Fed ne yapar ?

29.04.2015 16:50
Piyasalar bugün açıklanacak olan Fed faiz kararlarına odaklanmış durumda. Son dönemde beklentileri karşılamayan ekonomik veriler doğrultusunda Fed’den Haziran ayında bir faiz artırım müdahalesi gelmesi piyasalar tarafından sürpriz olarak algılanacaktır. Zaten bu hafta içerisindeki fiyatlamalara baktığımızda hafta başından itibaren 1.çeyrek büyüme verisine dair beklentiler aşağıya çekilmişti.Bu kapsamda yüzde 1,0 piyasa beklentisi olan ABD 1.çeyrek büyüme verisi yüzde 0,2’de kaldı. Fed’in faiz artırım sürecinde baz aldığı en önemli verilerden biri olan istihdam piyasası verilerinden tarım dışı istihdam değişikliğinin Aralık 2013’ten bu yana en düşük seviyeye gerilemesi ABD ekonomisine dair önemli olumsuz göstergelerden biriydi.

Peki Fed ne yapar ?

Bu akşam Fed, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmayacaktır. Başkan Yellen’ın basın toplantısı yapmayacağını da göz önünde bulundurursak piyasalar satır aralarında faiz artırımına dair sinyaller arayacaktır. Burada da şu detaya dikkat etmemiz gerekiyor. Fed üyeleri son dönemde dolarda yaşanan mevcut aşırı değerlenmenin, büyüme üzerinde yaşanan olumsuz etkileri nedeniyle faiz artırım beklentilerini Haziran ayını pas geçerek Eylül ayına öteleyebilir.

Haziran ayındaki toplantının tamamen masadan kalkması durumunda ise Eylül ayına kadarki süreçte dolarda kademeli olarak değer kayıpları görebiliriz. Yine bu dönemde ABD’den gelecek olan başta istihdam piyasası ve enflasyon olmak üzere faize ilişkin öncü veriler belirleyici olacaktır. Ancak gelen olumsuz ekonomik verilere rağmen Fed’in yine de Haziran ayını masada bırakma ihtimali piyasalar tarafından sürpriz olarak algılanacaktır. Bu durumda dolarda tekrar bir yükseliş eğilimi görebiliriz.
 
Rıdvan BAŞTÜRK
ALB Forex Analisti