Geride bıraktıklarımız önümüzdeki günlerin habercisi

25.11.2016 13:58

Dışarıda Aralık ayı 25 baz puan FED faiz artırımına kesin gözü ile bakılırken içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizinde 50 baz puan artış ile gereken düzeltmeyi yaptı. Toplantı sonrası açıklamalarda üçüncü çeyrekte ekonomik aktivitenin yavaşladığına dikkat çekiliyor. Bir de malumun ilanı kurlarda artan oynaklık ve bankanın enflasyon hedeflemesine olan negatif etki var.

Reel sektörün yüksek döviz borcu ve yılın son çeyreğinde artan açık pozisyon kapama faaliyeti FED ile birleşince sene sonuna kadar kurda oynaklık yüksek seyrini koruyabilir. Bunun farkındalığı ilebanka faiz politikasında düzeltmenin yanında döviz likiditesini artırıcı önlemler almayı sürdürüyor. Ayrıca, ihracatçı şirketlerin vadesi Aralık’ta olan yabancı para cinsikredilerinde opsiyonel TL cinsi ödeme imkanı ile döviz talebi törpülenmeye çalışılıyor.

TCMB’nin aldığı kararlar ekonomik gerçeklik ve Türkiye’nin şartlarına uygun iken piyasalarda ki korkunun yersiz olmadığını anlıyoruz. Bu açıdan bakarsanız endişe ile döviz alımlarını öne çekenler olabilir. Ayrıca Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin geçici olarak dondurulması da piyasalarda TL ve TL cinsi varlıklarda fiyatlamaları bozmuş görünüyor. Öyle ya da böyle TCMB sonrası piyasada tansiyon düşmedi. Geçmişte yapılanları bir kenara bırakalım daha sert bir politika faiz artışı gerekli miydi derseniz bize göre banka bu silahını haklı olarak daha zor günler için saklıyor.

Önümüzdeki haftalarda yurt dışında diğer gelişmiş ülke para birimlerinin Dolar karşısında daha güçlü duruşu ve döviz piyasasının tek taraflı fiyatlamadan bir nebze uzaklaşması içeride kısa vadeli de olsa Türk Lirası pozitif algılanır. Ne kadarlık bir düzeltme diyorsanız 99,50 seviyesine doğru geri çekilen Dolar (DXY) Endeksi ve EUR/USD paritesinde 1,0700 hareketinden bahsediyoruz. Bu senaryoda Dolar/TL’de beklenen 3,3500 seviyesine doğru geri çekilme olmalıdır.  Aksi takdirde parite 3,5000 ve üzerini test etmekte istekli görünüyor. 

ARZU TOKTAY
ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ
XTB MENKUL DEĞERLER A.Ş.