Gram altın haftanın kaybedeni oldu

26.06.2015 10:41
Gram altın haftanın kaybedeni oldu. Hem içerideki gelişmelerin doların seyrini değiştirmesi hem de FED ’in son toplantıda “güvercin” bir tutum sergileyerek faizler konusunda acele etmeyebileceği mesajı doların değer kaybetmesine sebep oldu. Ons tarafı ise ABD verilerinin güçlenmesine dayanamadı. Uzun süredir dikkat çektiğimiz satış baskısı ağır bastı ve 1180 doların altında fiyatlamalara sebep oldu.

İçeride koalisyon fikriyle olumlu bir hava geçiren piyasalar dolardaki normalleşme ile rayına oturmaya başladı. Henüz remi görüşmeler başlamamış olsa da koalisyon konusunda pozitif hava devam ediyor. Özellikle erken seçim endişesini üzerinde atan dolar kurunun aşağı gelmesi gram altının da gerilmesine sebep oldu. Eğer önümüzdeki hafta güçlü bir koalisyon kurulursa dolar da bir miktar daha geri çekilme görülebilir. Halen 2.64 seviyesinin üzerinde kalmaya devam eden kur piyasaların beğeneceği ve güçlü bir yapıyla uzun süre devam edebileceği düşünülen bir koalisyon hükümeti görürse 2.60 seviyelerine doğru geri çekilebilir. Bu durumda ise gram altın fiyatlarında satış baskısı artabilir. 




Dış gelişmeler ise şu an için sakin seyretse de önümüzdeki hafta oldukça önemli. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen FED toplantısında faiz artırımına ilişkin yumuşak bir tutum sergileyen Yellen, komitenin işsizlikle ilgili beklentilerini yukarı yönlü revize ettiğini belirtmişti. FED yıl son işsizlik beklentisini yüzde 5 ile 5.2 aralığından yüzde 5.2-5.3 seviyesine çekmişti. Bu hafta ise işsizlik rakamları açıklanacak. Cuma günü açıklanacak rakamlarda tarım dışı istihdam verisinde piyasa beklentisi düşüş yönünde. Son dönemde toparlanma gösteren rakamın yeniden 220 bin seviyesine çekilmesi bekleniyor. İşsizlik oranında ise 5.4 rakamı bekleniyor. Ancak hepsinden önemlisi saatlik kazançlar. FED ‘in faiz artırımı için daha çok dikkate aldığı verinin yüzde 0.3’ten 0.2’ye gerilemesi bekleniyor. Ancak rakamlar sürpriz yapabilir. Bu durumda da doların değerlendiği bir süreç yeniden başlayabilir.

Ons altın tarafının son dönemde zayıf kalması bir süre daha devam edebilir. Dolarda değerlenmenin yanı sıra son dönemde tahvillerde yaşanan sert satışların yerini sakinliğe bırakması altın algısının da yerinde saymasına talep görmemesine sebep olmaya devam ediyor. Son olarak 1200 dolar seviyesinden satış ile karşılaşan ons önemli 1170 desteğini test ediyor. Seviyenin kırılması halinde 1164 ardından da 1154 dolar seviyeleri görülebilir. 1154 dolar seviyesi son dönemde oluşturduğu üçgen formasyonunun destek seviyesini oluşturuyor bu seviyeden kısa süreli de olsa talep gelebilir ve fiyatların yeniden 1180 dolara doğru hareketlenmesini sağlayabilir. 1174 doların üzerinde tutunma olursa 1176 ardından da 1181 dolar seviyeleri test edilebilir.

Gram altın fiyatları ise 100 TL seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Şubat ayından bu yana devam eden yukarı yönlü trend şu an için kırılmış görünüyor. 101 TL seviyesinin geçilmesi ile satış baskısının da artması trendin dışında fiyatlamalara sebep oluyor. 100 TL seviyesi kırılırsa 99,30 ardından da 97,80 seviyelerine kadar devam edebilir. Bu da ons tarafında 1154 doların görülmesi durumuna işaret edebilir. Yukarı hareketin güçlenebilmesi için yeniden trendin içinde fiyat görülmeli. 101.50 seviyesinin üzerinde alım desteklenebilir ve 102.60 direnci test edilebilir. Türkiye tarafından önemli verisi ise TÜFE verisi olacak


Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü