Güç lazım… Bunun için de…

26.01.2015 17:37

Merhabalar… Klasik olacak ama isterseniz bir önceki analizimizi önümüzü biraz daha net görmek adına kısaca da olsa hatırlayalım: “Teknik görünümde de yavaş yavaş kritik dirençlere geliyoruz. Yan yeni bir hikaye lazım borsanın daha yukarılara gidebilmesi için. Bu sebeple kârı cepte görmek isteyenlerin realizasyonları gelebilir önümüzdeki seanslarda.

Ne zamana kadar normal karşılayalım bunu peki? Endeks kanal içerisinde kaldığı sürece. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi bugünkü kapanış itibariyle 86 bin 800’lü seviyeler anlamına geliyor. Ancak bu noktaya gelene kadar olası geri çekilmelerde 89 bin 500 – 88 bin 700’lü seviyeler ara destek noktası görevi görebilir. Yukarı hareketlerde ise 91 bin ve 91 bin 300’lü seviyeleri son derece dikkat edilmesi gereken dirençler”

Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
twitter.com/MCobanAnaliz

BIST için uyarı niteliğinde bir yazı olmuş bu. Endeksin de bu süre zarfında az çok beklentimiz dahilinde hareket etmesi güzel. Aslında güzelliği endeksin teknik veriler dahilinde hareket etmesi. Bugünkü yazımızı oldukça kısa tutalım bence. Direkt konuya nokta atışı yaparak girelim.

Önce kısa kısa notlar teknik görünümle ilgili… Endeks hala orta ve uzun vadeli yükseliş kanalı içerisinde… Bu yükseliş trendi korunuyor… Teknik olarak az da olsa kanal içiresinde yorulma belirtileri var. Daha önce kanal içerisinde oluşan yükseliş trendi şimdi yine kalan içerisinde endeks açısından direnç konumuna geldi.

Endekste kısa vade olmasa bile orta ve uzun vade için yükseliş eğilimi korunuyor. Teknik görünümün dışında bunu destekleyen sebeplerimiz de yok değil. Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen rahatlama işaretleri, hala korunan faiz indirim beklentisi, enflasyonla ilgili açıklana düşük rakamların devam etmesi vb… Bunlar hep olumlu anekdotlar. Ancak tekrar edelim bunlar hep orta ve uzun vade için…

Sonuç olarak; her ne kadar BIST’te orta ve uzun vade için yükseliş eğilimi korunsa da kısa vade için bir miktar temkinli olmakta fayda var. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi endekste teknik bağlamda bir güç kaybı mevcut. Bu güç kaybının ortadan kalkması için az da olsa bir geri hareket şart gibi. Bu bağlamda endekste 89 bin 464 puana kadar bir geri çekilme hareketi beklemek yanlış olmaz gibi. Bu seviyenin altında ise 88 bin 800 seviyeleri önemli olacak. Olası yukarı hareketlerde ise 92 bin ve 92 bin 300 seviyeleri önemli direnç noktaları konumunda bulunuyor.

Peki dolar?

Sıkça soru geldiği için dolar / TL kuru için de ufak bir paragraf açmak istiyorum… Dolar / TL kuru şu an için bir yükseliş kanalı içiresinde hareketini sürdürüyor. Özellikle bugün 2,3500 TL seviyesini üzerinde kalınması son derece önemli. Özellikle 2,3517 ve 2,3429 seviyelerinin altın inilmedikçe dolar / TL kurunda yukarı hareketin devam beklenebilir. Bu bağlamda 2,3584 seviyesi ilk önemli nokta olacak.

Bugün bu seviyenin üzerine rahat çıkıldığı düşünülürse kurdaki asıl hedefi 2,3783 seviyeleri olması beklenebilir. Beklentimiz dahilindeki olası yükselişlerde bu seviyenin aşılması zor gibi görünüyor. Aşılması durumunda ise yeniden zirve noktalarının test edilme ihtimalinden rahatlıkla bahsedebiliriz…

Bol kazançlar…