Hızlı bir hafta bizleri bekliyor

09.11.2015 16:13

Geçtiğimiz haftanın dolar lehine fiyatlamaları getirdiğini gördük. Özellikle ABD tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerin çok çok üzerinde geldiğini ve istihdamın aslında beklenen kadar yavaşlamadığını gösterdi ve 2015 yılının da en flaş verilerinden bir tanesi oldu. Diğer yandan herkesin merakla beklediği enflasyon rakamları öncesinde, enflasyon bileşenlerini etkileyebilecek ücretlerdeki artış ise, istihdamdaki artışla desteklendiği takdirde, önümüze ABD adına daha pozitif bir görüntü ortaya koyabilir. İşsizliğin ise, yüzde 5.0 seviyelerinde FED’in belirlediği hedefe geldiğini görmekteyiz. Her şey Aralık ayına dair fiyatlamanın artık dolar lehine daha da kuvvetlendiğini gösteriyor. FED başkanları da bu senaryonun şuan için destekçisi konumunda ilerlerken, FED’in bu sürecini bozabilecek tek etkenin, daha da önce vurgulanan hızlı derecede güçlenebilecek Dolar’ın ticaret dengelerini bozabileceği düşüncesi ya da Çin’in yeni bir hamle ile piyasaları sarsması olabilir.

Çin enflasyonu bekleniyor

Son dönemde ekonomik müdahaleleriyle piyasanın dengelerini bozan Çin’in yarın enflasyon verileri takip edilecek. Beklentiler ise, aylık ve yıllık bazda gerilemeyi gösteriyor. Beklentiler dahilinde gelebilecek olumsuz rakamlar, tüm dünya ekonomisini yeniden karıştırabilir. FED’in son viraja girdiği faiz artırımı sürecinde, etkili olabilecek bu rakamlar asya seansında önemli fiyatlamalara neden olacaktır. Deniz aşırı ülke ekonomilerinin belirsizlik yarattığını düşünen FED’in olumsuz rakamlar sonrası yüzü biraz düşebilir. Olumlu hava tam olarak silinmez fakat, en azından Yellen’a mikrofon uzatıldığında bu durumun üzerine fikirlerini piyasa oyuncuları tarafından merak edecektir. Haftasonu açıklanan rakamlarda ihracatta bozulmanın devam ettiğini görüyoruz. Parasını devalue eden Çin’in daha meyveleri toplaması için biraz daha beklemesi gerektiği görülüyor. Piyasanın yüzde 3 gerileme beklediği ihracat rakamlarında yüzde 6.9 gerileme gördük. İthalat ise, yüzde 18.8 gerileme göstermiş. Ticaret dengesi 61.64 milyar ie beklentinin altında bir fazla vermiş durumda.

Perakende satışlar olumlu havayı bozar mı ?

ABD’de tüketimin ne kadar önemli olduğunu belirtmeye gerek yok. Zincir mağaza satışları ve perakende satışların önemi oldukça büyük. Enflasyon verilerini dikkatle izleyen FED için ilk adım ücretlerdeki artışla atıldı. İkinci adım da perakeden satışlardan gelir mi göreceğiz. Cuma günü açıklanacak veriler beklentiler olumlu ancak bu aralar verinin karmaşık bir seyir izlediğini görüyoruz. Haftanın son işlem gününde gelebilecek olumlu bir rakam, tarım dışı sonrası oluşan havanın ikinci sahnesi olabilir. Tam tersi bir senaryo ise, olumsuz havayı ise faiz artırımı rüyasını kabusa çevirmez. Dolar endeksindeki görüntü olumlu rakamlar sonrası 100’ü yeniden bulabilir. Önemli para birimlerine karşı üstünlüğü yeniden alan Dolar’ın 98 üzeri kalıcılık sağlaması önemli. 99.15’in aşılması ise yeni bir zirve arayışı yaşatabilir.

Draghi’nin fikirleri önemli

Hafta içerisinde Draghi’nin de önemli bir konuşması olabilir. Parasal genişlemenin akıbetini merak eden piyasalar, Çarşamba günü 15:15’de mikrofon başına geçecek Draghi’nin görüşlerini fiyatlayacaktır. Daha önceki toplantısında teşviklerin Aralık ayında artabileceğine işaret eden ECB başkanı Draghi, yeni bir genişlemeci para politikasının uygulanabileceği sinyalini bu konuşmada net olarak piyasalara vermeyebilir. Fakat değerlendirmeleri Euro üzerinde etkisini artırabilir. Üstü kapalı ifadeler altındaki sırlar EURUSD paritesindeki volatiliteyi yeniden canladıracaktır. Euro’da yeni bir satış baskısı oluşacak mı göreceğiz.



Paritede satışların geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. Ancak 1.0710 seviyelerinin aşılması önemli bir satış baskısının ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Önemli bir üçgeni kıran ve geri çekilmelrin 1.0710 desteğine kadar geldiğini gördüğümüz paritede düşüş kanalının paraleli ve önemli bir destek olan 1.0650 önemli olacaktır. Geri çekilmelerin devamı 1.0520 seviyelerini gösteriyor. Toparlanmalarda ise, 1.0810 üzeri kalıcılık izlenmelidir. Bu seviye geçilmediği sürece yükselişler satış fırsatı olarak karşımıza çıkabilir. Yukarı 1.0850-1.0905 seviyeleri kritik olacaktır. RSI göstergemiz günlükde 30 bölgesinin altına sarkmış ve önemli ortalamaların altında fiyatlamaların devam ettiğini görmekteyiz.,,

Gökhan Özkan

IşıkFX Araştırma Departmanı