İki senaryo… Biri biraz daha ağır basıyor

03.03.2015 18:11

Merhabalar tekrar… Bir önceki analizimiz kısaca hatırlayalım yine: “her ne kadar BIST 100 için olumlu konulardan bahsetsek de, kurun buna ne kadar izin vereceği ciddi bir sorun. Faizlerdeki gelişmeler de cabası. Bunun yanında dikkatimi çeken diğer bir konu yabancıların tavrı. Paylarındaki azalma dikkat çekici. BIST’te şu an için yeni pozisyon açmıyorlar. Bu unsurları baz alırsak diyebiliriz ki; endekste şu an için daha üst seviyelere ivmelenme şansı şu an için düşük. Bu sebeple direnç seviyelerinde olası kar satışlarının gelme riski oldukça yüksek. Olası geri çekilmelerde 86 bin 500 seviyesinin altına gelinmesi durumunda 85 bin ana destek noktasına doğru bir geri çekilme başlayabilir. İşte burası önemli. Çünkü bu nokta ana destek seviyesi ve endeks açısından stop-loss seviyesi olarak kullanılmalı.”

Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
facebook.com/MehmetCobanAnaliz


Vermedi… Kur, bir türlü endekse izin vermedi. Buyrun... Bugün de 2,5380 TL seviyesinin üzerine çıktı. Ama kurun bunu yapacağı az çok belli değil miydi? Arayıp da bulamadığı bir ortam. Fırsatı değerlendirdi sadece diyelim. Hatta değerlendirmeye kısmen yeni başladı bence.


Şimdi 2,70 TL seviyeleri konuşuluyor. Bunu konuşanlar bu rakamın görülme zamanı olarak ise yılın ikinci yarısından sonraki dönemi işaret ediyor. Mantıklı olabilir kısmen. Ama aynı dönem için BIST 100 endeksine 90 bin hedef koymak ne oluyor? İşte bu mantık dışı… Biliyorsunuz ama tekrar söyleyeyim: Zor bir yıla girdik… İyimserlik azalıyor gibi biraz. En azından soru işaretlerinin biraz daha arttığı bir döneme giriyoruz… Piyasanın en sevmediği belirsizlik ortamının sinyalleri gibi. Bu sebeple ‘yatırımımı yapayım kenara çekileyim’ döneminden biraz uzaklaşıyoruz. Riskin arttığı stop-loss’larla çalışmanın şart olduğu bir dönemdeyiz artık. Biraz daha özen ve ilgi gösteriyor bu dönem.


Küçük bir uyarı bu… Şimdi gelelim son duruma isterseniz…


Dolardan başlayalım yine. Bugün yeni rekor seviyelerini test etti. 2,5380 TL seviyesinin üzeri aslında küçümsenmeyecek bir nokta. Kurumsal alışlar önemli burada.


BIST100’e bakalım… Bir önceki analizimizde stop-loss olarak kullanılması gerektiğini düşündüğümüz 85 bin puanın altına sarktı endeks. Kritik ve hayati önem taşıyan 83 bin seviyesine de 83 bin 509 puandaki ara destek noktasını görerek oldukça yaklaştı. Bakmayın bunlar hepimizin gördüğü önemli anekdotlar…


Peki piyasa neden böyle?


Nedenlerden biri;
18 Mart’taki FED toplantısı sonrasındaki tutanaklarda ‘sabırlı’ söyleminin kaldırılabileceği endişesi ve bunun fiyatlanması,

Nedenlerden biri;enflasyon rakamları. Merkez Bankası enflasyonda bir iyileşme olduğu taktirde faiz indirimine gidebileceğini söyledi. Oysa genel konjonktüre bakarsak zaten bu dönemde enflasyon düşüş eğiliminde olmadı. Yine de 25 baz puanlık bir indirim beklentisi var ki olabilitesi yüksek. Ama bu piyasaları rahatlatmaz ki,


Nedenlerden biri;
siyasi tansiyon…

Sonuç olarak; Yukarıda belirttiğimiz konuların hemen hepsi borsanın ‘benden uzak dursun’ dediği konular.  Teknik açıdan da 85 bini altına sarkılması aşağı yönlü bir trend başlama riskini artırıyor. Bunu ne zaman teyit edeceğiz, bunu 83 bin seviyesi aşağı yönlü kırılırsa teyit edeceğiz. Şu an için 83 bin 500 ara destek. Bunun altında bence çok daha önemli olan 83 bin – 83 bin 240 destek bölgesi var. Olası geri çekilmede bu noktanın kırılması yine 82 bin 500 seviyesi ara destek olmak üzere 81 bin 224 seviyesine kadar bir riskin ortaya çıkmasına neden olabilir. İşte  burayadikkat. Bu nokta 200 günlük hareketli  ortalamalara oldukça yakın bölgeler. Kırılırsa asıl risk ise 78 bin 924 seviyesi kuvvetli destek noktası olmak üzere 77 bin 100 ve 74 binlere doğru bir geri çekilme hareketi görebiliriz. Bunu olumsuz senaryo olarak kabul edelim.


Olumlu
senaryoda83 bin – 83 bin 240 seviyesini yine baz alacağız. Ve Endeksin bu noktaların altına gelmediği varsayımı altında diyeceğiz ki; endeksin bu bölgenin üzerinde kalması 90 binli seviyelerden başlayan hareketin düzeltmesi olabilir. Ancak yükselişin devamı için 87 bin 87 bin 500 sevilesi üzerine hacimli çıkılması ve yine bu nokta üzerinde hacimli kalınması şart.

İki senaryo… Yalnız birisi biraz daha ağır basıyor… Dikkat!.


Hayata dair küçük bir not;
Bir arkadaşım bir yerde okumuş. Değişik bir hikaye geldi bana. Sizinle paylaşmak istedim. Hikaye şöyle: Üniversitede ders veren bir profesör bir gün elinde içi su dolu bir bardak tutarak dersine başlar. Ve öğrencilerine bardağın ağırlığını sorar… Öğrencilerden farklı cevaplar gelir. Ancak profesörün merak ettiği aslında bardağın ağırlığı değildir. Öğrencilerine “bu bardağı bir kaç dakika tutsaydım ne olurdu?” diye sorar tekrar . Öğrenciler 'Hiç bir şey'...diye cevap verir. 'Peki bir saat boyunca tutsaydım ne olurdu?' diye tekrar sorar profesör. 'Kolunuz ağrımaya başlardı’ diye cevap verir öğrenciler.

Profesör bu sefer, “bir gün boyunca tutsam ne olurdu?' diye yeni bir soru sorar.  'Kolunuz iyice ağrır, kas spazmı..vs. gibi sorunlar yaşardınız ve hastaneye gitmek zorunda kalırdınız' der öğrenciler…'Çok iyi. Peki tüm bu sorunlar olurken bardağın ağırlığında bir değişme olur muydu?' diye tekrar sorar profesör. ‘Hayır' diye yanıtlar öğrencilerin tamamı. 'Peki o zaman kolun ağrımasına ve kas spazmına neden olan neydi? Acıdan ve ağrıdan kurtulmam için ne yapmam gerekir bu durumda?' diye tekrar profesör sorar. ‘Bardağı bırakın düşsün!' diye öğrencilerden biri yanıt verir. ‘Çok doğru' der profesör. Zaman zaman problemleri çok fazla büyütmeden onları bırakmaya çalışmak en iyisi galiba. Hayatın problemleri gibi. Onları kafanda bir kaç dakika tutarsın, bir sorun yokmuş gibi görünür. Uzun bir süre düşünürsün, başınız ağrımaya başlar… Aynı borsadaki stop-loss seviyeleri gibi değil mi?

Bol kazançlar…