.

Daha kalıcı bir mola sinyali için 2.90 altına geçişlerde devamında 2.87-2.88 aralığının da aşağı yönlü geçilerek 2.80-2.85 aralığına doğru bir hareketin başlaması gerekecektir.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti