Fed sonrası global piyasalar yön arıyor

29.04.2016 14:55

Merakla beklenen FED toplantısından faiz artışı çıkmamış olsa da haziran ayına dair kapının açık bırakılması ve Japonya Merkez Bankası'ndan beklenen ek teşviklerin gelmemesi beklenen pozitif etkiyi şimdilik ötelemiş görünüyor. Dolar global ölçekte mola vermesine rağmen  ve petrol fiyatları yüksek kalmasına rağmen  küresel borsalar  kritik Mayıs ayına girmeye hazırlanırken yön arayışını devam ettiriyor.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

BİST sindirme-soluklanma sürecini devam ettirirken bir yandan gelen kar satışlarına rağmen 85.000 üzerinde tutunma gayretini sürdürüyor.

80.000 üzerine geçilerek kapanış gerçekleştirilen 14 Mart haftasından itibaren kabaca 80.000-87.000 aralığı içinde kalarak geniş bant içersinde sıkışarak 7'ci haftayı bitirmeye hazırlanan BİST'te bu teknik sıkışmanın ne tarafa doğru kırılacağı kısa ve orta vade adına oldukça önemli ve belirleyici olacaktır.

Kritik Mayıs ayına girmeye hazırlanırken alışılmış '' Mayıs'ta sat ve git '' başlığının çalışmaması için kısa vadede önemli prim elde eden BİST'te yükselişin devamı için  desteklerin çalışması ve aşağı yönlü kırılma yerine yukarı yönlü kırılmanın oluşması gerekiyor.

Faiz ve kur tarafı TCMB faiz kararı ve enflasyon raporu sonrası yurtdışı piyasaların da etkisiyle  şimdilik pozitif tarafta kalarak BİST'te destek vermeye devam ederken , bu içsel dinamiklerin  korunması yanında global piyasaların seyri de oldukça önemli olmaya devam edecektir.

Daha önce belirttiğimiz gibi  BİST'in uzun süre satış ve toparlanma baskısı altında kalışını onaylayan kriter olarak dikkate aldığımız ;  200 günlük üssel ortalamayı aşağı kıran 50 günlük üssel ortalamanın tekrar 200 günlük üssel ortalamayı yukarı yönlü kırdığını ve bu durum devam ettikçe aşağı geri çekilmelerin sindirme-soluklanma veya düzeltme tadında kalacağını belirtmeye devam ediyoruz.

Teknik olarak Yükselişin devamı için; 85.000 üzerinde kalarak ve devamında  86.500-87.000 aralığı üzerinde kalıcı kapanışlarla kazanılacak ek momentumla 88.500-90.000 aralığını test edecek kuvvetin  oluşması gerekiyor.

Olası kar satışları ile 85.000 üzerinde kalıcı olunamıyorsa ve devamında 21 günlük üssel ortalamayı içinde barındıran  83.500-85.000 aralığı altına sarkma başlıyorsa ekstra dikkat edilmelidir.

Bu bölgenin hemen altında  50 günlük üssel ortalamayı içinde barındıran ve kısa vadede çoklu çalışan 80.000 - 82.500 aralığı  kısa vadeli sınır destek seviye olarak takip edilmelidir.

GÖSTERGE TAHVİL DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYOR

TCMB faiz kararını ve enflasyon raporunu olumlu fiyatlayan ve FED ve Japonya Merkez Bankası kararlarını % 9.00- % 9.50 aralığında atlatan gösterge tahvilde pozitif etki alanı içinde kalınmaya devam ediliyor.

Her hafta belirttiğimiz gibi ; Gösterge tahvilde % 9.00- % 9.50 aralığında kalınması  pozitif etki anlamına geliyor. Aslında genel olarak % 10.00  altında kalınması sınırlı da olsa  pozitif etki anlamına gelecektir.

Bundan sonraki süreçte % 10.00- % 10.50 aralığına tekrar geçiş yaşanması durumunda  dikkatli olmak gerekecektir.% 10.50 üzerine geçişler ve devamında % 11.00 üzerine taşmalar yaşanması durumunda ekstra ekstra temkinli olmak gerekecektir.

DOLAR-TL ŞİMDİLİK POZİTİF TARAFTA KALARAK KISA VADELİ  YÖN ARAYIŞINI SÜRDÜRÜYOR

Mevcut durumda Dolar'ın global ölçekte verdiği moladan destek alan ve  Nisan ayı işlemlerinde çoklu denemeye rağmen 2.80 seviyesini aşağı kıramayan Dolar-TL'de 2.80-2.85 aralığında işlemlerin sürdüğünü ve bu aralık içinde teknik sıkışmanın artmaya devam ettiğini izliyoruz.

2.80 kırılacak olunursa 2.77-2.79 aralığı içinden veya  üzerinden tekrar 2.80 üzerine  ihlal sayılacak hızlı bir  geri dönüş gerçekleşmedikçe hedef 2.70-2.75 aralığı olmaya başlayacaktır.

Tekrar stres oluşması için öncelikle 2.85 üzerinde kalıcı kuvvet kazanarak   2.88 üzerine kalıcı geçmek ve devamında 2.90 üzerine kalıcı geri dönmek ve  ekstra ekstra stres için 2.93-2.95 direnç eşiğinin üzerine kalıcı geçilmesi gerektiğini hatırlatmaya devam ediyoruz.

Dolar-TL tarafında önümüzde ki süreçte dışsal ve içsel gelişmelere bağlı olarak hep belirttiğimiz gibi ve gerçekleşmelerin onayladığı gibi...2.75-2.85 aralığında kalınması BİST için pozitif ortamı destekleyecek hareket alanı olmaya devam edecektir.

FED VE JAPONYA MERKEZ BANKASI SONRASI GLOBAL PİYASALAR YÖN ARIYOR

FED'in Haziran ayına dair faiz arttırım kapısını aralık bırakması ve Japonya Merkez Bankası'nın şimdilik ek teşvik vermemesi global piyasalar için kafa karışıklığı ve yön arayışının devamı anlamına geliyor.

Gözümüz bu süreçte Dolar Endeksi , S&P 500  ve DAX gibi amiral  borsalar dışında Petrol fiyatları , Altın fiyatları diğer önemli  emtia fiyatları , Tahvil faizleri ve VİX'te olmaya devam edecek.

S&P 500 özelinde baktığımızda  teknik olarak yükselişin devamı için 2.085 üzerinde kazanılacak ek kuvvetle yeni rekorlar görebilme adına  2.100 üzerine kalıcı yerleşme sağlanması gerekiyor.

Bu olmuyor ve 2.050 altına olası geçişlerde  önemli sınır destek aralığı olarak gördüğümüz  2.000-2.030 aralığı altına da sarkma başlıyorsa  Endeks için yükseliş hareketi önemli bir yara almış olacaktır.

Özetle global sermaye Mayıs ayında S&P 500 önderliğinde daha riskli kabul edilen hisse senedi piyasalarından tekrar güvenli limanlara doğru bir hareket geliştirmeye başlarsa ekstra temkinli olmak gerekiyor.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti